Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕОРГИ КАДИЕВ
ГЕОРГИ КАДИЕВ

Предните управляващи нямат интерес Божков да се върне в България

Арестът на Борисов е недобре свършена работа, героизираха образа му

Трябва да сме готови, че може да останем без газ

Разлом в коалицията заради избора на шеф на БНБ, прогнозира финансистът и бивш заместник-министър на финансите Георги Кадиев.

"Ще се даде възможност в лицето на опозицията накъде да натежат везните", каза Кадиев в ефира на "Денят започва с Георги Любенов". Според Кадиев е най-добре да се започне нова процедура за избор на шеф на банката. "Ако не могат да се разберат за БНБ, а са тръгнали да арестуват Борисов. Каква е тази управляаща коалицията, в която се бият помежду си, а опозицията им определя победителя", попита още Кадиев.

Според него най-малките щети за управляващите ще са при оттегляне и на двамата кандидати - Любомир Каримански на ИТН и Андрей Гюров на ПП.

Кадиев отново обясни казуса с обвиненията от Васил Божков, че е се дължи на внесения законопроект за хазарта през 2014 г. който не е приет от тогавашното мнозинство. Месец по-късно се приема алтернативен законопроект на Менда Стоянова и други двама депутати.

"В този един месец се състояха разговорите, в които Васил Божков отива при Бойко Борисов, казва му: "Кадиев е внесъл такъв законопроект", Борисов му казва: "Отиди при Менда Стоянова" и така. Не знам дали това е вярно. Законопроектът на Менда Стоянова даде възможност хазартният оператор да избира по кой член да се облага, от което Васил Божков се е възползвал в продължение на 5 години. Ако Комисията по хазарта 5 години не е забелязала това, значи има проблем в тях", обясни Кадиев.

Според него е невъзможно Васил Божков да бъде свален от червената бюлетина за издирване, но ако се прибере в България и бъде съден, вероятно ще има развръзка по казуса.

"Имам усещането, че предните управляващи нямат интерес нито Божков, нито Цветан Василев да се върнат в България. Ако те дадат показания, вероятно ще кажат неща, които на много хора не са приятни. Важно е и дали имат някакви по-солидни доказателства - аудио, видеозаписи", каза Кадиев и обясни, че причината да говоря за тези неща е защото никога е имал подобен тип разговори с Васил Божков. Срещал го само веднъж през 2006 г. като заместник-министър, когато бил вдиган данъка на хазарта.

Той заяви, че арестът на Бойко Борисов е недобре свършена работа и дори е героизирал лидера на ГЕРБ.

"Европа е лицемерна трява да си го признаем. Всеки ден в руската икономика влизат 800 млн. евро. С тези пари се спонсорира войната. Единственият начин е да се спре покупката на газ от Русия. Германия обаче казва, че не може да осигурява социалните услуги, които предлага, ако не се купува газ от Русия", каза той по повод идеята ЕС да договаря газ за всички държави членки.

Кдиев обаче посочи, че вече има държави, които са сключили договор и то за 10 г. с "Газпром". Такава е Унгария.

Един от вариантите за намаляване на доставките на газ от Русия е намаляването на термостатите на топлофикациите в ЕС с 1 градус, като така ще се спестят 8% от инвестициите в газ. "По тази логика може и 5% да намалим и да намалим ползването с 40%", каза Кадиев.

Според него обаче няма откъде да вземем газ, с който да заменим доставките от Русия. Напълно е евъзможно, ако газпром не успее да дпговори доставките с Русия, да останем без газ. Тряба да сме готови за това, посочи Кадиев.