Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руски сили край Мариупол СНИМКА: Ройтерс
Руски сили край Мариупол СНИМКА: Ройтерс

Разпръснати телесни части из улиците, безпомощни цивилни граждани, по които се стреля "на сляпо": гръцкият консул в Мариупол Манолис Андрулакис описа ужасяващи сцени от обсадения град. Той сравни Мариупол със Сталинград.

Украйна отхвърли руския ултиматум да предаде обсадения пристанищен град Мариупол на руските военни. "Няма да има капитулация, няма да оставим оръжията", каза вицепремиерката Ирина Верещук пред "Украинская правда" в нощта срещу понеделник, 21 март. Това вече е било съобщено на руската страна, съобщи "Дойче веле".

В неделя вечерта руският генерал-майор Михаил Мизинцев обясни, че в Мариупол се е стигнало до "ужасна хуманитарна катастрофа". "На всички, които свалят оръжията, е гарантирано свободно напускане на града." За тази цел днес сутринта руската армия е планирала хуманитарен коридор. По думите на Мизинцев и на цивилните граждани трябвало да бъде предоставена възможност да напуснат Мариупол в посока Русия или контролирани от руската армия украински области. По руски данни в пристанищния град има все още 130 000 цивилни. Местният градски съвет упрекна ръководството в Москва, че извежда хора против волята им към Русия.

"Мариупол като Герника, Сталинград, Грозни, Алепо"

Манолис Андрулакис, гръцкият генерален консул в Мариупол, е последният дипломат от ЕС, напуснал украинския обсаден пристанищен град, според данни на гръцкото външно министерство. При завръщането си в Гърция той каза следното: "Мариупол ще влезе в списъка с градовете, които са били напълно разрушени при война - като Герника, Сталинград, Грозни, Алепо." Той призова хората да "обединят гласовете си, за да изискат прекратяване на огъня". Андрулакис описа ужасяващи сцени от Мариупол - разпръснати телесни части из улиците, безпомощни цивилни граждани, по които се стреля "на сляпо". Дипломатът добави: "Герои са онези хора, които са останали там и които ще се опитат да започнат живота си отначало."

Данни за убит руски генерал-майор

По данни на губернатора на Севастопол Михаил Развожаев, при сраженията за Мариупол е бил убит заместник-командир на руския Черноморски флот. Андрей Николаевич Пали е бил убит при "битката за освобождението на Мариупол", информира Развожаев. Губернаторът на Севастопол обвини за убийството на Пали "украински нацисти". До този момент руските военноморски сили не са заели позиция. Севастопол се намира на анексирания през 2014 от Русия полуостров Крим и е база на руския Черноморски флот.

Същевременно въздушните нападения над Киев продължават. През последното денонощие са били атакувани жилищни сгради и един мол. "В понеделник сутринта пред мола Retroville в северозападен Киев имаше шест трупа", съобщава кореспондент на АФП. Първоначално кметът на столицата Витали Кличко беше информирал за една жертва. Кличко съобщи, че са били ударени и няколко жилищни сгради в квартал Подил. В Телеграм той информира, че на място има спасителни и санитарни екипи.

"Широкомащабна и подла война"

В свое видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски сравни Русия с нацистка Германия и обвини руското ръководство, че има план за заличаване на Украйна. "Чуйте какво казват сега в Москва: "окончателно решение", но този път във връзка с украинския въпрос", каза той в своя реч пред депутати от израелския парламент. 44-годишният държавен глава, който е с еврейски корени, направи препратка към т.нар. "окончателно решение на еврейския въпрос", както нацистка Германия нарече систематичното унищожение на милиони евреи в Европа.

Започналата преди повeче от три седмици руска инвазия в Украйна не е просто една "военна специална операция", както в Русия описват войната, подчерта Зеленски. "Това е една широкомащабна и подла война, която има за цел да унищожи нашия народ, нашите деца, нашите семейства, нашата държава." Във връзка с постоянните руски въздушни удари той подчерта: "Всеки в Израел знае, че вашата противоракетна система е най-добрата. Всеки знае, че вашите оръжия са силни." Поради това Зеленски си задавал въпроса защо до този момент Израел не е изпратил на Киев оръжия, нито пък се е включил към западните санкции срещу Русия.

Външният министър на Израел Яир Лапид не реагира на упрека на Зеленски. Той обаче подчерта, че Израел ще помогне колкото е възможно на украинското население. Преди броени дни премиерът Нафтали Бенет направи опит да посредничи в конфликта между Русия и Украйна.

Лондон: Руските части изостават

По данни на британските служби руските войски, придвижващи се към Киев от северозапад, изостават. Голяма част от войските все още се намирали на 25 км от центъра на украинската столица. Северно от Киев тежките сражения продължават, обяви министерството на отбраната в Лондон. "Руските части, които се придвижват от Гостомел на северозапад, биват отблъснати от яростната украинска съпротива."