Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов излиза от ареста. Зад него е адвокат Менко Менков
Бойко Борисов излиза от ареста. Зад него е адвокат Менко Менков

30 минути преди да се озоват в Банкя, полицаите не са знаели кого ще обискират “по неотложност”

Защитникът съдейства на униформените да изведат от дома му експремиера през маршрут, при който да се избегнат сблъсъци с разгневените симпатизанти

Заповед след заповед по телефона и обикаляне между полицията, прокуратурата, съда и пак полицията

Кои български закони са погазени според юриста

Какво се случва на 17 март, четвъртък, когато Бойко Борисов е задържан в дома си поради “неотложност”? “24 часа” помоли адвоката на бившия премиер Менко Менков да опише хронологията и той ни предостави своите записки. Вижте ги със съкращения.

АДВОКАТ МЕНКО МЕНКОВ
АДВОКАТ МЕНКО МЕНКОВ

На 10.12.2021 г. гражданско сдружение БОЕЦ изпраща сигнал до вътрешния министър Бойко Рашков. (Бележка на редакцията: в него са описани твърдения на бизнесмена Васил Божков, собственик на Националната лотария, че е бил изнудван. )

В сигнала се съдържат извадки от медийни публикации. Бойко Рашков изпраща сигнала за проверка в ГДНП. Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов са се явили в различни дни още през декември 2021 г. пред проверяващите и са депозирали обяснения на зададените им въпроси.

На 17.03.2022 г. около 11.30 часа министър-председателят г-н Кирил Петков събира в кабинета си в Министерския съвет вицепремиера и министър на финансите г-н Асен Василев, министъра на вътрешните работи г-н Бойко Рашков и полицейски служители от ГДНП.

На няколкочасовата среща г-н Кирил Петков изисква пълната информация за събраните от полицейските инспектори данни по преписката. Започва да им дава указания и да изисква действия. До този ден материалите от преписката не са били докладвани на прокуратурата, какъвто е предвиденият в закона ред.

Г-н Кирил Петков се самопредлага да бъде разпитан в качеството на свидетел. До този момент няма образувано досъдебно производство и според българските закони, всички материали, събрани в хода на предварителната проверка нямат никаква доказателствена стойност в бъдещ съдебен процес. На практика

първото действие

по разследването

е именно

разпитът на

г-н Кирил Петков

в качеството му на свидетел. С това действие се слага началото на досъдебното производство в извънредни случаи, какъвто настоящият не е. (Този способ се използва за тежки криминални престъпления като убийства, грабежи, изнасилвания и др., при които трябва да се действа по горещи следи с цел да се запазят доказателства или да се залови извършителя).

Целта е да се избегне изпращането на материалите от предварителната проверка на прокуратурата, която да прецени дали са налице достатъчно данни за образуване на наказателно производство.

В показанията си г-н Петков с няколко реда пресъздава наученото от публикации в медиите, тъй като той не е възприел пряко никакви факти и обстоятелства по разследвания случай, за да свидетелства. В същите показания обаче той заявява, че предходния ден – 16.03.2022 г., е запознал европейския главен прокурор г-жа

Лаура Кьовеши

с данните от

преписката и тя

била изразила

мнение пред

него, че имало

данни за

извършено

престъпление,

без да уточнява какво престъпление и от кого е извършено. Това е доказателство, че г-н Петков се е запознавал с материалите от преписката и преди 17.03.2022 г., когато и извикал при себе си полицейските органи, което е напълно противозаконно.

Към 19 часа в сградата на ГДНП са събрани екипи от разследващи и други полицаи и чак към 19,30 им е разпоредено къде да отиват. Условия на неотложност няма, тъй като повече от 3 месеца се прави предварителна проверка за случай, за който се твърди, че се е случвал в периода от 2014 до 2019 г.

Полицейските служители не са се снабдили с предварителни разрешения от компетентния български съд, за да извършат претърсванията, и въпреки това пристъпват към тях. След като получих информация за случващото се, незабавно се отправих към дома на г-н Бойко Борисов.

Пристигайки на място, не бях допуснат повече от 40 минути. Когато бях въведен в дома му, претърсването и личният обиск бяха приключили и протоколът беше съставен.

Не са открити

никакви

предмети и

документи, които

да имат значение

за делото, и

нищо не е иззето

Междувременно от пресцентъра на МВР изтече съобщение, че Борисов, Арнаудова, Горанов и Менда Стоянова са задържани при провеждане на мащабна акция на полицията и Европрокуратурата при разследване на 120 случая на злоупотреба с европейски средства. Към момента на прессъобщението разследващите не са имали никакво намерение да задържат когото и да било. Някой вероятно им разпореди да го направят и те го обявиха на място пред мен.

