Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От големите играчи единствено ЦСКА се обяви категорично за смяна на ръководството на БФС

Българският футбол е в тежко състояние, но диагнозата едва ли учудва хората, споходени от лошия късмет да се вълнуват от случващото се по родните терени. Всъщност това не са терени, а старателно разорани картофени ниви, на които се играе тромав футбол.

За съжаление същите ненаучени и немотивирани играчи след това прехвърлят проблемите си и на националния отбор, който преди дни загуби от Катар, изписвайки така от край до край още една страничка в срамната си история. Единственото хубаво нещо в онзи мач беше оптимизмът на участниците в това срамно представлениe, които след последния съдийски сигнал воглаве с треньора Ясен Петров не спряха да се хвалят едни други колко добре са се представили.

Само да не се объркате, че мачът с Хърватия е измил срама от провала срещу шейховете. Там се видя една огромна слабост на българските футболисти, за която "168 часа" от години алармира. Звездите на слабото ни, но за сметка на това грубо първенство са свикнали да деребействат по терена, да се карат със съдиите и да се измъкват безнаказани. А после се чудят защо в Европа им вдигат жълти и червени картони. Постъпката на Десподов при 1:0 за нашия тим е поредното доказателство, че сме много далеч от футболната действителност на Стария континент.

И на този безрадостен фон Димитър Бербатов тръгна да вдига бунт и да сваля управлението на Боби Михайлов. На конгреса през октомври бившият вратар на националния отбор спечели с инфарктна преднина, но основният му конкурент не призна победата. Последва жалба в съда и ситуацията така се заплете, че трудно ще се разплете и от най-опитните юристи, както ви разказахме в миналия брой.

Преди дни Димитър Бербатов още повече нагнети напрежението, след като си организира някакъв странен изборен конгрес само за "свои хора". Избраха го единодушно за президент на БФС, но този избор засега остава легитимен само за 76-те делегати на странното събитие в НДК. Досегашното ръководство на футболната ни централа не само не призна "конгреса", а развъртя и секирата. Всички клубове, които гласуваха за бившия голаджия на "Манчестър Юнайтед", бяха изхвърлени от футбола, изгоряха и други, които открито го подкрепят. Вдигна се шумотевица и от БФС обърнаха палачинката, обещавайки на всички да ги върнат обратно в голямото футболно семейство, ако се покаят.

Бунтът на Бербатов обаче не изглежда да затихва и дори получи допълнителна инерция от действията на шефовете на ЦСКА. Те вече са в открита конфронтация с Боби Михайлов и сие, като двете страни се замерват с остри декларации, а феновете на "червените" опънаха палатков лагер пред сградата на БФС в Бояна.

Активността на ултрасите обаче е нож с две остриета за кампанията на Димитър Бербатов. Феновете на другите отбори са силно притеснени, че това е протест само и единствено на ЦСКА и поне засега изглежда невъзможно в палатковия лагер в Бояна да дойдат привърженици на "Левски", на "Славия", "Локо" (Сф) или на пловдивските грандове. Кандидатите да вземат властта явно също усетиха накъде духат ветровете и започнаха неуморно да повтарят, че това в никакъв случай не е кампания на армейския тим. Засега другите отбори от елита не са изявили желание да подкрепят протестите на "червената" общественост, а от сегашната власт всячески се опитват да омаловажат усилията им. Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков дори заяви, че лично той не знае да има някакви протести. Според него просто двама олигарси си мерели влиянието.

Враждуващите страни се надяваха УЕФА да им реши спора, но от евроцентралата се ограничиха единствено да подканят двата лагера да намерят бързо решение на споровете и заплашиха с тежки наказания, ако препоръките им не бъдат изпълнени. Поне в този момент обаче изглежда крайно невероятно да се стигне до помирение и обединение в името на българския футбол.