Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Факсимиле "Дойче веле"
Факсимиле "Дойче веле"

Параноичен, далеч от реалността, в съвсем друга вселена - така Нина Хрушчова описва Путин. Правнучката на Никита Хрушчов, която дълго е изследвала руския президент, обяснява що за човек е той и какво наистина иска.

Войната на Путин е война на един човек. Това е война на един диктатор, който живее в свой собствен свят, казва Нина Хрушчова. "Не търсете някаква логика или рационалност - всичко е подчинено на разбиранията на един диктатор", добавя тя в интервю за германската обществена медия ARD, пише "Дойче веле".

Хрушчова е дете, когато прадядо ѝ е свален от власт, след като години наред е най-могъщият човек в Съветския съюз. Правнучката на мъжа, наследил Сталин във властта, живее от 1990-те години в САЩ, откъдето интензивно изследва поведението на сегашния президент на Русия.

Хрушчова определя Путин като самотен автократ: "Там няма никакъв политически разум, никакъв реалистичен разсъдък. Той живее в измислена реалност, в която всеки трябва да му се подчинява, вместо да мисли и действа реалистично", казва Хрушчова пред ARD.

"Царството на Путин Велики"

Възможно е Путин да иска да накаже НАТО, като разруши цялата военна инфраструктура на Украйна. А може би цели да постави свое марионетно правителство в Киев. Но при всички положения зад неговата инвазия стои една не толкова прагматична, колкото тревожна цел: "Той иска да си направи свое царство - царството на Путин Велики", казва Хрушчова.

Професорката по международни отношения в нюйоркския университет New School твърди, че Путин много харесва руския писател Александър Солженицин и споделя неговата визия за обединение на славянските народи. "Той вече притежава Беларус, сега ще вземе и Украйна, а след това може да предизвика революция в Казахстан", казва Хрушчова и описва Путин като един напълно параноичен диктатор, който се крие някъде и се чувства все по-самотен. "Той изпитва панически страх от смъртта - като Сталин в късните му години. Путин е параноичен и е достигнал онзи последен стадий, в който вече живее в съвсем друга вселена. Такава вселена, каквато ние трудно можем да си представим."

Със средства като тези на американската дипломация никой не може да излезе на глава с този диктатор, убедена е Хрушчова. "Ако не се държиш добре, ще те накажем - при автократите това не работи", казва професорката.

Хрушчова смята за илюзорна и представата на Запада, че руският народ може да отстрани диктатора. Според проучвания (на държавни социологически агенции) над 70 на сто от руснаците подкрепят войната. Но и независими източници потвърждават тази тенденция: много руснаци ги боли, че страната им е презирана от останалия свят.

"Изключват ги от международни състезания, от футболни турнири, спират хора на културата и изкуството - всичко. Заедно със санкциите това дава на мнозинството усещането, че някой иска да разруши Русия. Ако пък една част от народа все пак се изправи срещу Путин, ще стане много кърваво. Това ли искаме?", пита правнучката на Хрушчов.

"Дори и Путин да го няма"

Но дори и Путин да падне, начело на Русия няма да застане онзи политически лидер, за когото си мечтаят американците. Поради простата причина, че Путин се погрижи да превърне ФСБ, наследничката на КГБ, в една много могъща тайна служба. "Дори и Путин да го няма, тези хора са си там и са способни на още по-брутални неща. Те ще искат да се задържат на власт, защото знаят, че в противен случай ще трябва да се простят с живота си."

Нина Хрушчова смята, че сега украинците трябва да помислят каква част от територията на страната си са готови да отстъпят на Русия. Путин иска Крим и тъй наречените Народни републики Донецк и Луганск. Според Хрушчова неговият въпрос към украинците звучи приблизително така: Още по-голяма война ли искате - или ще ми дадете това, което аз желая? "Въпросът е какво е готова да даде Украйна, за да спре това, което ѝ се случва в момента. Дали ще отстъпи тези територии, които и бездруго вече е загубила?" - пита Нина Хрушчова.