Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВИП клиентите на ДДС мафията БЕЛЕЗНИЦИ: Бушонът в схемата Станислав Начев от години трупа задлъжнели фирми.

ГДБОП разби поредната мащабна организирана престъпна група за точене на ДДС в поредната си акция.
В ареста за кратко полежаха соченият за организатор бивш военен Боян Петров, адвокати, счетоводители, бизнес дами и бушонът ром Станислав Начев.
Преди седмица съдът ги пусна, но разследването срещу тях продължава. Оказва се, че групата е ползвана от големи фирми, които са топили задълженията си към хазната с договори за реклама. Арестуваните и освободените действат още от 2002 година. Данни от "Държавен вестник" показват, че тогава Боян Петров
започва да прехвърля едно след друго дружества на името на Станислав Начев - бедния ром и последна брънка във веригата
 "Г-н Петров не е в офиса, ако реши, че има какво да ви каже, ще ви се обади", казва секретарка във фирмата на бившия военен, която се занимава с медии. Офисът й е в софийския квартал Овча купел и е тарашен от ченгета и данъчни по време на акцията. Арестувана е и приятелката му Радостина Спасова, която е експерт по счетоводство и данъци. За разпит е призован и варненският адвокат Росен Николов, както и юристката Айлин Джелилова. "168 часа" се свърза с нея, но тя категорично отказа да коментира. Джелилова също е продавала на Начев фирми с огромни дългове, които са сключвали договори за реклама като посредник на големи фирми и медии.
Татяна Мънкова също е сред задържаните. Тя има тесни връзки с всички от тях, а две от задлъжнелите й фирми вече са собственост на друг арестуван - бушонът Станислав Начев. Мънкова е
сестра на единия от оправданите за убийството
 на Милчо Бонев - бай Миле,
и гардовете му. Мобилните телефони на Мънкова са на гласова поща дни наред.
От няколко години стройната структура на ДДС разбирачите е освобождавала задлъжнели бизнесмени от фирмите им, като ги е прехвърляла на безработните братя роми Станислав и Радослав Начеви от варненското село Любен Каравелово. Дружествата, които се водят на двамата нещастници, дължат над 300 милиона. Чрез други схеми за точене на ДДС хазната е ограбена поне с още 150 милиона, категорични са разследващите.
"168 часа" провери кои са предишните собственици на задлъжнелите дружества, които се водят на името на братя Начеви - бушоните във веригата. Някои от тях са на продуцентски къщи с известни собственици, които години наред са работили с големи телевизии.
 Сред задържаните по време на акцията "Схемите 4" е и варненският адвокат Росен Николов. Той е сочен като ключов участник в схемите на групата като представител на част от плетеницата от фирми пред институциите. В документите от Търговския регистър на фирмите на Станислав Начев пише, че точно адвокат Николов е пълномощник на дружествата на бедния ром.
"Не мога да давам изявления. Ще сезирам Висшия адвокатски съвет, надявам се те да го направят.
Нямам право и да коментирам клиента си, законът ми го забранява. Няма доказателства за това, в което ни обвиняват и съдът категорично го посочи в определението си" - лаконичен е пред "168 часа" адвокат Николов. Той отказва връзка със сочения за организатор на групата Боян Петров.
Адвокат Николов е вписан и като пълномощник на друг участник в ДДС аферата - Неделчо Попов. Неговите офиси също са там, където се помещават част от фирмите на Боян Петров и приятелката му Радостина, в Овча купел. В тях
ченгетата откриват десет златни кюлчета и множество монети с нумизматична стойност
36-годишният мъж има пряка връзка с най-големия длъжник - рома Станислав Начев. В началото на 2011 г. двамата подписват договор за покупко-продажба на поредното дружество, което отива в гробницата за фирми.
Неделчо Пенчев се прочу през 2009 г. с бялото си порше GT. На 26 юли същата година той шпори мощната спортна кола край Созопол. Скоростта е над 120 км в час. Изпреварва колона на пътя край река Ропотамо. Срещу него с ограничена скорост се движи нисан, но Пенчев не успява да избегне сблъсъка. След това поршето му се стоварва върху семейство белгийци. 21-годишната Марион не оцелява след зверския удар. Умира още по пътя за болницата в Бургас. На същото място става и катастрофата на Максим Стависки, след която умира момче, а Мануела Горсова все още е в тежко състояние.
През май 2010 г. Неделчо Пенчев се признава за виновен за причиняване на смъртта на момичето от Белгия. Присъдата му е пробация и 140 хил. лева кръвнина за семейството на убитата. Неделчо не обжалва. По това време вече тече разследването срещу него и групата на Боян Петров за точене на ДДС.
Любопитен факт е, че приятелката на Боян Петров Радостина е подсъдима по дело за измама в Софийския градски съд. Тя неведнъж е прехвърляла фирми със задължения на Станислав Начев. По делото тя е подсъдима, а пострадал от измамата е... ромът Станислав Начев, който иначе е арестуван като част от групата за точене на ДДС. Бедното момче едва ли подозира, че в няколко съдилища в страната фирмите му масово са осъждани, защото не са изплащали заплати и осигуровки на бивши служители. Пропускът, естествено, е на предишните собственици, но с подписа си под договорите за покупко-продажба Станислав и 3 години по-малкият му брат Радослав удостоверяват, че те поемат всички права и задължения на дружествата.
Освен Неделчо Пенчев от услугите на Станислав за поемане на фирми със задължения
се възползва и бившият
 тв водещ и чалга певец
Дамян Савов, известен
като диджей Дамян

