Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив
Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив

Повод за критиката му е искането на президента само български самолети да охраняват небето ни

Шефът на вътрешната комисия заподозря службите ни, че може и да са били предупредени за войната, но да са скрили

Хайде всеки да си знае мястото. Няколко пъти ми се налага да казвам на Радев, че не управлява служебно правителство. Той може да е главнокомандващ, но в мирно време няма никакви правомощия. МС е този, който води вътрешната и външната политика.

С тези думи съпредседателят на "Демократична България", зам.-шеф на Народното събрание и председател на вътрешната комисия Атанас Атанасов отряза президента Румен Радев в искането му само български самолети да охраняват небето ни. Държавният глава направи изказването, след като правителството даде разрешение на до 8 самолета от Нидерландия да охраняват небето ни по линия на НАТО.

Ясно е, че нямаме самолети, които са окомплектовани като хората. Ще вземат да объркат ракетите във въздуха, защото са руско производство, коментира Атанасов.

Всички дефицити във въоръжените ни сили, ако се наложи, трябва да бъдат окомплектовани от съюзниците от НАТО, защото никой не може да предположи как ще се развие тази ситуация в Украйна, категоричен бе той. И обясни, че българските ВВС са приземени с "тези самолети, поддържани от руснаците".

Като се събират при президента, нека обсъдят дали имаме подготвени летци, които да летят на F-16. Някой ми каза, че са изпратили двама в САЩ и те се провалили на изпитети, ако е така, това е скандал, каза Атанасов.

Политически, като член на НАТО, за нас е важно тук да има един взвод американска войска, за да е ясно кой къде стои, допълни той. В центъра на Европа има война, на 200 км от нас - длъжни сме да се държим като партньор.

Позицията на президента е, за да се хареса на русофилския електорат. Това е пиар, ми се струва, коментира Атанасов.

Според него е поведението на БСП е ясно, то също е продиктувано от желанието да се харесат на русофилския електорат, но в определени случаи пречело за вземането на решения. Атанасов обаче отказа да обсъжда версия за преформатиране на властта и създаването на ясно евроатлантическо мнозинство.

Ние констатирахме много сериозен провал на българските служби - в навечерието на войната те прогнозираха, че такава няма да има, каза още Атанасов. И даде за пример, че американският президент Джо Байдън е излязъл месец преди войната и обявил, че Русия ще нападне войната.

Той не изключи варианта нашите служби да са били предупредени за предстоящ конфликт от партньорските и да са скрили от правителството и президента. Убеден съм, че в българските разузнавателни служби има руска агентура, каза Атанасов. Аз не обвинявам, а имам съмнения. Затова трябва да бъде направен цялостен преглед на персоналния състав, а тези шефове на служби са начело само от няколко месеца, допълни той. И поиска да се изясни кои са картиците, които са изнасяли класифицирана информация на разследвания за шпионажв полза на Русия български генерал, защото той от 7 г. бил пенсионер.

Атанасов даде пример също, че по времето, когато той бе начело на разузнаването, службите ни са получили цялата информация от ЦРУ месеци преди септември 2001 г., въпреки че България не е била член на НАТО, защото се знаело, че се подготвят терористични атаки.

Според него ГЕРБ саботира властта. Освен да избере Борисов, на конгреса си ГЕРБ трябваше да гласува преживе да се изгради паметник на Гешев, защото той ги пази от всичко. Не можем да забравяме кой ни доведе на това дередже като държава, коментира Атанасов.

Няма проблем в сегашната толкова сложна коалиция да се появяват от време на време колизии, но с разговори трябва да бъдат преодолявани, каза още съпредседателят на ДБ. Нямало проблем България да бъде коректен партньор.

Българската държава и нация има нужда в този тежък момент да действа единно и ако можем да загърбим политическите спекулации.