Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков говори в Народното събрание. СНИМКА: АРХИВ
Кирил Петков говори в Народното събрание. СНИМКА: АРХИВ

Източници на "24 часа" посочиха, че заради БСП в последния момент бил сменен проф. Тагарев

България не е изнесла нито едно оръжие към Украйна

"Имахме списък от 5 човека. Не един, не двама. Тук сигурността в момента е много важно да бъде координирана с ЕС и НАТО. Тук в момента сме в един по-широк формат. В този формат всъщност най-подготвеният човек е нашият посланик в НАТО."

Това заяви в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков и добави, че е получил подкрепата и на президента Румен Радев.

Петков обоснова решението Драгомир Заков да бъде предложен за министър с това, че като посланик в НАТО познава всички дипломати в алианса и в евросъюза. "Той не трябва да бъде запознаван сега като някой нов човек, който за пръв път влиза в министерството. Той е бил част от същестуващата структура. Имаше някои лични въпроси, които трябва да се уточнят. Човекът е със семейство, с деца и това вчера се уточни напълно", добави Кирил Петков.

Депутати от коалицията обаче обясниха пред "24 часа", че в действителност снощи от БСП са заявили, че не подкрепят кандидатурата на проф. Тодор Тагарев и са дали предложение новият министър да е Драгомир Заков.

Това наложило бърза реакция, в която идеята да се съгласува със Заков, а той самият нямал желание да стане министър, научи още "24 часа".

Премиерът Петков потвърди, че новият военен министър пътувал с правителствения самолет от Брюксел до София тази сутрин, защото нямало друг начин преди обяд да бъде в пленарната зала.

"Г-н Тагарев е наш съветник по време на коалиционните споразумения. Човека много го уважаваме. Той е с много добри качества и всички в сферата на отбраната го познават много добре, но когато имахме зелена светлина и личните въпроси бяха осигурени от новата ни кандидатура, едно е да влезе един човек тепърва наново да се запознава, друго е да започне веднага, познавайки това което вече е вършил", каза още премиерът.

На официалната странница във фейсбук на украинските военоморски сили се посочва, че България прехвърля 16 МиГ-а и 25 щурмови самолета СУ-25. "Щях да се радвам да имаме 16 летящи МиГ-а. Ако ги имахме най-малкото щяхме да имаме спокойствие за отбраната на нашето пространство. За съжаление нямаме 16 МиГ-а, които да летят в момента", каза Петков и отрече да има каквато и да било военна техника или оръжие, която да е изнесена от България към Украйна. 

Заков ще продължи да бъде и посланик в НАТО, докато не се намери подходящ заместник, обясни премиерът. Първата задача на новия министър е да разговаря с шефа на отбраната адмирал Емил Евтимов по политиката на страната по отношение на войната и формирането на боен батальон у нас.

200, а не 190 българи са били извозени от Киев с автобуси, поясни Кирил Петков. Сънародниците ни успешно преминали украинската граница и получили зелен коридор. Имало е и осигурен служител на украинските власти, който е осигурил безопасното преминаване на автобусите ни. Те пък се движели на разстояние едни от други, за да не бъдат помислени за транспорт за военна техника и да бъдат атакувани.