Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследващите влязоха в ДАНС вчера.

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Разследващите влязоха в ДАНС вчера. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Премиерът говори за “агентурна диаспора”

Двама високопоставени служители - на ниво директор или заместник-директор на вътрешна дирекция от Дъжавната агенция Национална сигурност(контраразузнаването), са били задържани днес след акция на специализираната прокуратура и Следствието.

Задържаните засега са двама, но не е ясно дали при приключването на следствените действия няма да станат повече или по-малко. Въпреки многото шпионски скандали у нас обикновено обект на вербовка бяха действащи и бивши служители на военното разузнаване. Такъв беше случаят с Иван Илиев и групата около него. 78-годишният бивш разузнавач ръководи шпионска група. До 2016 г. е заемал ръководен пост в Служба “Военно разузнаване” към министъра на отбраната.

Иван Илиев е обвинен като лидер на шпионска банда.
Иван Илиев е обвинен като лидер на шпионска банда.

За първи път имаме задържани действащи служители на ДАНС, службата, която се занимава с контраразузнавателна дейност по политическо и икономическо направление. Служители от службите предполагат, че целта на шпионската мрежа е била да се неутрализира контраразузнавателната дейност на агенти за влияние. Разкриването на първата вълна руски шпиони у нас стана именно от служители на ДАНС, в партньорство с чужди служби, защото се смята, че военното разузнаване е пробито.

В нея са участвали други служители на ДАНС, но

не е била включена

Военна полиция, която

по закон може да

задържа служители

на контраразузнаването

Според източници от прокуратурата става дума за един или няколко служители на българското контраразузнаване, заподозрени, че са се поставили в услуга на чужда страна, по конкретно - Русия.

По повод акцията в ДАНС за разкриване на руски агенти премиерът Кирил Петков заяви, че се разследва “на много места голяма агентурна руска диаспора в България”.

“Част от докладваните ми неща са за руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството ни със Северна Македония. Руският интерес е бил фокусиран върху това да няма европейско бъдеще за Западните Балкани”, допълни премиерът Кирил Петков.

По думите му някой се опитва да подмени българския интерес. “Имаме няколко такива казуса, по които работим”, подчерта той.

“ДАНС има здрава имунна

система и мисля, че там

работят активно,

така че да не допускат никакъв пробив в агенцията по отношение на шпионска дейност”, посочи президентът Румен Радев.

Все още не е ясно кой е бил връзката на агентите с руските им вербовчици.

При случаят с групата на Иван Илиев миналата година ролята на посредник при предаването на информация и пари и неназован служител на руското посолство в София е била поета от съпругата на “резидента” Галина Илиева. За нея стана известно единствено, че притежава руско и българско гражданство и “се ползва с доверието на руски дипломати”.

Като участник в групата беше посочен и вече бившият началник на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, също бивш служител на военното разузнаване.

Останалите трима обвиняеми бяха действащи служители на Министерството на отбраната (МО). От тях обаче стана известно само името на зам.-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петков.

Интересите на руското ГРУ са свързани главно с бойната техника на българските въоръжени сили и съюзническите отбранителни активности.

Преди месец бе задържан и генералът от резерва Валентин Цанков. Той също е обвинен в шпионаж и е под домашен арест. Няколко пъти руски дипломати бяха обявявани за персона нон грата.