Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин сгреши. Той няма представа какво се задава Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

"Преди шест дни руският президент Владимир Путин се опита да разклати самите основи на свободния свят, мислейки, че може да го подведе към неговите заплашителни пътища. Но той сбърка много. Той си мислеше, че може да влезе в Украйна и светът ще се преобърне. Вместо това той се срещна с малка стена от сила, която никога не е очаквал или си е представял. Той срещна украинския народ. И президента Зеленски. Всеки украинец. Тяхното безстрашие, тяхната смелост, решителност буквално вдъхновяват света. Атаката на Путин срещу Украйна беше преднамерена и напълно непредизвикана. Той отхвърли многократните усилия в дипломацията. Той смяташе, че Западът и НАТО няма да отговорят. Той мислеше, че може да ни раздели у нас, той мислеше, че може да ни раздели и в Европа. Но Путин сгреши. Готови сме и сме единни", това каза американският президент Джо Байдън в речта си "За състоянието на Съюза, произнесена тази нощ пред Конгреса. 

Той бе аплодиран от демократи и републиканци в знак на подкрепа за Украйна по време на речта си, предава БТА, цитирайки Ройтерс.

Руската инвазия в Украйна беше една от основните теми в речта на Байдън. Той заяви, че Владимир Путин е единственият виновен за украинската инвазия и обеща, че руският лидер ще плаща висока цена в дългосрочен план.

"Нека всеки от нас, който е в състояние да стане, да стане и да изпрати ясен сигнал към Украйна и света", каза президентът на САЩ. Законодателите от двете партии, събрани в пленарната зала на Камарата на представителите, се изправиха и с овации и развяване на украински флагове изразиха подкрепата си за борбата на народа на Украйна срещу нашествието на Русия.

 "Той няма представа какво се задава". "Ние причиняваме болка на Русия и подкрепяме народа на Украйна. Сега Путин е повече от всякога изолиран от света", каза още Байдън.

По въпроса за борбата с инфлацията в САЩ той отбеляза, че има две възможности. Едната е тя да се ограничава чрез намаляване на доходите и оттам обедняване на американците. По думите му другата възможност е по-добра и тя е да бъдат намалени разходите за живот на хората, а не доходите им, като в страната се произвеждат повече автомобили и полупроводници и бъде изградена още инфраструктура и въведени иновации.

"Ние говорихме за седмици на инфраструктурата. Ние ще имаме десетилетие на инфраструктурата", предрече той. По думите му в страната ще бъдат разкрити милиони работни места, ще бъдат модернизирани пътищата, летищата, пристанищата и водните артерии навсякъде. Според президента предстои изграждането на национална мрежа от 500 хиляди станции за зареждане на електромобили, ще бъдат подменени "отровните оловни тръби" на водопроводите и ще бъде осигурен на достъпна цена високоскоростен интернет "за всеки американец в град, предградие, село и племенна общност".