Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румяна Кехайова е председател на читалището и пее в “Евробаби”, но не получава пари за това.
СНИМКА: АВТОРЪТ
Румяна Кехайова е председател на читалището и пее в “Евробаби”, но не получава пари за това. СНИМКА: АВТОРЪТ

Овчар ѝ дал 10 л като отплата, че пасе стадото си в нейна ливада

Трябва 1 г. да не получавам въобще пенсия, казва Румяна

10 литра домашно овче мляко, подарено от овчар на пенсионерка, докараха на 65-годишната жена непосилна глоба от 4000 лв.

Румяна Кехайова от село Забърдо, община Чепеларе, била заловена от Агенцията по храните по сигнал за квасеното мляко без произход в туристическия обект “Чудните мостове”. Всъщност домашното мляко ѝ било дадено от овчар в замяна на това, че пасял стадото си на нейна ливада.

“Румяна Кехайова върви всеки ден около 10 км до туристическия обект пеша, за да

продава сувенири. Едва си изкарва по 10 лв. на ден

Един литър от въпросното мляко си оставила вкъщи. Останалите подквасила и взела със себе си, за да ги прати на приятели. Проверяващите от Агенцията по храните решили, че ще го продава, поискали ѝ документ, тя нямала, затова ѝ написали непосилния акт”, казва кметът на Забърдо Валентин Черпоков.

“Не знам как ще успея да платя тая глоба, трябва една година да не получавам въобще пенсия или 3-4 години да продавам сувенири, за да я покрия”, казва жената. Напоследък заради постоянното ходене пеш я боли кракът и трудно се движи.

Кехайова е вдовица, живее сама и продава сувенири, за да си докара някой лев. Член е на фолклорния състав “Евробаби” към читалище “Христо Ботев” в селото. Самодейците са известни не само с прекрасните изпълнения на народни песни, но и с чувството си за хумор и закачки към световноизвестни личности. Кехайова е председател на читалището, но не получава никакво възнаграждение.

“Жената е прославяла и селото, и държавата, а сега е наказана непосилно”, ядосва се Черпоков.

“Вдовица съм от 16 години. Синовете ми живеят в Пловдив. Не искам да се затворя сама вкъщи. Правя сладка и конфитюри през лятото, плета терлици през зимата, за да продавам на туристите. Всичко е по правилата, правя го сама, не искам да съм в тежест на никого. Сувенирите минават през фирма и имаме касов апарат на “Чудните мостове”. Млякото, което ми го даде овчар - мой роднина, го подквасих в 22 кофички, за да го изпратя на приятели от Варна и Добрич, защото тогава щеше да идва група оттам и познаваха моите дружки. По донесение обаче дойде проверка и ми съставиха акт. Млякото бе без етикети и дори го бях сложила в хладилна витрина, за да не се развали”, разказва Румяна.

Съдът в Чепеларе е потвърдил глобата

Предстои тричленен състав на Административния съд в Смолян да се произнесе.

“Възмутен съм от размера на глобата и от това, че човек, който се бори за прехраната си, трябва да остане една година без никакви доходи. Тя ли е най-големият престъпник в тази държава?”, коментира Черпоков.

Той припомни случай със 78-годишен старец от Забърдо, инвалид първа категория и почти сляп, който е бил разследван за незаконна сеч на паднали дървета от снеголом до ливадата му. Те били буквално загниващи. Вместо да го поощрят, че разчиства гората, горските му съставили акт за бракониерство. Скромният старец, който никога през живота си не е имал проблем с правораздаването, преживял тежко унижението, поболял се и след това починал.