Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Манол Велев със съпругата си Весела Лечева.
Манол Велев със съпругата си Весела Лечева.

Почина в съня си

След покушението срещу 48-годишния тогава бизнесмен съпругата Весела Лечева и синът Мартин правят и невъзможното заради надеждата и усещането, че той остава сред тях

Разследването започва и спира веднъж през 2009 г., втори път през 2010 г., трети път 10 години по-късно, когато са арестувани адвокат и шеф на охраната на Васил Божков

15 години след като неизвестен и до днес килър простреля с куршум в главата Манол Велев на една тиха софийска улица, бизнесменът издъхна в съня си, без да дойде в съзнание, на почти 63 години.

От 11 юли 2007 г. , когато е покушението срещу него, той е в будна кома и въпреки изключителните грижи на семейството му не успява да се върне към нормалния живот.

Неговата съпруга - бившият спортен министър и депутат от левицата и шампион по стрелба Весела Лечева и синът Мартин правят всичко възможно да поддържат живота му и до последно имат надежда.

Консултират се със световни имена в медицината, лекари и рехабилитатори следят постоянно състоянието му. Медицината е безсилна, тъй като част от мозъка на бизнесмена буквално е останала на столичната улица “Мизия”, където е офисът му.

След атентата животоспасяваща операция прави проф. Стефан Габровски-баща в “Пирогов”. След това е преместен във ВМА, лекуван е и в клиника в Израел. Въпреки усилията на българските и чуждите медици обаче бизнесменът не идва в съзнание. Проф. Николай Габровски-син обясни пред “24 часа”, че огнестрелната рана в главата е възможно най-тежкото нараняване и за съжаление, мозъкът не се възстановява.

Манол Велев
Манол Велев
Семейството на Манол Велев подготвя специална стая в дома, където е събрана цялата необходима медицинска апаратура.

Весела Лечева никога не си позволява да коментира публично през тези 15 години състоянието на своя съпруг. Най-близките обаче

я описват като

една от

най-силните

жени, които

държи в себе си

емоциите

и полага грижи за Манол, каквито не могат да си представят.

За семейството му остават усещането и успокоението, че грижейки се за изпадналия в кома мъж, той остава сред тях. Ден преди 11 юли 2007 г. Весела и Манол се връщат с голяма група приятели от концерт на една от любимите му групи “Ролинг Стоунс”, в Черна гора. Невероятно преживяване за всички - той се шегува, забавлява.

Въпреки че изглеждал уморен и с днешна дата хора от компанията си спомнят, че се успивал и го чакали с наетия бус за концерта на плажа в Будва, където 30 хиляди слушали “Ролинг Стоунс”.

Черна гора му допаднала с невероятната природа и водните таксита, с които се избягвали опасните планински пътища. Бил настроен философски и дори съветвал приятелите си: “За къде бързаме непрекъснато?! Трябва да забавим темпото...”.

Манол не се притеснява от нещо или някого и не подозира, че часове по-късно куршум принудително ще го остави в леглото цели 15 години.

Кой е стрелял по

Манол Велев и

кой го е поръчал,

не е доказано

Макар че през последните 2 години опитът за убийство бе обвързан от разследващи и прокуратура с името на Васил Божков.

Бившият номер 1 в хазарта у нас, който е в Дубай от януари 2020 г., има 19 обвинения. 11 от тях са свързани с лотарията, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство, престъпление по служба, търговия с влияние и за държане на културни ценности.

Другите 7 дойдоха по-късно - на 27 май 2020 г. Тогава прокуратурата излезе със съобщение за нови обвинения срещу бизнесмена като лидер на втора престъпна група. Сред тях бяха подбудителство на убийства на 4-ма души, посочени с инициали, сред които и М. В. Всички се усъмниха, че става дума за Манол Велев. Дни по-късно в специализирания съд това се потвърди. Манол

Велев до 2007 г.

е сред основните

конкуренти на

Божков в

хазартния бизнес

Велев е роден на знаменателната дата 9 септември 1959 г. 

С Весела Лечева са семейство от 1986 г. Бил е състезател по мотокрос, завършва Националната спортна академия (НСА). Още по времето на социализма се захваща с бизнес, като първо стартира с кафене. Има участие в над 20 фирми в сферата на хазарта, строителството, хотелиерството.

Бил е член и на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт от квотата на работодателите. В НОИ Велев представлява Българския съюз на частните предприемачи “Възраждане”, на който бе и председател от 17 март 2006 г.

Той е и президент на футболен клуб “Вихър” (Горубляне), впоследствие обединил се с “Академик” (София) и достигнал до втора дивизия.

Запален тенисист. През есента на 2002 г. Велев влиза в управата на клуб BBB Pro Tennis с президент Пламен Минчев.

През 2001 г. Велев основа Българската федерация по боулинг. Участва и в сдружение “Спортен мотоклуб – мотошмиц рейсинг”.

Двамата с Весела имат и фондация “Деца и здраве”, като нейната първа проява през 2004 г. е за децата от училище “Луи Брайл” и сираците от дом “Вяра, Надежда, Любов”.

На 11 юли 2007 г.

динамичният

свят на Велев

прекъсва

във входа на кооперацията на ул. “Мизия”, където е офисът му.

