Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хедър и Иля
Хедър и Иля

31-годишната Хедър пише за “Форбс”, мъжът бил предприемач

За криминалистите те са съвременните Бони и Клайд. Обирджии на криптовалути, които през 2016 година правят най-мащабното пране на биткойни в историята и никой не успява да разкрие самоличността им години наред. Едва преди месец, пет години след "пералнята" на рекордната сума от 4,5 милиарда долара, американските власти разкриха кой стои зад мащабния удар.

Схемата, достойна за шпионски роман,

е измислена от млада двойка. Той е инвеститор с добри връзки, а тя се е изявявала и като журналист в популярни американски издания. И двамата по образование са икономисти с отлична репутация и притежават няколко печеливши компании. Живеят в Манхатън и в продължение на години са в кръговете на нюйоркския финансов елит. Така чрез тъмна схема успяват да натрупат милиони долари.

Всичко от плана им се преизпълнява, но успехът ги кара да допуснат няколко грешки през последните години, които отвеждат разследващите органи до тях. Именно заради тази небрежност скандалната кражба на биткойни е разплетена, а сега двамата съпрузи ще съжителстват дълго време зад решетките на някой щатски затвор.

Двойката се сдобива с рекордната сума след хакерска атака върху услугата за обмяна на виртуални валути Bitfinex. Стойността на откраднатото далеч не е такава тогава, но за последните пет години след възхода на криптовалутите стойността става впечатляваща. Според документите, подадени към съда, кражбата от платформата на Bitfinex е

извършена от неназован хакер,

а не от двойката. Той осъществил над 2000 неоторизирани трансакции, след което прехвърлил задигнатите 119 754 биткойна в дигитален портфейл под контрола на двойката.

Години наред мистерията остава неразкрита - до 8 февруари 2022 г., когато от американското Министерство на правосъдието съобщават, че по случая има двама арестувани. Задържани са 31-годишната Хедър Морган и 34-годишният Иля Лихтенщайн от Ню Йорк. В момента те са обвинени в заговор за пране на криптовалути, откраднати през 2016 г. от Bitfinex. Властите посочват, че вече са иззели част от криптовалутата от тази хакерска атака, която към момента е на стойност 3,6 милиарда долара.

Новината за ареста на Лихтенщайн и Морган е голяма изненада за техните познати и партньори, защото животът на двойката не се различавал от този на други успешни млади американци. Те са смятани за експерти в инвестициите и криптовалутите и работят усилено, за да си изградят солидна репутация в кръговете на IT елита на Силиконовата долина и Ню Йорк.

Всички мислят, че двамата са успешни предприемачи, но никой не осъзнава, че им потръгва, когато през 2016 г. хонконгската криптоборса Bitfinex преустановява дейността си поради хакерска атака, след като почти 120 000 биткойна са изтеглени от клиентски акаунти. В същия ден стойността на най-голямата криптовалута в света се срива с 23%.

Тогава двойката прави около 2000 незаконни трансакции, след което

дигитални монети

на стойност 65 милиона долара

се озовават в електронния портфейл на Лихтенщайн. През следващите години измамниците успяват да изперат около 25 000 биткойна, използвайки други борси и онлайн услуги. Част от тези средства се озовават в банковите сметки на Лихтенщайн и Морган.

Според американската прокуратура Иля и Хедър са

открили няколко сметки с

измислени имена

и са превеждали средства на малки суми, за да не предизвикват подозрение от защитната система. След като средствата са откраднати, двойката ги изтегля чрез много различни криптоборси, а след това ги изпира, като ги прави част от своите корпоративни сметки.

Според съдебните документи двамата през последните пет години са опитвали да "изперат" криптовалутите, откраднати от платформата на Bitfinex. Около 25 000 от биткойните са били прехвърлени от дигиталния портфейл на Лихтенщайн чрез "сложен процес за пране на парите", като в крайна сметка част от средствата са депозирани в сметки, които двойката контролира. Остатъкът от откраднатата криптовалута, равняващ се на повече от 94 хиляди биткойна, е останал в портфейла.

След като получили съдебна заповед за достъп до онлайн акаунтите на Морган и Лихтенщайн, в един от тях, собственост на Иля, властите откриват ключовете за достъп с откраднатите от Bitfinex средства. Това е позволило на властите да изземат намиращата се там криптовалута, която към момента на изземване е била на стойност 3,6 милиарда долара.

В документите по делото се посочва, че Лихтенщайн и Морган са използвали множество сложни техники за "изпиране" на средствата, включително и

фалшиви идентичности,

с които са били създадени онлайн акаунти, депозиране на откраднати средства в акаунти в различни услуги за обмен на виртуални валути и пазари, a след това са ги теглили, за да прикрият историята на трансакциите. Също така обръщали биткойните в други криптовалути с цел да прикрият следите си.

Джим Лий от американската данъчна служба определя престъплението като "методична и премислена схема" за изпиране и прикриване на "огромното състояние", което арестуваните са имали. Именно отделът за киберпрестъпления към данъчните е този, който е разкрил схемата и е успял да проследи и изземе откраднатите средства. В случая са участвали и агенти на ФБР и Службата за вътрешна сигурност.

Лихтенщайн и Морган са с обвинения в пране на пари и ако бъдат признати за виновни, може да получат максимални присъди от по 20 години затвор. Срещу тях има и обвинение за измама, което може да се превърне в присъда до 5 години затвор.

След ареста в Ню Йорк на 8 февруари

съдът освобождава заподозрените

под гаранция

Отсъдено им е да платят 5 млн. долара за Лихтенщайн и 3 млн. долара за Морган.

На следващия ден обаче съдията получава спешно искане от правителството да затвори двойката в очакване на процеса, което е уважено. Според властите двамата имат няколко криптоадреса, до които специалните агенти не са имали достъп.

Остават им около 7506 биткойна, така че Иля и Хедър разполагат с няколкостотин милиона долара, които може да бъдат използвани за бягство и покупка на недвижими имоти в чужбина. В момента Хедър е освободена под гаранция от 3 млн. долара заради скорошна операция. Тя е поставена под домашен арест с GPS проследяваща гривна на крака. Забранено й е да използва компютър и да извършва трансакции с криптовалута.

Историята на двойката е толкова интересна, че американският гигант за стрийминг услуги "Нетфликс" вече се е заел да направи документален филм, който да проследи как е реализирана мащабната кражба на криптовалута и как в продължение на 5 години Хедър и Иля са успявали да се прикриват, без никой да ги заподозре.

Как той й предлага брак пред цял Ню Йорк, четете ТУК.