Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов и депутати от ДБ направиха изявление от кулоарите на парламента.
Ген. Атанас Атанасов и депутати от ДБ направиха изявление от кулоарите на парламента.

"Нашите прогнози са че в краткосрочен план не следва да се очаква мащабен военен конфликт."

"Мащабна руска офанзива е нереалистична в следващите месеци."

"Пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква."

"Не споделяме оценката за мащабна бежанска вълна."

Тези изводи от спецслужбите ни чули депутатите на закритото заседание през януари преди да започне войната в Украйна, цитира зам.-председателят на парламента и съпредседател на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Така той онагледи, че службите ни не давали надеждна, проверена и вярна информация. "В тази ситуация е добре българските служби да действат координирано, но за да могат да бъдат вземани правилни решения на високо държавно ниво е важно МС и другите органи да получават надеждна информация от службите за сигурност", посочи Атанасов и попита дали службите ни не ползват надеждни източници, или това, което са споделяли пред НС е било подвеждащо.

За да се изясни истината и да се очакват промени в работата на разузнавателните агенции от ДБ заявиха, че ще търсят отговори през парламентарния контрол. От формацията не поискаха оставки на шефовете, макар още през декември Атанасов да настоя пред президента да бъде сменено ръководството.

"Вчера не знам по какъв повод, Румен Радев заяви пълна подкрепа за службите. Може би защото сегашните шефове са негови назначения, но съгласно чл. 105, ал. 2 от конституцията МС е този, който осигурява обществения ред и сигурността на страната", коментира Атанасов думите на президента от вчера.

Обясни, че службите ни определяли като преувеличени изказванията на държавни ръководители преди месец, в които предупреждавали, че след зимните олимпийски игри Русия ще нападне Украйна.