През 2008 г. той продава фирмата си “Магнус” на същия Станислав Начев от с. Любен Каравелово. Двамата сядат пред нотариус от морската столица, който изповядва сделката. Днес фирмата дължи над 3 милиона и половина лева и е запорирана от частен съдебен изпълнител.
“Не искам да коментирам нищо за това, има си разследващи” - лаконичен е иначе словоохотливия диджей Дамян от Варна и не иска да каже дали е продал фирмата на рома с огромните задължения към НАП, или те са натрупани чрез фактури за фиктивни договори за реклама впоследствие. Дамян Савов е бивш член на варненската артистична трупа “Тутурутка” и водещ на предаване по БНТ. Днес той се е отдал на бизнес начинания, но продължава да развива и артистичната си кариера. Оказва се, че не случайно хора от медиите и свързан с тях бизнес се оказват в разследваната схема за ДДС измами. Боян Петров управлява компанията “Орка филмс”, която се занимава с филми и медии.
През април 2009 г. българската хотелска и ресторантьорска организация дори награждава филма, продуциран от Боян Петров
“100 национални туристически обекта - Златоград”. Той е отличен и от бившия директор на националната филмотека Пламен Масларов, който тогава е член на журито. На същия фестивал друга фирма на Боян Петров - “Мега Медия”, осигурява и наградния фонд, заедно с грандхотел “Велинград”, където депутатът Делян Пеевски бе регистриран за местните избори тази година. Хотелът се управлява от неуспелия кандидат на ДПС за кмет на града и приятел на Пеевски Андрей Премянов.
Фирмата на Боян Петров “Орка филмс” държи правата на любопитен документален филм, показа проверка на “168 часа”. Лентата се казва “Как се ставаше съветски дипломат” и е по спомените на Николай Федеренко, който за първи път разкрива уникални исторически факти за номенклатурните дейци и техните протежета, за разжалването на членове на Политбюро и посланическите им заточения. Поредицата е в няколко тематични серии и разказва за ООН, Кенеди, Хрушчов и други любопитни детайли от кухнята на КПСС.
Капиталът на “Орка филмс” също е впечатляващ - 42 милиона лева.
Известният великотърновски бизнесмен и алпинист, покорил най-високите върхове в света, Цветомил Мянов също се нарежда сред хората, които са продали фирмите си на арестувания заедно с Боян Петров Станислав Начев. Той е продал на рома фирмата “Супер Нова” на 4 февруари 2009 година. Днес дружеството дължи 275 хиляди лева на НАП.
“Бъркате се жестоко”, казва Цветомил Мянов на въпрос на “168 часа” дали е продал фирмата със задълженията на Начев, или те са натрупани под управлението на новия собственик. След това бърза да затвори телефона, без да уточни каква точно е грешката.
Веднага след продажбата
 Станислав Начев
 упълномощава адвокат
Росен Николов,
който също е сред арестуваните по време на операция “Схемите 4”. Освен гореспоменатите клиенти на Станислав и Радослав Начеви и шефовете им, вземане даване с тях са имали и бившият борец от Пазарджик Сабин Орцев, който държи паяците в града, аптекарският бос Веселин Марешки и редица други герои от бизнеса. Подсъдимият в Сливен за ДДС измами Иван Милков Маринов например също е продавал свои фирми със задължения на един от братята Начеви. Показателен е фактът, че той е бил съдружник с Боян Петров, сочен като ръководител на разбитата група, доказателствата за която все още не са достатъчни, за да бъдат задържани членовете й в ареста.


