Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е най-шоковият сценарий

от трите за икономиката - какво

да очакваме при всеки от тях

Войната на Русия срещу Украйна изненада мнозина, но най-голямата изненада, особено за Владимир Путин, е, че Европа не реагира бавно и разединено, както обикновено.

В предишни кризи (финансови, бежански, ковид) Европа много бавно и много мъчително стигаше до решение. Сега обаче Европа действа светкавично и твърдо, с безпрецедентни санкции, наложени само за дни, което никой не е очаквал, предвид традиционно добрите отношения между Германия и Русия. И към санкциите се присъедини неутралната Швейцария, Сингапур, Монако, в допълнение на други любими за руските олигарси дестинации като Кипър и Нидерландия. И не само – Япония, Южна Корея, Австралия и много други. Дори

големи китайски

банки нямаха

избор, освен да

съблюдават

санкциите,

тъй като Китай е много обвързан със световната икономика.

А санкциите са и безпрецедентни. Разбира се, всички говорят за СУИФТ и изключването на Русия от международните разплащания, както и за персонални санкции срещу Путин и други политици, но това не е решаващо.

Далеч по-важно е налагането на санкции срещу Централната банка на Русия, с което на практика бяха замразени голяма част от огромните валутни резерви на страната (над 634 млрд. долара към средата на февруари). Русия се опасяваше, че САЩ ще наложат подобни санкции и преди няколко години продаде 100 млрд. долара американски ценни книжа. Но никой не е вярвал, че Европа или още по-малко Швейцария или Япония ще наложат такива санкции. Но се случи и сега Русия е в голяма степен изолирана от световната икономическа и финансова система.

Това развитие елиминира кримския сценарий – т.е. бърза победа на Русия, последвана от бавни и крехки санкции от един разединен Запад. Остават три възможни сценария:

Сценарий 1. Бърза ескалация, бързи преговори и край на войната.

В момента Русия ескалира военните действия, но Западът ескалира санкциите. Това е стимул за преговори и наистина виждаме, че между Русия и Украйна те започнаха. Ако се увенчаят с успех, негативните икономически ефекти върху България ще бъдат краткотрайни. Енергийните пазари ще се нормализират, газът и токът ще поевтинеят напролет и инфлацията ще намалее значително.

За нас, а и за Европа, Украйна и Русия това е най-благоприятният сценарий от икономическа гледна точка. Бързо приключване на войната е начин икономическите проблеми да бъдат минимизирани и краткотрайни.

Сценарий 2: Вабанк – спиране на газа

Западът направи едно изключение от санкциите: енергията – не са спрени плащанията за руски петрол и газ, с цел да се запази относително спокойствие на енергийните пазари и да се предпазят западните икономики. За Русия газът и петролът в момента са практически единствен източник на валута, затова

би било логично

тя да продължи

да си изпълнява

договорите и да

доставя газ

Но във война са възможни и отчаяни действия. Ако Русия иска да нанесе максимални икономически щети на Запада, може да врътне кранчето – дори това да означава икономически колапс за самата Русия.

Положителното е, че отоплителният сезон е към своя край, а газохранилищата на Европа все още са пълни около 30% с газ, което в голяма степен е достатъчно за потреблението на домакинствата и отопление. Европа има и петролни резерви за поне 90 дни. Но проблемът е с големите индустриални потребители – ако Русия спре доставките на газ,

индустрията ще

трябва да спре

работа,

докато не намери доставки на газ от други източници, а това отнема време и е скъпо. С две думи, при сценарий със спиране на газа ще имаме стагфлация в Европа – икономическа рецесия плюс висока инфлация, предизвикана от високи енергийни цени.

В такъв екстремен сценарий Европа реално ще изживее още веднъж това, което стана с икономиката през 2020 г. заради коронавируса и 2021 г. заради скъпата енергия – но този път ще ги преживее едновременно.

И тежка рецесия като 2020 г., и висока инфлация като края на 2021 г. Положителното е, че има вече отработени схеми за подпомагане – 60 на 40, компенсации за цените на тока, добавки към пенсиите и т.н. В такъв екстремен сценарий Европа ще разхлаби фискалните ограничения и ще позволи на страните да харчат еврофондове, за да преодолеят кризата.

Сценарий 3: Продължителна

война и санкции

По него няма да бъдат спрени доставките на петрол и газ, т.е. избягваме шоков сценарий. Но войната ще продължи дълго време, както и санкциите, което ще има по-слаби, но по-дългосрочни икономически ефекти.

Русия и Украйна са сред най-големите производители на зърно в света и войната ще доведе до поскъпване на цените на храните на международните пазари – това всъщност вече се случва. Други важни суровини също ще бъдат повлияни, като никел, паладиум, стомана, дървесина. Ще има проблеми с доставките и дефицит на определени ресурси, които ще затормозят европейската и световната икономика и ще забавят икономическия растеж, увеличавайки инфлацията – не рязко, но продължително.

Почти напълно ще спре износът на Европа към Русия и Украйна (общо над 5% от общия европейски износ), както и вносът на неенергийни стоки от тези страни. Това ще забави европейската икономика поне за няколко тримесечия – вече виждаме как автомобилни заводи в Европа затварят, тъй като

доставките на части от

Украйна са прекратени

Пренастройването на производствата ще отнеме време, а през това време ще има проблеми и намаление на продукцията. Такива проблеми има и в момента заради липсата на чипове, но при дълга война те ще се увеличат.

Разбира се, никакъв руски туризъм няма да има в Европа, нито обратното. Но то и в последните две години също нямаше руски туристи, така че не е нещо ново. Но в същото време с отминаването на коронавируса рязко ще се ускори възстановяването на вътрешния европейски туризъм, така че дори при липса на руски туристи секторът ще отчете възстановяване.

Спирането на полетите

над Русия ще намали и

европейския туризъм

към Азия,

така че повече европейци ще летуват в Европа, което ще компенсира липсата на руски туристи.

Отново най-вероятно при сценарий дълга война Европа ще пренасочи еврофондове и национални ресурси към компенсации на пострадалите бизнеси и домакинства. Но значителни ресурси ще се насочат и към инвестиции в алтернативни енергийни доставки и източници, за да се намали зависимостта от Русия. Германия вече обяви, че ще построи нови терминали за втечнен газ, ще запази ядрената енергия и ще ускори инвестициите в зелена енергия - колкото повече продължава войната, толкова повече такива инвестиции ще има. Това застрашава дългосрочно руските позиции на европейския пазар, който е най-големият пазар за руски стоки, така че ще има натиск върху Русия все пак да приключи тази война и санкциите да отпаднат. Дори и в този сценарий трудно може да се очакват безкрайни военни действия, защото това ще струва много скъпо.