Към този момент пред дома на г-н Борисов се бяха събрали стотици негови привърженици и активисти и практически бяха блокирали възможността той да бъде изведен от имота.

Аз съдействах

на полицейските

служители

да отвлечем

вниманието на

протестиращите

в определена посока, за да може полицейският екип да изведе г-н Борисов от дома му. В противен случай привържениците му нямаше да им дадат тази възможност.

Отправих се към ГДНП, където на тримата задържани – г-н Бойко Борисов, г-н Владислав Горанов и г-жа Севдалина Арнаудова бяха връчени заповеди за полицейско задържане за до 24 часа. Оказа се, че г-жа Менда Стоянова се намира в дома си в Пловдив и че при нея не се е извършвало претърсване, нито някой от полицията я е търсил изобщо или интересувал за каквото и да било.

В заповедите за задържане и на тримата си посочваше, че ги задържат по подозрение за евентуално извършено престъпление по чл. 213а от НК (изнудване),

без да се посочва

кого са

изнудвали,

кога са го изнудвали, за какво са го изнудвали, по какъв начин са го изнудвали.

Сутринта на 18.03.2022 г., прокуратурата на Република България съобщи, че до този момент не е уведомявана за казуса и при ней не са постъпвали никакви материали или съобщения.

Междувременно г-н Кирил Петков обяви във видеоизявление: “Сега ще видим дали прокуратурата ще застане на страната на българския народ”, каквото и да означава това.

Към 10,30 часа на 18.03.2022 г. получих обаждане от разследващ полицай от ГДНП, който ме уведоми, че и трите задържани лица ще бъдат освободени и ще бъдат разпитани в качеството на свидетели.

Малко след 11 часа бях приет от разследващ полицай, който на входа на сградата ми потвърди намеренията си лицата да бъдат освободени. В момента, в който се качихме в кабинета му, същият

получи обаждане

по телефона и

с прискърбие ме

уведоми, че има

нова “заповед”

и че лицата няма да бъдат освободени, а случаят ще се докладва в прокуратурата. Бях оставен да чакам в чакалнята за посетители на партера в сградата, където без никаква информация престоях повече от 3 часа и половина. Тогава се принудих да търся по телефона разследващите, които ми заявиха, че чак в този момент тръгват да докладват случая на прокуратурата - около 15 часа.

Посетих тримата задържани, които ми споделиха, че до този момент никой не ги е търсил за нищо и с тях не се извършват никакви действия.

Към 18,00 часа потърсих разследващите, тъй като стандартното работно време беше изтекло и всички служители напуснаха ГДНП. Те ми заявиха, че са в Софийска градска прокуратура и няма решение за нищо.

Бойко Борисов при освобождаването си
Бойко Борисов при освобождаването си

Незабавно се оправих към Съдебната палата, където към 18,30 часа депозирах жалба. В прокуратурата заварих разследващите полицаи, които ми заявиха, че не са изготвяли искания за привличане на лицата като обвиняеми и за тяхното задържане. Заявиха ми, че всички ще бъдат освободени и се отправиха към ГДНП. Аз също потеглих натам и около 20,15 часа и тримата задържани бяха освободени без да им бъде повдигнато обвинение.

Всички действия на МВР са незаконни, защото за престъплението, за което е образувано досъдебното производство по неотложност и поради обстоятелството, че г-н Борисов и г-н Горанов по време на твърдяното му извършване са били членове на Министерския съвет, разследването следва де се извършва задължително от следовател – чл. 194, ал. 1, т. 2 от НПК.

Следователите на са в системата на МВР от 1991 г., а са в състава на съдебната власт и на подчинение на прокуратурата. Т. е. всички действия, извършени от ГДНП, са незаконосъобразни, извършени са от некомпетентен орган и нямат никаква правна стойност.

Според Закона за МВР по-висшестоящите началници, включително и политически лица – министър на вътрешните работи и министър-председателят, нямат право да им дават указания и да се месят по какъвто и да било начин в тяхната дейност.

В противовес на това след 23 часа на 18.03.2022 г. в Министерския съвет се проведе пресконференция на г-н Кирил Петков и г-н Бойко Рашков, които обявиха, че виновна за всичко е прокуратурата и че разследващите полицаи са тук - горе на втория етаж. Потвърждение за описаното.

Оказа се, че никаква Европейска прокуратура не се занимава със случая.