"Биндер" на Батко и Братко купували реклама от фирмите на групата

"Прехвърлянето на задлъжнелите фирми на хора като тези братя Начеви е последната част от схемата, казва известен адвокат по данъчно право. - Големите далавери и пари се правят преди това. Фирмата издава фактури за доставки на стоки или услуги, които често са фиктивни, раздути и пр. Когато получателят на стоката или услугата си поиска възстановяване на ДДС, данъчните правят ревизия, виждат, че всичко е ала - бала и отказват възстановяване на данъчния кредит, но той виси на дружеството, издало фактурата. Тогава то става неизползваемо и ненужно и го продават на някой социално слаб."
"Доста известни и големи фирми са се възползвали от разбитата група на Петров чрез договори за реклами. Щетите за бюджета са деветцифрени", казва запознат с разследването.
Една от фирмите, които е сключвала договори за реклама с дружество на арестуваните, е "Биндер". Прави го през 2006 година. Информацията е публична, защото НАП отказва да възстанови ДДС-то на "Биндер", одрусват ги с акт и те завеждат дело за падането му в Административния съд в Бургас, а после и във Върховния. Историята е следната: През юни 2006 фирма УБиндер", която стана известна покрай скандала с УБатко и БраткоФ, сключва договор със "Стринг" ЕООД, което тогава е на сестрата на Боян Петров. Предметът на договора - доставка на тв реклама. Остава загадка защо на "Биндер" му е нужна реклама, след като тогава основно работи по обществени поръчки и усвоява еврофондове. Така или иначе, договорът е сключен. При искането за възстановяване на ДДС данъчните отказват. Правят проверка на "Стринг" и установяват, че нямат персонал и техническа обезпеченост да изпълнят договора. "Стринг" посочват като подизпълнители фирмите "Кредо 69", която тогава е собственост на арестуваната Айлин Джелилова, и УГарден профи" със собственик приятелката на Боян Петров Радостина Спасова. Те трябва да следят излъчването на рекламен видеоклип по две телевизии, посочени в съдебните протоколи по делото. В крайна сметка изводът е, че "Стринг" не е извършила реална доставка на услугата, за която се иска възстановяването на ДДС. УБиндер" са одрусани с ревизионен акт за 80 хиляди. Когато нещата се разсъхват, следва любопитно събитие. Фирмите "Стринг", "Кредо 69" и "Гарден Профи", които трябва да направят "Биндер" известно на зрителите на двете телевизии, стават собственост на Станислав Иванов Начев от село Любен Каравелово, продадени лично от горепосочените собственици. На три инстанции отхвърлят жалбите на "Биндер", докато делото не е върнато отново на съда в Бургас за разглеждане от друг състав.
УУстановено е, че откупеното рекламно време представлява около 0,005 процента от фактурираната рекламна услуга, от което следва, че рекламният продукт, чието реално създаване не е доказано, формира 99,995% от фактурираната рекламна услуга."
Това изречение от решението на съда красноречиво говори на запознатите как се точат пари от държавата с рекламни договори. Оказва се обаче, че телевизиите наистина са рекламирали "Батко и Братко" АД, но сумата на услугата е далеч по-ниска от фактурираната, и съответно ДДС-то, което си иска от държавата получателят, е несъизмеримо с пазарните условия. Друга фирма, която е известна в медийните проекти и продуцентството - УКриейтив филмсФ, също вече е собственост на Станислав Начев. Тя е реализирала проекти за милиони в БНТ.
Неговите офиси също са там, където се помещават част от фирмите на Боян Петров и приятелката му Радостина, в Овча купел. В тях
ченгетата откриват десет златни кюлчета и множество монети с нумизматична стойност
36-годишният мъж има пряка връзка с най-големия длъжник - рома Станислав Начев. В началото на 2011 г. двамата подписват договор за покупко-продажба на поредното дружество, което отива в гробницата за фирми.
Неделчо Пенчев се прочу през 2009 г. с бялото си порше GT. На 26 юли същата година той шпори мощната спортна кола край Созопол. Скоростта е над 120 км в час. Изпреварва колона на пътя край река Ропотамо. Срещу него с ограничена скорост се движи нисан, но Пенчев не успява да избегне сблъсъка. След това поршето му се стоварва върху семейство белгийци. 21-годишната Марион не оцелява след зверския удар. Умира още по пътя за болницата в Бургас. На същото място става и катастрофата на Максим Стависки, след която умира момче, а Мануела Горсова все още е в тежко състояние.
През май 2010 г. Неделчо Пенчев се признава за виновен за причиняване на смъртта на момичето от Белгия. Присъдата му е пробация и 140 хил. лева кръвнина за семейството на убитата. Неделчо не обжалва. По това време вече тече разследването срещу него и групата на Боян Петров за точене на ДДС.
Любопитен факт е, че приятелката на Боян Петров Радостина е подсъдима по дело за измама в Софийския градски съд. Тя неведнъж е прехвърляла фирми със задължения на Станислав Начев. По делото тя е подсъдима, а пострадал от измамата е... ромът Станислав Начев, който иначе е арестуван като част от групата за точене на ДДС. Бедното момче едва ли подозира, че в няколко съдилища в страната фирмите му масово са осъждани, защото не са изплащали заплати и осигуровки на бивши служители. Пропускът, естествено, е на предишните собственици, но с подписа си под договорите за покупко-продажба Станислав и 3 години по-малкият му брат Радослав удостоверяват, че те поемат всички права и задължения на дружествата.
Освен Неделчо Пенчев от услугите на Станислав за поемане на фирми със задължения
се възползва и бившият
 тв водещ и чалга певец
Дамян Савов, известен
като диджей Дамян

