Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов при освобождаването си
Бойко Борисов при освобождаването си

Бизнесменът от Дубай лично го предоставил на Европейската прокуратура в Брюксел

Доклад на Изпълнителната агенция “Одит на средствата от ЕС” от четвъртък, за който бил разпитван премиерът Кирил Петков, предизвикал “неотложността” на акцията

Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха освободени по-малко от 20 часа след арестите им в различни точки на София.

Акцията на МВР е след твърденията на бизнесмена Васил Божков, че е бил изнудван да плаща процент от печалбата на лотариите си. Това публично бе потвърдено от вицепремиера Асен Василев, самия обвиняем хазартен бос, който е в Дубай, адвоката на Борисов Менко Менков, както и от съобщения на МВР и прокуратурата.

Конкретният повод за акцията по тъмно бил доклад на Изпълнителната агенция “Одит на средствата от ЕС” от четвъртък, в който се твърдяло за злоупотреби със средства от ЕС по времето на премиера Борисов и финансовия министър Горанов. Според източници от МВР съществувал

риск да се

прикрият

доказателства

и затова е

бил разпитван

премиерът

Кирил Петков,

с което започнало досъдебното производство по неотложност.

Васил Божков
Васил Божков
Не може да се говори за неотложност, проверката е от 3 месеца. Разпореждането за акцията идва от кабинета на премиера Кирил Петков, който няма такива правомощия, смята адвокат Менко Менков. След посещението си при Борисов в полицията той обясни, че клиентът му не разбира за какво е обвинен от материалите. Полицията претърсила дома му без разрешение на съда. Постановленията за това бяха внесени от МВР късно в петък, но магистратите обявиха, че ще ги гледат в понеделник.

Иначе бизнесменът Божков описва подобна схема повече от 2 години след напускането на България и установяването му в Дубай. Доскоро най-богатият българин твърди, че Бойко Борисов, пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова и финансовият министър Владислав Горанов са искали и той е давал процент от печалбата на националната лотария. 

Полицаи отвеждат лидера на ГЕРБ от дома му
Полицаи отвеждат лидера на ГЕРБ от дома му

Васил Божков е пускал сигнали в прокуратурата, но досега не е образувано дело по тях. Подобен сигнал беше внесен в МВР от организацията БОЕЦ.

Божков обаче твърди друго във фейсбук:

2 години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големия рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред Европейската прокуратура от последния месец днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова, написа бизнесменът във фейсбук.

МВР е започнало разследването по член от Наказателния кодекс за изнудване, при което са причинени щети в особено големи размери и е извършено в съучастие с длъжностни лица. Наказанието е от 5 до 15 г. затвор. До късно в петък не беше ясно дали Борисов, Горанов и Арнаудова ще бъдат обвинени, а МВР и прокуратурата се обвиняваха взаимно кой кого не е намерил, за да му предаде материалите.

По разследването срещу Борисов има снимки и видео, изпратени от Васил Божков до Европейската прокуратура, научи “24 часа”. Оттам кадрите са изпратени в Националната полиция и това се е случило в четвъртък.

На видеото се виждало

как Борисов

получава плик

от Божков

Бизнесменът го оставя на масата, а Борисов го дърпа към себе си. Съдържанието не е ясно. Назначени са експертизи, които да докажат автентичността на кадрите. След обвиненията през 2020 г. Божков твърдеше, че Севделина Арнаудова е посещавала офиса му на ул. “Московска”, за да взема пликове с пари и че е пращана там от Борисов.

Тогава тя потвърди за посещенията, но отрече да е вземала пари от Божков. Съдружникът му Георги Попов, който също е обвиняем, беше записал свое видео още докато беше в Дубай, в което разказваше друга история - как Божков влизал с пачки в кабинета на Владислав Горанов, без да го проверяват, а след това излизал само с пура в ръка. 

В петък са били разпитвани още свидетели в МВР освен Кирил Петков, който даде показания в четвъртък. Не се знае дали сред тях са Менда Стоянова и Георги Попов.

Привърженици на ГЕРБ и Бойко Борисов през целия ден го чакаха пред Националната полиция. Други заедно с депутати от партията бяха на мирен протест пред Министерския съвет и Народното събрание, шестваха до Министерството на финансите и МВР, за да поискат оставките на Асен Василев и Бойко Рашков.

Късно вечерта всички отново се върнаха пред полицията, когато Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха освободени без обвинения.

“Цивилни, униформени, поемни лица разтършуваха всичко - барбекюта, тавави, мазета, кошчетата на децата. Накрая подписаха протокол, че няма нищо намерено. Казаха, че им е неудобно, но трябва да ни задържат. 21 часа, нито един милиционер не дойде. Както през 1944-а. Притеснявам се, че следващия път може да ме убият”, заяви лидерът на ГЕРБ при излизането си от полицията.

“Разбрах, че сме арестувани, преди полицията да влезе у нас. Влязоха много полицаи, по неотложност. Претърсването продължи до 3 ч през нощта”, разказа Севделина Арнаудова. Полицаите търсили нещо, свързано с Бойко Борисов, и намерили - рекламни материали от предизборни кампании.

“24 часа ни държаха без обвинение. Най-скандалното е, че ме задържат с прессъобщение, без полицията да е влязла. Основен двигател е действащият премиер, който е извикал в кабинета си Асен Василев и Бойко Рашков. След това той е станал свидетел по това досъдебно производство. Това е прецедент. Към 19 ч се разпореждат задържане и арести. Позволил си е да въвлече името на Лаура Кьовеши. Твърди, че е станало с нейно знание и по нейно разпореждане. Всичко е скандално”, обясни Арнаудова.

“Досъдебното производство е образувано от некомпетентен орган. Действащият премиер си е позволил да привика полицаи в кабинета си. Самопредложил се е да бъде разпитан. Обяснил е, че предходния ден е запознал Лаура Кьовеши с резултатите от проверката. Злоупотребил е с нейното име, като е казал, че е била в течение. Всички действия за извършени без адвокатска защита. Задържането е крайна мярка, някой друг е давал съвети на разследващите. Те не са имали намерение да ги задържат”, обобщи адвокат Менков, след като освободиха Борисов, Горанов и Арнаудова от полицията.