Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: bTV
Кадър: bTV

"Искаме Кирил Петков да защити националния интерес на България на срещата на върха на НАТО, защото Румен Радев защитава руския." Това заяви лидерът на партия КОД Петър Москов в "Тази сутрин" по bTV.

"Две са основните неща, които изискваме във вразка с войната в Украйна. Първо - в региона да няма война. И второ - българската национална сигурност и икономическото ни развитие да бъдат защитени във връзка с възникналата война.

"Ако българският национален интерес е да няма война, как защитаваш българския национален интерес, когато заставаш на страната на човека, който запали тази война, а това е Путин?

Не може да подкрепяш човек, който запали региона. А Русия ясно заяви, че целият регион е предмет на техни претенции. Тези претенции в Украйна доведоха до война. Казах го за България, за Прибалтийските републики и за Румъния. Това означава, че нашият регион се гледат като несигурен от целия свят в такъв несигурен регион никой не инвестира и не прави дългосрочни планове. Това означава, че нашият регион е обречен на постепенен икономически запад, защото е територия на несигурност и социални напрежения“, каза още Москов.

Той коментира предложението на Румен Радев да изпращаме бронежилетки и каски за мирното население и българите в Украйна по следния начин: "Може би след ситуацията с Борисов това е другото най0странно нещо, което се случва през последната седмица в българскат аполитика. Това не е позиция. Този човек очевидно върви след събитията."

"Затова, което искаме народните представители да направят. Не господин Радев, защото той защитава руския интерес. А премиерът Петков - първо заради конституционните си задължения, второ - защото той носи политическата отговорност. Трябва да отиде на срещата на върха в НАТО. И трябва да има мандат от парламента. 

Според него и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова трябва да се отзове.

„Ако това се случи, говорим за защита на националния интерес, защото тази жена не случайно може да говори по този начин само в България. Защото политиците в България, които взимат решенията, са склони да се преклонят пред волята на този, който им се струва по-силен, по-близък, по-опасен и по-платежоспособен в момента. Някои казва, че отзоваването на Митрофанова би било заемане на твърде позиция спрямо конфликти в Украйна и би означавало война с Русия. Как 28 страни правят това, означава ли, че те са обявили война на Русия, но това не може да се каже в техните държави, защото следва експулсиране“, каза още Петър Москов.