През 2008 г. той продава фирмата си УМагнусФ на същия Станислав Начев от с. Любен Каравелово. Двамата сядат пред нотариус от морската столица, който изповядва сделката. Днес фирмата дължи над 3 милиона и половина лева и е запорирана от частен съдебен изпълнител.
"Не искам да коментирам нищо за това, има си разследващи" - лаконичен е иначе словоохотливия диджей Дамян от Варна и не иска да каже дали е продал фирмата на рома с огромните задължения към НАП, или те са натрупани чрез фактури за фиктивни договори за реклама впоследствие. Дамян Савов е бивш член на варненската артистична трупа "Тутурутка" и водещ на предаване по БНТ. Днес той се е отдал на бизнес начинания, но продължава да развива и артистичната си кариера. Оказва се, че не случайно хора от медиите и свързан с тях бизнес се оказват в разследваната схема за ДДС измами. Боян Петров управлява компанията УОрка филмсФ, която се занимава с филми и медии.
През април 2009 г. българската хотелска и ресторантьорска организация дори награждава филма, продуциран от Боян Петров
"100 национални туристически обекта - Златоград". Той е отличен и от бившия директор на националната филмотека Пламен Масларов, който тогава е член на журито. На същия фестивал друга фирма на Боян Петров - "Мега Медия", осигурява и наградния фонд, заедно с грандхотел "Велинград", където депутатът Делян Пеевски бе регистриран за местните избори тази година. Хотелът се управлява от неуспелия кандидат на ДПС за кмет на града и приятел на Пеевски Андрей Премянов.
Фирмата на Боян Петров "Орка филмс" държи правата на любопитен документален филм, показа проверка на "168 часа". Лентата се казва УКак се ставаше съветски дипломатФ и е по спомените на Николай Федеренко, който за първи път разкрива уникални исторически факти за номенклатурните дейци и техните протежета, за разжалването на членове на Политбюро и посланическите им заточения. Поредицата е в няколко тематични серии и разказва за ООН, Кенеди, Хрушчов и други любопитни детайли от кухнята на КПСС.
Капиталът на "Орка филмс" също е впечатляващ - 42 милиона лева.
Известният великотърновски бизнесмен и алпинист, покорил най-високите върхове в света, Цветомил Мянов също се нарежда сред хората, които са продали фирмите си на арестувания заедно с Боян Петров Станислав Начев. Той е продал на рома фирмата УСупер НоваФ на 4 февруари 2009 година. Днес дружеството дължи 275 хиляди лева на НАП.
УБъркате се жестокоФ, казва Цветомил Мянов на въпрос на "168 часа" дали е продал фирмата със задълженията на Начев, или те са натрупани под управлението на новия собственик. След това бърза да затвори телефона, без да уточни каква точно е грешката.
Веднага след продажбата
 Станислав Начев
 упълномощава адвокат
Росен Николов,
който също е сред арестуваните по време на операция "Схемите 4". Освен гореспоменатите клиенти на Станислав и Радослав Начеви и шефовете им, вземане даване с тях са имали и бившият борец от Пазарджик Сабин Орцев, който държи паяците в града, аптекарският бос Веселин Марешки и редица други герои от бизнеса. Подсъдимият в Сливен за ДДС измами Иван Милков Маринов например също е продавал свои фирми със задължения на един от братята Начеви. Показателен е фактът, че той е бил съдружник с Боян Петров, сочен като ръководител на разбитата група, доказателствата за която все още не са достатъчни, за да бъдат задържани членовете й в ареста.

