Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората на Димитър Бербатов се събраха на скромен откъм присъствие конгрес и избраха ново ръководство на БФС, което обаче не е признато от никого

Навремето имахме два синода. Те, свещениците, години наред не можеха да се разберат, че какво остава за футболните хора. Конгресът на Бербатов малко ми прилича на секта. Събрали се 76 човека и си избрали гуру", опита да опише ситуацията в българския футбол изпълнителният директор на "Лудогорец" Ангел Петричев.

В най-популярния спорт наистина ври и кипи, след като Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров и техните съмишленици се събраха в една от залите на НДК, за да проведат конгрес и

да изберат ново ръководство

на Българския футболен съюз. Важна подробност е, че преди тяхното събрание не беше проведено друго такова, за да бъдат освободени предишните членове на Изпълкома. Така се оказва, че сега имаме две ръководни тела – едното заседава в сградата на ул. "Цар Иван Асен II", а другото... Всъщност никой не знае къде заседават хората на Митко, Марто и Стилиян.

Нещо много подобно се случи на 18 май 1992 г., когато шест от тринадесетте митрополити поставят началото на разкола в Българската православна църква, като се отделят от канонично избраното църковно ръководство. Войната между свещениците продължава чак до 2010 г., когато Алтернативният синод изпраща писмо до архиереите на Светия синод на БПЦ, в което се обявява за помирение и единство с каноничната църква.

Дали сега ни очаква подобно десетилетно противоборство?

Според досегашните управници няма да се стигне до нищо подобно, тъй като алтернативният БФС не може да бъде признат нито от УЕФА, нито от ФИФА, нито от който и да е от професионалните клубове в България. Бербатов от своя страна твърди, че е следвал нормативните процедури, явявайки се на конгреса, където беше избран за президент на БФС с пълно единодушие. В момента никой не може да каже със сигурност и какво е съотношението на силите между двата враждуващи лагера, които взаимно се обвиняват в потъпкването на футболните закони.

Поне досега нито един от големите отбори не е обявил публично подкрепата си за Бербатов и сие. Напротив, "Славия" и "Лудогорец", както вече стана ясно, твърдят, че случилото се е безумие и ще нанесе тежки поражения на българския футбол. От "Левски" и ЦСКА запазиха мълчание, въпреки че "червените" са приемани като опозиция на Боби Михайлов, а пловдивските грандове също мълчат и така изглежда, че застават на страната на досегашната власт.

Любопитното е, че нито един адвокат по спортно право не може да каже категорично

какво следва

оттук нататък

Казусът е толкова заплетен, че ще е необходим цял отбор

юристи да го разплетат

Още повече че има и съдебно дело, което трябва да разгледа легитимността на предишния конгрес, организиран от хората на Боби Михайлов. Самият Бербатов твърди, че правото е на негова страна, но и призна, че ситуацията е патова и изходът бил всички да се съберат и да се разберат.

"Имаше законно свикан от Изпълнителния комитет на БФС редовен изборен конгрес на 18 март 2022 година. Изпълнителният комитет на БФС опита

да отмени този конгрес

по нелегитимен начин и не успя. Конгресът остана валиден.

Президентът и Изпълнителният комитет са освободени от конгреса и има избрано напълно

легитимно

ново

ръководство

Разбира се, досегашното ръководство на БФС може да обжалва. И пак се влиза в омагьосания кръг, от който никой не печели.

Именно затова решението е само едно - свикване на обединителен изборен конгрес!", категоричен е играчът, който направи звездна кариера в "Манчестър Юнайтед", а след като се отказа, се зарече да се върне у дома и да ремонтира изцяло българския футбол.

Сега двата враждуващи лагера очакват с нетърпение становища на ФИФА и УЕФА.

Оттам всъщност може да дойдат указания как да бъде развързан възелът.

Хората на Борислав Михайлов се надяват двете футболни централи да обявят за незаконно отрочето на Берба и сие и да наложат

тежки

наказания

на отцепниците

Самият Бербатов казва, че също е пратил всички документи на европейските футболни чиновници и очаква те да го признаят за новия легитимен президент на БФС.

Има и вариант от УЕФА да наредят на

двете страни да се разберат и обединят, защото в противен случай ще следват сериозни наказания за всички участници в голямата игра.

Битката ще продължи, което няма да впечатли особено феновете, които едва ли ще са особено заинтригувани да следят размяната на удари и обвинения ,все едно сме на КЕЧ мания.

На редовия запалянко му е по-важно да отиде на стадион, който не прилича на картофена нива, да гледа играчи, които са научени поне как се спира топката, и да не навежда засрамено глава след всеки мач на националния отбор.

А тези неща не се решават с

конгреси и юридически хватки Всъщност май никой от заетите с производство на български футбол не знае как точно се решават проблемите, които душат играта десетилетия наред.