Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След само 40 дни в пенсия Том Брейди обяви, че ще играе още един сезон в НФЛ

Кристиано Роналдо го вдъхновил с героизма си срещу “Тотнъм", твърдят медии на Острова

Американските спортни фенове обичат драматичните завръщания. През 1995 г., след осемнадесетмесечна авантюра с бейзбола, Майкъл Джордан пуска прессъобщението “Аз се върнах” и взривява медиите отвъд океана. Историята след това е известна – след като отново облича екипа на “Чикаго”, “Биковете” печелят 3 нови титли в НБА и затвърждават мястото на Ем Джей на “най-велик за всички времена”. През 2000 г. легендата в хокея Марио Лемьо излиза отново на леда след 3-годинишно прекъсване, за да може синът му да го гледа как играе хокей и за да помогне на отбора на “Питсбърг” да се спаси от фалит.

Лемьо прави още

6 успешни сезона

и успява да задържи “Пингвините” над водата. На 13.03.2022 г. най-великият куотърбек в историята на НФЛ - Том Брейди, се завърна за още един сезон и така създаде спортната новина на годината в САЩ.

Американският футбол има ограничен интерес

в България, но по-запознатите със спорта могат да потвърдят, че в НФЛ името на Том Брейди е еквивалент на това на Меси и Роналдо. Той вече десетилетия е със статуса на жива легенда в този най-популярен в САЩ спорт. Печели Супербоул невероятните седем пъти, като в пет от тях е избран за най-добър играч за финала на сезона в НФЛ. В един от тях изведе отбора си – “Ню Инглънд Пейтриътс” до един от най-невероятните обрати в историята на спорта, след като успява да осигури наваксването на невероятния за играта дефицит от 25 точки преди крайната победа срещу “Атланта Фалкънс”. Разбира се, тези над 20 години на най-високо ниво съдържат още десетки рекорди и почти свръхчовешки постижения по американските терени за футбол. С други думи в САЩ Брейди е звезда от епична величина, сравнима с тази на Майкъл Джордан, Тайгър Уудс или Майк Тайсън. За това, разбира се, помага и звездният му брак с мечтата на повечето мъже по света – бразилския топмодел и ангел на “Виктория Сикрет” Жизел Бюндхен.

Отказът му от спорта в първия ден на февруари тази година, след

драматичната

загуба на последния

му отбор

– “Тампа Бей Букъниърс” в четвъртфиналите от плейофите, се превърна в най-коментираната новина в САЩ, поне докато не започна руската инвазия в Украйна. На пръв поглед пенсионирането на Брейди не бе неочаквано. Той е роден през 1977 г., което значи, че е на преломните, за който и да е спорт 44 години. За амеркианския футбол тази възраст е почти свръхестествена, тъй като НФЛ е един от най-травматичните шампионати в света. Брейди обаче играе на позицията на куотърбека, която позволява на най-добрите атлети да съхранят тялото си, за да постигнат спортно дълголетие подобно на неговото.

Куотърбекът е плеймейкърът в американския футбол – той е човекът, който трябва да види свободен свой съотборник и да хвърли топката към него за печелене на терен или за тъчдаун. Докато прави това, играчът на този пост трябва да бъде пазен от своите защитници от опитващите се да го съборят на земята и да му вземат топката съперници. Неговата роля го прави често и голямата звезда на терена.

В случая на Брейди той става легенда още през втория си сезон в спорта. През 2001 г. той извежда “Ню Ингланд Пейтриътс” до техния първи в историята Супербоул.

Следват двадесет славни години

в този тим. Там Том често се отказва от постижимата за него космическа заплата, за да остави бюджет на отбора си за привличане на други класни колеги, с които да се изкачват спортните върхове. Това носи успех и за двадесет сезона край Бостън той девет пъти стига до мача за Супербоул, като печели общо шест от тях. Неминуемо отново следва сравнението с Майкъл Джордън, който поднесе шест титли в НБА на “Чикаго Булс”.

За разлика от Въздушния обаче, Том поема ново предизвикателство през 2020 г. и преминава в тима на “Тампа Бей Букъниърс”, където да приключи кариерата си. Там той печели седмия си Супербоул още в първия си сезон в отбора от Флорида. През следващата година, в края на сезон 2021-2022, отборът на Брейди губи драматично в плейофите в НФЛ от тима на “Лос Анджелис Рамс”.

Загубата съвпадна и с изтичането на договора на куотърбека. Последва обявеният през инстаграм край на над две десетилетия владеене на спортния връх на САЩ. Една легенда се отказа.

Пенсионирането

на Том Брейди продължи

около 40 дни

“Последните два месеца ми показаха, че мястото ми е на терена, а не на трибуните. Ще дойде и това време. Но то не е сега”, бяха думите, с които куотърбекът обяви, че се връща обратно в играта. “Връщам се за 23-ти сезон в Тампа. Имаме несвършена работа”, допълни поста си Брейди. Това автоматично означава, че набиращият сила през последните години и в Европа НФЛ ще е много по-интересен през идния сезон.

Интересен факт е, че Том обяви завръщането си веднага след като се прибра от Англия, където гледа впечатляващия хеттрик на Кристиано Роналдо за неговия “Манчестър Юнайтед” срещу “Тотнъм”. Двамата ветерани си размениха няколко думи след мача, а медиите на Острова веднага започнаха да спекулират, че героичните постижения на 37-годишния португалец са го убедили, че му е рано да се отказва.

Завъртя се и

друг интересен сюжет във

връзка с Том

Брейди. В него се установи кой е най-нещастният човек от скоропостижното излизане от пенсия на куотърбека. Това е анонимен фен, който за малко под 519 хил. долара печели търг за закупуването на топката, с която Брейди е хвърлил последния си тъчдаун в кариерата.

Считано от 13 март, изглежда, че това няма да е последният му тъчдаун.