 

Панамска връзка

Групата около Боян Петров и приятелката му Радостина Спасова има здрава панамска връзка. Фирмата им "Орка филмс" е собственост на "Глобал Инвест", която се държи от "Канта корпорейшън", регистрирана в Панама. Тя е създадена през 1999 година от група чужди граждани.
През 2006 година "Канта Корпорейшън" купува от Радостина Спасова фирмата "Глобал Инвест" и я преназначава за управител. За пълномощник чужденците си избират приятелят й Боян Петров. Така двамата въртят бизнеса като са зависими единствено един от друг.


Схемата

На 2 ноември спецполицаи от ГДБОП арестуват Боян Петров, Радостина Спасова, Валентин Найденов, Татяна Мънкова, Станислав Начев, Айлин Джелилова и Димитър Митев, както и още трима техни приближени. Всички те, без сестрата на Анатолий Мънков, са с криминални регистрации за създаване на фалшиви документи, укриване на данъци, длъжностни присвоявания в особено големи размери, измами и хулигантство.
Групата е разработвана една година. Според МВР членовете й действат в дълбока конспиративност. Всеки има точно определени функции, координират действията си на територията на 3 области. Според МВР престъпните действия са прикрити под шапката на легални адвокатски кантори, където се извършва и счетоводното обслужване на търговската дейност на фирмите им. Членовете на групата били регистрирани като адвокатски сътрудници, което им осигурявало висока степен на защита.
Години наред групата осигурявала рекламни и консултантски услуги на големи фирми, като по този начин били създавани предпоставки за ползването на данъчен кредит в особено големи размери.
По време на разследването е установено, че нанесените щети за държавата от невнесен данък добавена стойност за десетки милиони. След това той е доставян чрез междинно звено на действителни търговци в различни икономически сфери, които намалявали плащанията си по ДДС, след като купували фактури от дружествата, изградени от престъпната група.
След натрупване на задължения в особено големи размери, собствеността на тези компроментирани дружества се вписва на името на безпризорни лица, които подписват документи срещу незначителни суми. Изготвяни са и множество документи с невярно съдържание.
Дни по-късно ченгетата откриват и златни кюлчета в банкови касети, ползвани от задържаната група.