Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Казаха ми, че прокуратурата не е за жени! Трябваше да работя повече от мъжете, за да докажа, че това не е така”, обяснява тя в интервю

Под прицела на агенцията в Румъния са двама бивши премиери, 14 бивши министри, 40 депутати и над 200 кметове

На 33 години тя става най-младият главен прокурор в родината си

Адриан Нъстасе е от малцината премиери, които записват името си в черната класация на ръководители, обвинени в корупция. През 2012 г. бившият румънски министър-председател беше осъден на две години затвор за неправомерно използване на средства от частни компании в предизборната кампания през 2004 г. и на четири години затвор за подкуп и изнудване през 2014 г.

Получи общо 4,5 години лишаване от свобода, а след условното му освобождаване му забраниха занапред да се кандидатира за политически постове.

Всичко това стана причина светът да обърне поглед към Румъния, където на подсъдимата скамейка бяха изправени още няколко министри, депутати и десетки влиятелни регионални политически лидери. Случващото се в страната стана причина тя да се превърне в нарицателно за успешната борба срещу престъпността. Под прожекторите застана Националната дирекция за борба с корупцията (ДБК), която е специализирана в разследването на случаи на корупция от високо ниво. Най-ключовата фигура обаче беше Лаура Кьовеши, чието име през последните дни се завъртя отново в българската преса. Причината бе нейното посещение в страната ни, което съвпадна и с ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

Каква е историята на Кьовеши?

Тя е номинирана за главен прокурор от бившия премиер на социалдемократите Виктор Понта, а подписът за назначението й е поставен от президента Траян Бъсеску. Едва ли някой от двамата към онзи момент подозира каква ще бъде развръзката на събитията и колко безкомпромисна ще е Кьовеши в работата си. Дотолкова, че години по-късно, докато тя е начело на ДБК, под прицела на екипа й попадат самият Понта и братът на Бъсеску, срещу които започва разследване.

Назначаването й на поста обаче е предвидимо, тъй като Кьовеши отговаря напълно на всички изисквания. Тя има юридическо образование, била е прокурор към съда в област Сибиу, а между 1999 и 2012 г. оглавява Дирекцията за борба с организираната престъпност и тероризма отново в Сибиу. През тези години името й никога не е забърквано в скандали, а напротив - бързо тръгва мълвата, че поставя на първо място независимостта на всички институции. Така става най-младият главен прокурор в Румъния, а година по-късно оглавява Националната дирекция за борба с корупцията.

Кои са интересните детайли от живота?

Когато Кьовеши е на 15 години, комунизмът бива свален. По това време тя играе професионален баскетбол. През август 1989 г. с младежкия женски национален отбор дори взема участие в юношеското европейско първенство в Тимишоара - града, който по-късно се превръща в родината на Румънската революция. В бурните дни, съпътствани от протести, там загиват най-малко 100 души, сред които много млади хора, пожелали да изразят позицията си въпреки репресиите.

"Колко от тези хора, които бяха на нашите мачове и ни подкрепяха, бяха ранени или загинали в тази революция? Те се бориха за демокрация и някои от тях не оцеляха", спомня си момента Лаура.

Две години по-късно тя влиза в Юридическия факултет, когато задължителната марксистко-ленинска учебна програма е премахната. За тези, които се питат дали Кьовеши е имала пример пред себе си, който да я мотивира за бъдещата й професия, отговорът е - да!

Баща й е прокурор и именно той я насочва към наказателното право, пише The Guardian.

"Първото нещо, което чух, когато казах, че искам да стана прокурор, беше, че прокуратурата не е за жени - спомня си Лаура. - Трябваше да работя повече от мъжете, за да докажа, че в тази област жената може да бъде толкова добра, колкото и мъжът."

Амбицията й в професията по-късно ще удивява всички около нея. От вече бивши колеги ще бъде описвана като отдадена до болка на работата си и целеустремена към изпълнението на поставените цели. На постовете си тя успява да върне доверието на всички граждани в очерняните тогава институции. И успява! В национално допитване 60% от местното население гласуват, че вярват на ДБК, а само 11% - на парламента.

Резултатите от работата й я превръщат в световна новина, а до агенцията, която оглавява, са изпратени писма от чуждестранните посолства в Румъния, които изразяват категоричната си подкрепа и й благодарят за това, което прави без страх. Допълват, че може да разчита на тях. Не закъсняват и наградите.

По време на мандата си получава такива от държави като Франция, САЩ и Швеция.

