Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реформаторът и пратеник на Кремъл за климата за последно е видян в Турция

Aнатолий Чубайс, бащата на руската приватизация и специален пратеник на Кремъл за връзките с международните организации за целите на устойчивото развитие, се оттегли от правителството и напусна страната. На 25 март с указ на президента Путин той бе освободен от длъжността, която му даваше възможност за контакти с широк кръг чуждестранни лидери и организации. Според двама познати на Чубайс, цитирани от руския сайт RBC, топслужителят заедно със съпругата си Авдотя Смирнова са заминали за Истанбул. Вестник "Комерсант" публикува дори снимка с надпис "Анатолий Чубайс в Истанбул", на която се вижда

мъж с шапка, който прилича на Чубайс,

да тегли пари от банкомат. Опитите на Ройтерс и други западни медии да разговарят с руския държавник по телефона за причините за напускането му са неуспешни. На въпроса дали наистина е напуснал Русия, той затваря телефона.

Реформатор със западни връзки, оцелял в Кремъл, 66-годишният Чубайс е един от малкото

икономически реформатори от 90-те години

на миналия век, останали в правителството на Путин и поддържали тесни връзки със западни служители. Чубайс обаче не е особено влиятелен член на правителството и няма дума по въпросите на сигурността, пише в. "Гардиън".

Оставката му от поста на пратеник за климата е мотивирана от неговото "противопоставяне на войната на президента Владимир Путин в Украйна", твърдят двама запознати със ситуацията пред "Блумбърг Нюз", който първи съобщи новината. Чубайс е обявил решението си в писмо до колеги и приятели.

След началото на руската инвазия в Украйна реформаторът, който е учил в Одеса и Лвов, където семейството му е живяло от 1962 до 1967 г., изрази признаци на недоволство, публикувайки снимка на убития през 2015 г. опозиционен политик Борис Немцов. Дори и без текст, този пост съдържаше силно внушение.

На 19 март, рождения ден на неговия съратник Егор Гайдар, той коментира във фейсбук тези на либералния икономист, предупредил за опасността от имперските амбиции при Путин.

"В нашите спорове за бъдещето на Русия

невинаги съм бил съгласен с него", написа Чубайс. - Но изглежда че Гайдар разбираше стратегическия риск по-добре от мен и аз сгреших."

Чубайс е известен като архитект на противоречивата руска приватизация през 90-те години на миналия век, която помогна за създаването на пазарната икономика и частния сектор в страната след седем десетилетия съветски комунизъм. Той е смятан за водещ

в усилията за либерализиране

на руската икономика при президента Борис Елцин. Но враговете на Чубайс го разглеждат като организатор на съмнителни приватизационни сделки, коментира cbsnews.com. Той е критикуван от мнозина и срещу него дори има опити за убийство по политически съображения, тъй като приватизацията концентрира огромно богатство в ръцете на група богати олигарси.

Политологът Глеб Павловски коментира в интервю за Би Би Си, че присъствието на Чубайс в правителството означава, че "съюзът на либералната среда с Кремъл се запазва". Чубайс стана пример за политическо оцеляване, топслужител, запазил ролята си в руското правителство въпреки либералните си възгледи и

продължаващия

гняв от болката,

причинена от икономическите реформи на правителството на Елцин.

Бивш началник на кабинета по времето на Борис Елцин, именно Чубайс препоръчва Путин за първата му позиция в Кремъл като заместник-началник на президентския щаб през 1997 г., няколко години преди да стане наследник на Елцин, и приветства идването му на власт в края на миналото десетилетие. Икономистът е заемал редица държавни позиции и има държавни отличия.

Елцин издигна Чубайс, за да стартира приватизацията и икономическите реформи в Русия. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Елцин издигна Чубайс, за да стартира приватизацията и икономическите реформи в Русия. СНИМКИ: РОЙТЕРС

През 1991-1994 г. Чубайс оглавява Държавния комитет за управление на държавната собственост, като по-късно съчетава този пост с длъжността вицепремиер. През 1996-1997 г. е начело на президентската администрация, през 1997-1998 г. е първи заместник министър-председател, през 1998 г. оглавява РАО ЕЕС на Русия (Единната енергийна система на Русия), а през 2008 г. - "Роснано", ангажирана с развитието на нанотехнологиите.

Заема позицията до декември 2020 г., когато

Путин неочаквано

го назначи

за пратеник по въпросите на климата.

Чубайс не е привърженик на великоруските амбиции на Путин и респективно, на войната в Украйна.

"Блумбърг" свързва причината за оттеглянето на Чубайс с факта, че след 24 февруари руските власти засилиха натиска си върху вътрешните критици на нахлуването в Украйна. На 16 март Путин заяви: "Да, разбира се, те ще се опитат да заложат на така наречената пета колона, на национални предатели, на тези, които печелят пари тук, при нас, но живеят там и "живеят" дори не в географския смисъл на думата, а в своите мисли, в своето робско съзнание". Той предупреди, че ще изчисти Русия от "измета и предателите", които обвинява, че работят тайно за САЩ и техните съюзници. Изправен пред икономически срив, руският лидер обвини Запада, че иска да унищожи Русия. "Всеки народ, и особено руският народ винаги ще може да различи

патриотите от мръсотията и предателите

и да ги изплюе като комар, случайно попаднал в техните уста", каза Путин. "Убеден съм, че това естествено и необходимо самоочистване на обществото само ще укрепи страната ни, нашата солидарност, сплотеност и готовност да посрещнем всяко предизвикателство."

