Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ден преди 3 март посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова и служители на мисията положиха венци пред Паметника на свободата. 
СНИМКА: ФЕЙСБУК
Ден преди 3 март посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова и служители на мисията положиха венци пред Паметника на свободата. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Йотова: Грешно ще е сега да редактираме историята

Властта спешно промени намеренията си и ще се качи на Шипка на 3 март. Първоначалните планове и на премиера Кирил Петков, и на парламентарния шеф Никола Минчев бяха да не ходят на историческия връх за националния празник, а да се включат в честванията само в столицата. Те бяха повлияни от войната в Украйна.

Изненадващо обаче стана ясно, че и Петков, и Минчев ще са на Паметника на свободата днес. Така в официалното честване на Шипка от държавните мъже няма да се включи само президентът Румен Радев, който в предишните години неизменно държи слово от върха.

Сутринта той и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в София, а вечерта ще са на тържествената заря-проверка на пл. “Народно събрание”, където Радев ще произнесе слово. На двата ритуала се очакват и премиерът и шефът на парламента.

От посолството на Русия не казаха дали и посланичката ще е редом с тях, но на Шипка тя избра да се размине с българките политици и се качи ден по-рано - вчера, да почете паметта на загиналите в Руско-турската война от 1877 г. Мисията пусна във фейсбук снимки от снежния връх, на които Елеонора Митрофанова и служители на посолството полагат венци и цветя на Паметника на свободата.

“3 март е нашият национален празник. Погрешна стъпка ще бъде, ако заради политическата конюнктура сега, редактираме историята. Някога Иван Вазов написа “Епопея на забравените”, за да прогледнат неговите съвременници и да си спомнят забравените герои от борбите за освобождение. Нека сега не пишем “Епопея на отречените”, заяви в Казанлък вчера вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът Румен Радев щял да каже своята позиция за 3 март днес в София. Йотова допълни, че на връх Шипка ще се качи премиерът Кирил Петков - нещо, което през годините бившият премиер Бойко Борисов не направил.

Заради националния празник депутатите пък ще имат 5 почивни дни. Те си гласуваха да не работят в петък, тъй като много от тях ще се приберат днес до районите си, за да се включат там в честванията, а след това ще трябва да пътуват обратно до столицата за едно заседание. След което са в почивка за уикенда и в понеделник пак са в регионите си.

Затова бе решено НС да се събере извънредно във вторник, 8 март, за когато се отложи парламентарният контрол.