Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски

Представете си каква сила би бил съюз ЕС - Русия като противотежест на Китай, казва бившият премиер пред в. Жечпосполита"

Аз бих казал: „Винаги с Европейския съюз, никога срещу Русия.” Това заявява бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за полския "Жечпосполита". Откъс от интервюто в превод на български е публикуван на официалния сайт на Симеон II - kingsimeon.bg

За изречението, приписвано на баща му, цар Борис III: „Винаги с Германия, никога срещу Русия“, Сакскобургготски казва: Никой не го е виждал написано, но всички казват, че е било така! Има смисъл.

И добавя "Има две неща, които не можем да променим: историята и местоположението си на картата. Трябва да разглеждаме членството в общността като процес на консолидация и взаимно укрепване, а не като нещо, което нарушава нашата националност или ценности. Когато бях министър-председател, хората казваха, че сега е моментът, когато съм на власт и мога да изградя Велика България. Питах “Какво всъщност означава това?”. “Върнете си териториите, които някога са принадлежали на баща ви.” Но аз отговарях по същия начин – днес Велика България е икономически силна България. Историческите граници на държавата нямат значение."

На въпрос за Турция и Ердоган Симеон Сакскобургготски обяснява: "Турция е страна с голяма история, има много опитни дипломати. Ердоган е само един човек. По същия начин Русия е “путинизирана”. Един човек не представлява цялата държава. Президентът, въпреки че му пожелавам доброто, няма да живее вечно, а голямата и заможната държава ще живее. Представете си каква политическа и икономическа сила би бил съюз между ЕС и Русия – не против, а като противотежест на Китай, например. Това е напредничавото мислене. А не такова, когато се опрости, че щом не харесваме Путин, автоматично трябва да мразим Русия."

"Ние сме твърде малки, за да изменим нещо. Бих казал това: трябва да се поучим от минали грешки и да знаем кое е в наш интерес - разсъждава Симеон II - Трябва да се научим да четем карти. Тази критика и нервност идват от Запада. Като се има предвид историята на руското общество, как можем да очакваме то да бъде управлявано по напълно демократичен начин? В чисто географски смисъл това е страна, толкова огромна, че управлението й е голямо предизвикателство. Ако се поставим на тяхно място, нормално е режимът да е малко по-авторитарен."

На въпрос за агресията на Русия към съседите Симеон Сакскобургготски казва: "Слава Богу, имаме институции като ООН, НАТО. Имаме и здрав разум да не се замесваме в подобни сблъсъци. Опитваме се да решаваме проблемите, а не да се сблъскваме с тях."