Лидерът на парламентарната партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов коментира новината за Чубайс именно в този дух: "Прочистването на петата колона е в разгара си.

Няма да има връщане назад! Сбогом завинаги."

Руските опозиционери не са впечатлени. Коментирайки новината, говорител на опозиционния лидер в затвора Алексей Навални отхвърли предположенията, че Чубайс е подал оставка в знак на протест срещу войната. "Анатолий Чубайс напусна Русия единствено за да спаси собствената си кожа и собствените си пари", каза Кира Ярмиш в туит.

Много руски изпълнители и журналисти от държавната телевизия вече напуснаха страната от началото на войната и се обявиха против нея. Но правителствените служители засега се придържат към линията на Кремъл, пише в. "Ню Йорк Таймс". Сред висшите служители, които се противопоставиха на войната, е Аркадий Дворкович, президент на Международната федерация по шах, бивш старши икономически съветник на Дмитрий Медведев по време на неговото президентство и вицепремиер до 2018 г., както и заместник-председател на руския Съвет за сигурност. След нападки от страна на "Единна Русия" за антивоенната му позиция той сам се оттегли като ръководител на подкрепяния от държавата технологичен фонд "Сколково". Дворкович осъди инвазията в интервю за списание Mother Jones с думите:

"Войните са най-лошото,

с което можем за се сблъскаме в живота. Всяка война. Във всяка страна. В това число и тази война. Войната не просто отнема безценен човешки живот. Тя убива надежди и стремежи, замразява или разрушава отношения и връзки… Мислите ми са с украинските цивилни.” Той беше незабавно уволнен и от другите му държавни постове.

Според в. "Комерсант" изпълнителният директор на "Аерофлот" Михаил Полубояринов, който попадна под санкциите на ЕС, също е напуснал поста си в Русия. От авиокомпанията отричат, коментира руската секция на Би Би Си. Министърът на транспорта Виталий Савелиев обаче нарече Полубояринов бивш генерален директор на "Аерофлот", като подчерта, че той "е в Москва", "никъде не е ходил" и "ще работи в една от руските компании като заместник". Сред тези, които напуснаха страната, е заместник генералният директор по стратегията на "Аерофлот" Андрей Панов.

Милиардерът Михаил Фридман, който попадна под санкциите на ЕС и Великобритания, се изказа внимателно срещу войната. Още преди санкциите, в писмо до служители на инвестиционната му компания LetterOne, цитирано от в. "Файненшъл Таймс", той заяви, че "тази криза ще струва животи и ще навреди на две нации, които са братски от стотици години". По-късно в интервю за "Блумбърг" той заяви, че да отидеш при Путин и да кажеш, че войната трябва да бъде спряна, е самоубийствена стъпка, пише Би Би Си. "В плен съм. Не знам как да живея", оплака се бизнесменът, който под санкции не можел дори да си плати почистването на къщата. "Дълги години Фридман финансира политическите проекти на Кремъл, като по този начин намаляваше силата на руското гражданско общество. Време е за отплата" – казва политологът Абас Галямов.

Кой друг от милиардерите се изказа?

Почти никой, коментира Би Би Си. Но Олег Дерипаска, например, написа в своя канал в Telegram на 3 март: "Мирът е много важен! Проточването на преговорите е лудост! Украйна отдавна е ядрена сила, на нейна територия, в допълнение към консервираната атомна електроцентрала в Чернобил, има още 15 ядрени блока и три хранилища за отработено ядрено гориво. За онези, които не разбират - нашите потомци на територията на Европейска Русия, Украйна и Европа ще си спомнят всеки инцидент в тези съоръжения! Още 200 години, с проклятия."

На 14 март Дерипаска неочаквано публикува връзка към видео от канала в YouTube на привържениците на Алексей Навални в своя канал в Telegram (те обсъдиха версията за "репресии" срещу генерали от ФСБ във връзка със събитията в Украйна), а по-късно написа думата "мир" в пост.

Против войната се изказа и директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски. "Аз съм против решаването на проблеми със сила, мразя войните и революциите. Но професията изисква да се мисли

за съдбата на културата и нейната лечебна роля

в обществото. Казах и повтарям, че мостовете на културата трябва да се взривят последни" - споделя той в писмото си до асоциацията на музейните директори по света "Група Бизо”, от която е изключен.

Известни телевизионни журналисти напуснаха - Лилия Гилдеева и Вадим Глускер от NTV, Жана Агалакова от Първи канал. В Русия се провеждат антивоенни акции, участниците в които масово са задържани. Въпреки това влиятелни хора, които досега поддържаха лоялност към властите или неутралитет, все още не са осъдили пряко Путин и войната в Украйна.