Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Анастас Герджиков. Кадър Нова нюз
Проф. Анастас Герджиков. Кадър Нова нюз

"Няма общо решение от университетите как да се подпомогнат украинските студенти у нас, но всички предпиемат мерки, каквито считат за необходими. Ние отменихме таксите за общежития на украинските студенти, включително и за режийните разходи. Обсъждаме и приемането на украински граждани, близки на студентите, в общежития и бази на СУ, но имаме правни пречки в това отношение, които очакваме скоро да се разрешат", каза в "Денят на живо с Наделина Анева", по Нова нюз проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет.

Той добави, че това ще се случва, където има капацитет за допълнителен прием на хора. Според него правният казус може да се разреши на подзаконово нормативно ниво.

Проф. Герджиков отбеляза, че има и безплатно изхранване на украинските студенти, но добави, че и руските няма да бъдат в по-добро положение след налаганите санкции на държавата им и поради това ще има грижа и за тях, както по отношение на изхранването, така и за общежитията.

Относно обединяването на университетите, ректорът на СУ заяви, че трябва да е ясно дали става въпрос за насилствено или доброволно обединяване. Също така трябва да се разбере дали става дума за юридическо сливане, да остава само един субект и всички други изчезват, загубват име и история, или за консорциум, в който юридическите субекти се запазват, но той се държи като един, когато става дума за кандидат-студенти, обща научна дейност, участие в класации.

"Софийският университет е склонен да се обедини в консорциум, така че да се запазят юридическите лица, беза да се губи история. Би могло да има подобни обединявания, консорциум ще изисква нормативна промяна. Ще има полза от такива обединения вбъдеще", подчерта проф. Анастас Герджиков.

"СУ приема с оценки от матура от години, това не означава приемане без изпит, може да не ни харесва летвата, която е поставена, но това е друга тема. Тази година ние увеличихме университетските изпити. Връщаме се към това да има оценки от матура и такива от университетски изпити, което е нормалното положение", заяви ректорът относно студентския прием.

Той сподели, че голяма част от студентите вече учат присъствено, което е било добър жест от страна на здравното министерство.

Проф. Анастас Герджиков заяви още, че не съжалява за участието в политиката с кандидатурата си за президент на България, защото си е извадил поуки и се надява да не го е направил само той.