Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков. Кадър БНТ
Кирил Петков. Кадър БНТ

"Европейската комисия ще преговаря с "Газпром" от наше име за руския газ. Това е съвсем различно, отколкото една малка България да отива да преговаря с гигант кото "Газпром". Включи се и идеята за потенциален таван на цените, но Европейската комисия трябва да анализира - трябва ли да има. При всички случаи това, че ще можем да преговаряме заедно страните, променя изцяло играта кой колко пазарна сила има в тези преговори. Ще трябва да преговаряме на равни начала, по съвсем различен начин. Това беше огромна победа за българския интерес".

Това съобщи току-що от Брюксел премиерът Кирил Петков, който излезе от срещата на евролидерите в белгийската столица.

"Сваляйки цената на газа, при едни добри преговори, които очакваме, това би свалило цената на тока, а от там и инфлацията", подчерта българският премиер.

"Много съм доволен, че днес Урсула фон дер Лайен ме извика и каза: "Кириле, котови сме с техническата част на плана. Ще погледна в календара си и в следващите дни, предполагам до две седмици ще дойда да те посетя и да го подпишен. Искам да поздравя всички министерства". Това каза той по повод новината, че е одобрена техническата част от плана ни за възстановяване.