Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив
Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив

"Демократична България" започва консултации с парламентарните сили за даване на мандат на правителството да предостави военна помощ на Украйна. Това стана ясно от декларация на групата на ДБ, която представи съпредседателят на обединението ген. Атанас Атанасов.

"Като осъждаме военните действия на Руската федерация и като приемаме, че войната засяга цяла Европа, като настоява, че българският национален интерес се дефинира с членството ни в НАТО и ЕС и част от членките предоставиха военна помощ, като отчита, че отбранителните действия са легитимно право, и че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за мира, като приема, че е наш морален дълг да се съобразяваме за справедливата кауза на Украйна, започваме консултации за постигане на съгласие, с което да бъде даден мандат за оказване на военно-техническа помощ на Украйна", заяви ген. Атанасов от трибуната на парламента.

По-рано тази седмица бивши военни министри подписаха обща деклрация с настояване да дадем оръжие на Украйна. В декларацията си те насърчиха партиите да започнат консултации помежду си и да постигнат съгласие по темата.

В отговор на предложението на ДБ от "Възраждане" отвърнаха, че държавата все още не се е погрижила за моряците ни, които не могат да се евакуират от Украйна. "От 24 февруари в две украински пристанища има 2 блокирани български кораба, които са блокирани по вина на украинската страна", каза Костадин Костадинов и попита защо досега не е потърсен контакт както с украинската, така и с руската страна, за извеждането на моряците ни.

"От повече от седмица тези хора не са виждали слънчева светлина, не са излизали от машинното помещение", добави Костадинов.

Благовест Белев от ПП заяви, че по темата се спекулира. Корабът в Мариупол имал пробойна над водолинията и не можел да бъде изведен защото бреговете са минирани, но и корабът ни е под панамски или малтийски флаг, а не под български.