Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив
Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив

"По времето на Бойко Борисов българските служби бяха приспани, за да не виждат корупционните схеми, но това накрая даде други отражения". Това каза в ефира на БНТ депутатът от "Демократична България" и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов. "Ясно е кои хвърляха топките на Шипка, полицията им знае имената, това са сподвижници на "Възраждане", разкри Атанасов.

Той заподозря българските служби, че се опитват да "пързалят" премиера и правителството заради войната в Украйна.

По думите му на закрито заседание на Народното събрание малко преди Русия да атакува Украйна, представители на службите са обявили, че не очакват да се стигне до война.

"За два месеца имаше две закрити заседания на парламента. На едното бяха изслушвани премиерът и шефове на служби, а на другото - вече бившият министър на отбраната Стефан Янев и шефове на служби.

На първото заседание от българското разузнаване казаха, че война няма да има. Или са неспособни да събират информация, или имат такава и заблуждават Народното събрание. Аз ще работя да се изясни този въпрос", каза Атанасов. Управляващите са млади хора, без политически опит, и това го карало да мисли, че службите ги "пързалят" и това трябва да се прекрати, уточни той.

Съпредседателят на "Демократична България" смята, че с проекта "Турски поток" България е подкрепила плановете на Русия да нападне Украйна.

Страната ни е дала три милиарда лева за проекта, за да стига руски газ до Сърбия и Унгария.

"Когато Путин започна войната се видя каква е била причината да се прекара този поток през България - за да се снабдяват приятелите на Путин в Сърбия и в Унгария с руски газ. И кой обслужи частта от плана на Путин за войната в Украйна - правителството на Борисов. Прекараха тази тръба скоростно през България, платихме 3 милиарда лева от българския бюджет, за да обслужим руски интерес, на сръбска територия "Газпром" плати газопровода, а на българска ние, за да обслужим плановете на Путин за нападение на Украйна", заяви Атанас Атанасов.

Той подчерта, че вече 3 месеца не може да се намерят документите, свързани с газовата карта.

"Има оперативна информация, че в документацията, която придружава газовата карта, има данни затова че правителството на Борисов е поемало ангажименти към Русия да не толерира алтернативни газопроводи на "Газпром" през България и това е причината 12 години да не може да се построи връзката с Гърция", допълни Атанас Атанасов.

По думите му е абсурдно, че НАТО е започнала тази война.

"Има нужда в тази драматична ситуация да прегледаме състоянието на българските институции и на българската държава. България трябва да бъде лоялна към ЕС и НАТО. От това, което съм чул или българските службите са неспособни да събират информация, или имат надеждна информация, но заблуждават Народното събрание, този въпрос трябва да се изясни, защото имам чувството, че пързалят новото правителство и министър-председателя от време на време, защото са млади хора, без политически опит", добави Атанас Атанасов.

Той поясни, че има рискове за българската национална сигурност.

Депутатът от "Демократична България" подкрепи решението на правителството да изгони двама руски дипломати заради шпионаж. Според него подобно действие трябва да се предприеме и срещу посланика Елеонора Митрофанова. По думите му не може посланик на която и да е държава "да нарича българските институции натовски подлоги".

Няколко дни след началото на войната посолството на Русия в София използва израза "евроатлантически подлоги", описвайки спирането на руски сайтове в България. Самата Митрофанова пък сравни действията на Русия в Украйна с тези по време на руско-турската освободителна война.

В случая с отзоваването на руските дипломати контраразузнаването си е свършило работата, но настоя разследването да продължи и да се установи кой институции дават информация.

Според ген. Атанасов българският генерал, който е обвинен, че е помагал на руснаците в шпионажа, едва ли сам е успявал да събере информацията, защото от 7 години не бил на служба.