Входът на ул. "Мизия"
Входът на ул. "Мизия"

Влиза в кооперацията. Там го чака килър, скрит зад тъмни очила и с качулка, стреля в главата му и бяга. Часът е 10,50 преди обед. Млада жена забелязва, че убиецът с бързи крачки тръгва към ул. “Цар Иван Асен II”, завива надясно към центъра на София. “Аз видях убиеца, какво да правя?!”, паникьосано обяснява тя по-късно. По същото време от близкия булевард “Цариградско шосе” се чуват празнични салюти в чест на гостуващия в България хърватски президент Стипе Месич.

Вероятно затова и Нено, шофьорът на Велев, не чува изстрелите.

Всичко е станало

за по-малко

от минута

Служител на полицията отбелязва местата, където са намерени гилзи.
Служител на полицията отбелязва местата, където са намерени гилзи.

Дядо, живеещ в кооперацията, вижда падналия на пода Велев, и отива при Нено.

“Момче, убиха ти шефа!”, вика го възрастният човек.

“Помощ, помощ!”, крещи шофьорът, а двама мъже от съседен офис му помагат да качи Велев в мерцедеса.

Когато го вдигат от земята, ключовете и документите му падат.Единият от мъжете се превръща в медиен герой с разказа как простреляният в главата бизнесмен протегнал ръка за вещите си. Още бил в съзнание.

Полицай оглежда контейнер на метри от местопрестъплението.
Полицай оглежда контейнер на метри от местопрестъплението.

Час по-късно полицаите от Първо РПУ намират чисто нови и здрави слънчеви очила в кофа за боклук на 100 м от стрелбата. Предполага се, че са на килъра.

Охранителната камера във входа е заснела не само силуета, но и лицето на убиеца, се твърди тогава. Изображението обаче е силно замъглено и чертите на физиономията не се виждат ясно.

Записът е пратен

за анализ

и в САЩ,

но дори и там не успели да извадят ясен кадър, на който нападателят да бъде разпознат.

След разговор с директора на столичната полиция тогава Румен Стоянов, тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов обявява, че има доказателства, които насочват към определен извършител за атентата. Пояснява, че не става въпрос за физическия извършител, а за поръчителя.

Освен с хазарт Манол Велев се занимава със строителство, издателска дейност, търговия.

Разследването на покушението е прекратено в началото на 2009 г., без да се стигне до извършител и поръчител. Тогава Лечева дава интервю, в което изразява възмущението си. Малко по-късно делото е възобновено за нови разпити на свидетели и издирване на “оперативно интересни лица”, които биха имали интерес от отстраняването на бизнесмена.

Лечева споделила своите съмнения. Обсъдила ги лично с тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов.

В онези години по медиите се появяват различни версии. Едната е, че атентатът цели да бъде принудена Лечева да се оттегли като шеф на Държавната агенция за младежта и спорта, която е с ранг на министър, за да не се развива държавното тото като модерна хазартна игра.

Сред други версии са интереси в бизнеса с газ, изкупуване на земи и строителство.

Самата Лечева говори за стрелбата и показанията си пред “Галерия” през 2009 г. Споменава, че разследващите сякаш искали да ѝ внушат, че недоволен служител на Велев стои зад покушението. В интервюто тя споменава, че е посочила 5 имена като вероятни поръчители.

Докато МВР разследваше, Лечева се сблъсква с абсурден казуз в съда. Месеци наред градската

съдийка Божана

Желязкова

настоява

изпадналият в

кома бизнесмен

да се яви в

Съдебната

палата,

за да докаже, че доброволно се отказва от свои граждански права и лични свободи в полза на дееспособната си съпруга. В крайна сметка казусът бе решен.

Разследването е спряно отново през 2010 г. заради липса на доказателства. И така 10 години до 3 юли 2020 г. , когато рано сутринта беше задържан адвокат Славчо Марков, чиято кантора се намира в сградата на “Московска” 43, където е офисът на Васил Божков и Веселин Балтов, бивша барета и шеф на охраната на бизнесмена. Адвокатът бе арестуван в дома си в кв. “Симеоново”, а Балтов - в родния Сандански, където бил повече от месец.

От прокуратурата лаконично обясниха, че двамата са арестувани във връзка с обвинението за организирана престъпна група с лидер Божков, създадена да извършва рекет и убийства. При задържането им Божков обяви във фейсбук, че се фабрикуват доказателства.

На делото за мярката за неотклонение на арестуваните се появява анонимен и неизвестен и досега свидетел под №532. Той твърди пред разследващите, че на него лично Божков му казал, че Балтов стрелял по Велев и “бил много подготвен” . Самият таен свидетел познавал Балтов. Шефът на охраната на Божков отрече да има нещо общо с атентата и обяви, че е бил извън България на почивка от 6 до 14 юли 2007 г.

Защитата му поиска МВР да направи справка за пътуванията на Балтов, но се оказа, че вътрешното ведомство не може да предостави подобна информация, защото данните се пазели само 10 години. На делото бяха дошли и свидетели, които са били с Балтов по време на почивката. Съдът отказа да ги разпита.

Шефът на охраната на Божков излезе от ареста през ноември 2020 г. Както и по другото дело срещу бизнесмена, който през 2022 г. е главно действащо лице от Дубай, и по това няма движение.