Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


МиГ-29 не могат да пазят небето на България, категоричен е съветникът на премиера Тодор Тагарев.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
МиГ-29 не могат да пазят небето на България, категоричен е съветникът на премиера Тодор Тагарев. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Дори и да летят, МиГ-29 нямали годни ракети, обясни съветник на премиера

Секретарят по отбрана на САЩ идва в България

Правителството не възнамерява да се съобразява с исканията, поставени от президента Румен Радев в понеделник - небето на България да се охранява само от български летци с български изтребители.

Държавният глава настоя за това след среща с министъра на отбраната Драгомир Заков и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

“Ресурсът на българските МиГ-29 е малък и недостатъчен, така че ще разчитаме на нашите съюзници. Търсим опции България да продължи да изпълнява мисията по Air Policing. Ние не охраняваме само българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се налага, ще го правим и с наши съюзници”, отговори вчера Заков на настояването на президента в интервю за БНР.

В момента

България разполага с 14 МиГ-29, но способни да носят бойно дежурство са по-малко от половината

изтребители. Те няма как да осигурят пълноценна охрана на българското небе.

Още по-остър бе Тодор Тагарев, за когото премиерът Кирил Петков обяви, че ще направи свой съветник, след като в последния момент пропадна кандидатурата му за министър на отбраната. Тагарев публикува във фейсбук свой хипотетичен съвет към правителството.

Самият премиер на няколко пъти обясни, че много цени мнението на Тагарев.

“Правителството незабавно да поиска съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство, включително чрез разполагане на наша територия на допълнителни изтребители на съюзни страни”, препоръча Тагарев във фейсбук пост, озаглавен “Какво бих посъветвал министър-председателя”.

Заради ограничения опит на българските летци използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на Русия е немислимо, а на всичкото отгоре отдавна е изтекъл ресурсът на ракетното им въоръжение, твърди той.

Тагарев препоръчва и незабавно съюзни експерти да оценят кои български радарни системи могат да се ползват от НАТО, като другите веднага бъдат изключени. А НАТО да разположи в България мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана

“Да прекратим театъра с “българския батальон с дефицити”

и да поискаме усилване на отбраната със съюзни сили”, настоятелно съветва Тагарев.

В Александруполис ще бъдат разположени 3000 войници на силите на НАТО, които впоследствие да бъдат дислоцирани в България и Румъния, съобщи междувременно гръцкият вестник “Катимерини”.

Усилване на отбраната на България ще е и част от разговорите на секретаря по отбрана на САЩ Лойд Остин. Той ще бъде в София тази седмица след заседанието на военните министри от НАТО в Брюксел.

ЛОЙД ОСТИН
ЛОЙД ОСТИН

Посещението на Остин бе изненадващо добавено от Пентагона в програмата му и обявено в понеделник. Според българския военен министър Драгомир Заков това става след негова покана, след като двамата разговаряли по телефона предната седмица.

“Ние не сме България в алианса, ние сме алиансът, ЕС, НАТО. Общата ни сигурност зависи от общите ни действия. Това, което войната в Украйна ни научи в цяла Европа, че единственият начин нашата дума да се чува, е да говорим в общ глас. Да, може да имаме дебати, но излизаме като общо звено накрая”, каза премиерът Кирил Петков.