Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДРАГОМИР ЗАКОВ
ДРАГОМИР ЗАКОВ

Вече има предложения от кои държави да дойдат натовски войници у нас

"Службите предоставят изключително коректна информация, но някой път има разлики в оценките накрая. Това касаеше по-скоро началото на войната. В момента аз нямам никакви забележки към службите и това, което аз поличавам като информация напълно съвпада с моя анализ. Така че абсолютно към момента нямам никакви оплаквания по тази линия."

Това заяви военният министър Драгомир Заков след закрито заседание на военната комисия, където бе изклушан от депутатите. Коментарът му идва в отговор на предупрежденията от съпредседателя на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов, че разузнаването ни давало подвеждаща информация на парламента и управляващите.

Заков обясни службите ни обсъждали преди войната и варианта Русия да нападне Украйна, но не очаквали такова "ирационално решение".

"Трудно е да се прогнозира, че ще се случи. Още повече, че в момента, в който диполоматическата опция е на масата, а се взема ирационално решение за военни действия. Така че това е много трудно да се предвиди, но то не беше изненада. Тоест това беше един от сценариите и тук беше въпросът дали ще разглеждаме по-добрия сценарий или по-лошия. Но по-лошия сценарий също беше на масата", каза Заков.

Той уточни, че макар бойната батальонна група у нас да минава под ръководството на главнокомандващия въоръжените сили в НАТО, тя остава с водеща държава България и ще е под пряко ръководство от български комендир.

"Няма никаква промяна спрямо решението на Министерския съвет, което вече е взето. НАТО обаче има планове за защита на страните челенки - на България и Румъния включително. Нашият план е общ. В този смисъл има процедура, с която е необходимо българска батальонна група да бъде придадена под командването на главнокомандващия въоръжените сили на НАТО", обясни военният министър.

Той потвърди, че в батальона ще се включат съюзнически войски, тъй като в армията ни има "липсващи способности", но определи като "шанс" за военните ни идването на чуждестранни войници у нас. Така ще може да се оцени как натовците работят за нас, обясни той и добави, че вече има и предложения от кои армии на НАТО да дойдат в България.

Заков отрече да има нужда български войски да бъдат пращани зад граница.