Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ
ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ

"При 30% ваксинирани напълно, 700 000 с бустерна доза, при 50% имунизирани в столицата, може би сме постигнали един доста добър колективен имунитет." Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

Отбеляза, че в момента се поставят предимно бустерни дози и много малък процент първа доза ваксина. Броят на новозаразените в страна в най-засегнатите области е започнал да намалява, като това е най-видимо в областите Благоевград и София-град. Последно и с по-бавни темпове намаляват новозаразените във Варна и Източна България. Това доведе и до намаляването на натиска върху болниците, като аз следя ежедневно тези процеси за лечебните заведения в столицата, каза проф. Кантарджиев.

През цялата седмица има и спад на броя на смъртните случаи от коронавирус в страната. А данните сочат, че в областите, в които ваксинационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска, добави той.

При 605 (96,3%) клинични проби е установен вирусен вариант омикрон, 521 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 84 (BA.2). Хоспитализацията при омикрон е 8-12%, а при BA 2 подварианта на "Омикрон" само под 1,3%, показват последните данни от анализа на НЦЗПБ.

И така нареченият вариант на омикрон - BА.2 се оказва, че не е толкова опасен, колкото ни предупреждаваха и плашеха, този вариант протича и доста по-леко, заяви проф. Кантарджиев.

"Така се доказа философията на генетичното развитите на пандемичния вирус - да се разпространява по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, но да протича по-леко като заболяване. Така че, аз очаквам той да стане ендемичен", обясни още той.

Епидемиологът изтъкна, че вариантът омикрон е преминал през голяма част от българското население, но според него децата и хората с бустер са го прекарали по-леко.

Проблем с добрия изход от болестта има отново, както и при Делта варианта и Уханския вариант, при възрастните, при хората с хронични заболявания, които не са се ваксинирали все още. А точно те у нас не бяха обект на засилена информационна кампания, че трябва да се ваксинират. И затова точно такива пациенти сега са в болница отново, като при предишните вълни, каза още проф. Кантарджиев.

Според него има много малка вероятност от нова мутация на омикрон в бъдеще, освен ако не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство.