Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Говорителят на СГП Десислава Петрова. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Говорителят на СГП Десислава Петрова. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Той не е дал нови факти и обстоятелства, когато вчера се е явил като свидетел по делото, по което беше задържан Борисов

Премиерът Кирил Петков, който беше разпитан вчера по делото, за което беше задържан Борисов, разказал неща, които бил прочел в медиите.  Това стана ясно от брифинг на прокуратурата.  

До момента по делото били разпитани 6 свидетели, съобщиха от СГП. Петков разказал пред разследващия полицаи първо за срещата с Лаура Кьовеши, а също така и твърдения на Божков, които бил чел в медиите. Петков не ги допълвал с нови обстоятелства, обясни говорителката на СГП Десислава Петрова.

"Показанията възпроизвеждат тези медийни твърдения на Божков", казаха от СГП. Самият Божков не е разпитван по това дело, казаха от прокуратурата.

От СГП разказаха и хронология на събитията от днес. След 10 часа дошъл факс, с който ГДНП ги  уведомили, че са образували досъдебно производство.

Той е започнало с разпит на свидетел. Със същия факс били уведомени за задържането на тримата - Борисов, Горанов и Арнаудова.   

По делото били разпитан и служител в търговско дружество на Божков. Той казал, че бизнесменът се познавал с Горанов и Борисов и се е срещал с двамата, но самият той никога не е бил на среща между тримата. Свидетелят казал, че Божков е имал пари, но никога не е твърдял, че е изнудвал.

Разпитан бил и още един свидетел, управител на Божков. Той пък разказал, че не е придружавал Божков в Министерството на финансите.

Служител на ведомството обяснил,  че Божков е ходил в министерството и се е виждал с Горанов, но Божков не е носел пликове, а само бил с пура в ръка.

Бивш депутат казал, че Менда Стоянова била негова опонентка. 

Бивш съдружник на Божков казал, че не е присъствал на срещите. Бил виждал да взима пари, но нямал информация какво се е случило с парите. 

След 20,30 часа пристигнали и допълнителни материали, те ще се анализират.  Тези материали били основно снимков  материал от медиите, казаха от прокуратурата.  

В СГП не е било докладвано предложение за привличане на тримата като обвиняеми.

Прокурорите сметнали, че повдигане на обвинението е в нарушение на закона. Няма доказателства, че който и да е от тримата е извършил престъпление. 

СГП смята, че следствените действия са опорочени, защото единият бил премиер, а другият финансов министър по време на периода, за който се твърди, че е извършено престъплението. Затова разследването трябвало да се извърши от следовател.