Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МАРИЕЛА НОРДЕЛ
МАРИЕЛА НОРДЕЛ

За Милосърдието и японската кухня:

Благотворителност в днешно време стана мръсна дума! Под възвишения предлог "Благо творя" се крие евтин ПР, пошла реклама, пране на пари, чистене на мръсна съвест...

Блага творителност не е да се появиш на лъскав бал в костюм и аксекоари за стотици хиляди, за да пуснеш в касичката за бедни няколко стотарки, от които 97% ще отидат по масрафа на бала, а до нуждаещите се ще стигнат трохи....

Преди години, когато следвах маркетинг в Швеция, решихме с колегите от колежа да направим проучване колко % от дарените на фондации и други организации благотворителни средства стигат до крайната цел, до обекта на дарението. Оказа се 1,6%! Другите 98,4% отиват по: Разходи за реклама (клипчета по ТВ, рекламиращи дейността на НПО-то,, разходи по организираното събитие - бал, гала вечеря), разходи по офиса и административната работа на организатора - високи заплати, билети за пътувания бизнес класа, 5 звезди хотели командировки...

Милосърдието, за разлика от благотворителността, извира от сърцето! Милосърдният се смилява чак тогава твори благо, защото желае да помогне пряко и директно.

Преди 14 години едно момче в неравностойно положение - Гената, усилено търси работа. Къде ли не ходи, но никой не иска да го наеме, заради ниския му ръст. Попада в Столичния инспекторат на моя приятелка Полина, която, въпреки, че работи в Столична Община, е човек с разум, съвест и златно сърце. Жената се бори с нокти и зъби бюрократите й колеги да дадат шанс на младия човек, и успява - Гената е назначен на работа в общината. Там среща младо момиче, което не се притеснява от физиката му и днес семейството с радост отглеждат красиво, здраво 8 годишно момиченце.

Вчера с моята приятелка Полина посетихме ресторант Miyabi на Шеф Peter Mihalchev и съпругата му Ina Mihalcheva . Каква беше радостната изненада на моята приятелка да открие, че Гената е започнал втора работа в свободното си време като готвач в японския ресторант. Шеф Михалчев също е дал шанс на този малък човек с великански дух!

Колко от вас познават здрави, прави, млади мъже, които се вайкат, че криза, че трудни времена и оставят семействата си да изпитват нужди и да мизерстват, но не започват допълнителна работа? Аз знам доста от тези, но много малко като Гената.

Защо пиша всичко това? Не, за да направя реклама на Шеф Михалчев - той е доказан специалист и няма нужда от такива като мен. Не и за да ви занимавам с "позитивни" хепи енд историйки, а за да ви покажа, че ако този малък Човек Гената може, значи всеки от нас може! И ние с вас, приятели, нямаме никакво право, нито оправдание да се отчайваме и предаваме пред трудностите.

Благотворителност не е да дадеш от излишъка, а да подадеш ръка на друг в труден за него момент! Благотворителност е милосърдие в съчетание с интелигентност!

*Oт фейсбук!