Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов
Снимка: Фейсбук
Слави Трифонов Снимка: Фейсбук

Ако Република Северна Македония (РСМ) иска да е нормална, европейска държава, да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани. Това мнение изрази във фейсбука си лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов.

"Моето мнение е, че докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани", смята той.

Поводът за коментара на Трифонов са данните на Държавната статистическа служба на Република Северна Македония от преброяването на населението в страната, които показаха, че като българи в графата "етническа принадлежност" са се вписали едва 3504 души.

"При преброяването на населението в Северна Македония за българи са се обявили едва 3504 граждани, т.е. българи почти няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония", коментира Трифонов.

Той отбелязва, че за да може гражданин на РСМ да получи български паспорт, той трябва да докаже, че има български корени.

"Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат "българи", пише лидерът на ИТН.

"Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава", отговаря Трифонов.