Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евродепутатът Александър Йорданов
Евродепутатът Александър Йорданов

ПАМЕТ: ТРАГЕДИЯТА В СВИЩОВ!

4 март 1977 година. Денят и тогава бе петък, а часът - 21:24. И в Свищов започна трагедията - най-убийственото земетресение в историята на България. И до ден днешен се спори за броя на жертвите. По време на комунистическия режим медиите не информираха гражданите за такива „подробности”. Неофициално е прието, че загиналите са над 250 души. Цяла нощ стояхме будни и очаквахме истината край радиоапаратите. Но от националното радио ни успокояваха и пускаха само танцова музика.

Земетресението продължи около минута. Едва на другия ден се разбра, че епицентърът му е бил в планината Вранча в Румъния, а силата - 7,3 по скалата на Рихтер.

Електричеството в Свищов спира. Градът потъва в мрак. Настава паника. Под рухналите сгради се носят стонове. Социалистически мародери плячкосват изоставените магазини. Всеки се спасява, както може. Срутва се жилищният блок на завод „Свилоза”. В близост до училище „Алеко Константинов“ е разрушен също жилищен блок, в който живеят членове на градския съвет, видни комунистически функционери. Засегната е църквата „Света Троица“.
Народната милиция е в паника. Не знае какво да прави и чака указания от София. В бездействие отлита ценно животоспасяващо време. Под развалините загиват хора, които е могло да бъдат спасени. Коридорите на болницата са превърнати в морга – трупове на деца, младежи, цели семейства.

Но защо припомням този ужас. Не само, защото България, също като Румъния, е земетръсна зона. Но и защото споменът за ужаса при това земетресение се върна в съзнанието ми, когато днес следя ужаса, който изпитват украинските граждани. Защото
руските агресори изстрелват ракети и снаряди срещу жилищни квартали във всички градове, които нападат. И блокове рухват като при земетресението в Свищов. И под техните развалини - деца, жени, старци.
Земетресението е природно бедствие, а мръсната война, която руските варвари започнаха срещу Украйна е човешко престъпление - резултат от безумието на самозабравил се диктатор и неговата клика. И това земетресение, както се убеждаваме днес, е по-жестоко от свищовското. Жертвите му са хиляди. И растат с всеки изминал ден.

Бог да прости невинните жертви на земетресението в Свищов! И да накаже виновниците за войната срещу Украйна!

*От фейсбук!