Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спецпрокуратурата  Снимка: Прокуратурата на РБългария
Спецпрокуратурата Снимка: Прокуратурата на РБългария

Жените били набирани доброволно, но впоследствие били лишени от възможността да се откажат - били заплашвани, малтретирани и принуждавани да проституират, съобщават от прокуратурата.

Петима души са привлечени като обвиняеми от специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

По информация на "24 часа " ръководител на престъпната група е Любомир Върбанов,син на небезизвестния в криминалните среди Христо Върбанов - Ицо Папата. Любомир  бе осъден условно на 2,5г., за същото престъплние.

Бандата се е състояла от петима души - един ръководител и четирима участници.

Групата действала в София от февруари 2019 г. до 12.03.2022 г., когато били задържани.

Жертвите на сексуална експлоатация са били охранявани от участници в групата и транспортирани до адресите на клиенти,сочат доказателства.

Сексуални услуги са били предоставяни и в три апартамента в София. Жилищата били под наем.

Месечният наем на най-големия от апартаментите е бил 5000 лв.

Жените били набирани доброволно, но впоследствие били лишени от възможността да се откажат - били заплашвани, малтретирани и принуждавани да проституират. Техни снимки с ценови тарифи и мобилни телефони за връзка били периодично публикувани в обяви в интернет от ръководителя на групата.

Четирима от обвинените са осъждани за различни престъпления (в т.ч. грабеж, нанасяне на телесни повреди, лъжесвидетелстване), двама от които са били реабилитирани. Привлеченият като ръководител на групата Любомир Върбанов е осъждан за участие в организирана престъпна група за трафик на хора. При задържането му на 12.03.2022 г. у него е намерено и неголямо количество марихуана.

С постановления на наблюдаващия прокурор на петимата обвинени е наложено задържане за срок до 72 часа.

На 15.03.2022 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.