Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Николов. Кадър БНТ
Александър Николов. Кадър БНТ

От петък вечер има официално внесено искане от руския контрагент (визирайки "Газпром експорт" - б.р.) за плащане в рубли. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по БНТ.  Той припомни позиция на ЕС и заяви, че подобно нещо няма как да се случи. В договора ясно е написан начинът на плащане и той не включва рубли, каза министърът.

Той обаче уточни, че не може да каже какво ще се случи от средата на април, дали ще се плаща в долари и ще с превалутира. Предстои да се види.  Николов бе категоричен, че договорите от българската страна се спазват, като спомена и "Булгартрансгаз", по чиито газопроводи се транзитира газа към Сърбия, Гърция, Северна Македония. 

Ако спре кранчето ще се водят разговори със съседни държави и за доставки на  втечнен природен газ, каза министърът, но припомни, че договорът с "Газпром експорт" е до 31 декември и доставката на руски газ дотогава не трябва да спира. 

По повод газовата връзка с Гърция министърът заяви, че тя ще е готова до 1 юли, а търговската експлоатация ще започне преди новия отоплителен сезон, за да се ползва азерски газ за нагнетяван в газовото хранилище в Чирен. По договор с азерския консорциум България ще получава 1 млрд. куб. м на година.