Със своята безкомпромисност Кьовеши печели не само симпатизанти, но и множество врагове. Тя се превръща в мишена на хората, които не желаят румънската правосъдна система да работи в техен ущърб.

"Не беше лесно, особено за семейството ми, но когато решите да работите като прокурор, трябва да поемете всички рискове, които идват с тази позиция", казва тя в интервю.

И докато Лаура получава подкрепата на другите правителства, именно това в родината й застава на нейния път. През 2016 г., когато Социалдемократическата партия (СДП) идва на власт, лидерите й започват ожесточена кампания срещу ДБК. Те публично я обвиняват в злоупотреби и в политически натиск. Неин основен противник става Ливиу Драгня - председател на СДП. През 2015 г. той е осъден за изборни измами след разследване на Националната дирекция за борба с корупцията. Заподозрян е и в други престъпления, свързани със схеми. Има зъб на Кьовеши и иска да упражни натиск върху нея.

Управляващата коалиция желае ударно да въведе промени в областта на правосъдието и наказателните кодекси. Според екипа на главния прокурор тези действия целят да затруднят прокурорите в разследванията им на политици. Следва и отпор на обществото, който започва с протести. Митингите подкрепят категорично антикорупционната институция и искат сваляне на правителството.

Въпреки това коалицията бавно, но сигурно започва да въвежда промени в законите. Политиците публично си позволяват да обвинят екипа на ДБК в злоупотреби и незаконно сътрудничество с Румънската разузнавателна служба. Казват, че бил оказван натиск върху съдии за присъди.

Появяват се дори записи, които целят да дискредитират Кьовеши, тъй като именно нейният глас се чува на тях. Позицията на ДБК е, че те са били редактирани и извадени от контекста.

Следва още по-голям натиск от страна на правосъдния министър Тудорел Тоадер. В началото на 2018 г. той предлага Лаура да бъде уволнена като главен прокурор. Представя дори доклад, в който излага няколко обвинения. Сред тях са прекомерно авторитарно поведение, участие и намеса в разследвания на други прокурори, приоритизиране на досиетата според медийното въздействие, нарушаване на решенията на Конституционния съд на Румъния и незаконно подписване на споразумения с тайните служби. Всичко това според него накърнявало имиджа на страната в чужбина. Управляващата коалиция била на мнение, че същото правела и самата Кьовеши, когато давала интервюта пред международни медии, където казвала колко висока е корупцията в родината й.

Какво следва?

Първоначално президентът Клаус Йоханис отказва да уволни главния прокурор. Страната се тресе от протести, които искат оставката на правосъдния министър Тудорел Тоадер и подкрепят Лаура Кьовеши. Те са благодарни на дирекцията й, която повдига обвинения на над хиляда души на публични длъжности, сред които двама бивши премиери, 14 бивши министри, 40 депутати и над 200 кметове. За много от тях са постигнати осъдителни присъди.

Въпреки това до уволнението на Кьовеши се стига. Държавният глава го подписва, тъй като според Конституционния съд той може да провери законността на уволнението й, но не и аргументите, които са довели до него.

За щастие на почитателите й и за изненада на враговете й, тя не спира дотук с кариерата си. Моментът, в който е отстранена от длъжност, съвпада с конкурса за главен прокурор на Европейската прокуратура. Така през декември 2018 г. Кьовеши се включва в надпреварата, въпреки че управляващата коалиция всячески се опитва да предотврати назначаването й. Дори са й повдигнати обвинения за злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелство.

Международните специалисти, които оценяват кандидатите, обаче са категорични - няма по-подходящ човек за поста от нея от целия списък, който Съветът на ЕС получава. И въпреки че собствената й страна гласува срещу нея, през октомври 2019 г., след като побеждава френския магистрат Жан-Франсоа Бонер, тя е назначена за първия европейски главен прокурор.

Какви награди получава Кьовеши?

Усърдната й работа я превръща в носителка на редица отличия. Сред тях са Орденът на Полярната звезда, "Европеец на годината", "Смелите жени на Румъния" от посолството на Съединените щати, Орденът на Звездата на Румъния, както и "Борец с киберпрестъпността". Връчена й е и грамота за изключителна помощ и подкрепа от директора на тайните служби на САЩ.

Какво се знае за личния живот на Лаура? 

Публичната информация за него е малко. Фамилията й идва от съпруга й Едуард Кьовеши, с когото се разделят през 2007 г.