Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков.
Кирил Петков.

Вместо с оставката на Янев, парламентът започна с 30 минути почивка

Драгомир Заков ще е новият министър на отбраната. Това потвърди пред журналисти премиерът Кирил Петков.

Както "24 часа" писа, Заков е бил избран за поста в последния момент. Довчера за него се спрягаше проф. Тодор Тагарев, министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков.

"Късно снощи Заков се съгласи. Надяваме да може да дойде днес. Той днес лети от Брюксел, тази сутрин", каза кратко Петков преди началото на извънредното парламентарно заседание днес. Остана без отговор въпросът: "Защо в последния момент бе сменено предложението на проф. Тодор Тагарев за военен министър?"

Драгомир Заков е посланикът ни в НАТО. Той е кариерен дипломат с 20-годишен стаж на различни длъжности в дипломатическата служба, сред които мисии на ООН в Женева. Целият му професионален път е свързан с въпросите на международната сигурност. Работил е дълги години и по теми, свързани с контрола на въоръженията и има експертиза по хуманитарни и бежански въпроси.

Завършил е Френската гимназия в София и е магистър по икономика със специалност Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гаармиш - Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност към ЕС и в Женевския център за политика и сигурност.

30 минути почивка даде пък шефът на парламента Никола Минчев минути след старта на днешното извънредно заседание на парламента. Днес депутатите трябва да гласуват оставката на министъра на отбраната Стефан Янев.

Минути, след като започна заседанието, почивката поиска шефът на депутатите от ПП Андрей Гюров. Той настоя тя да е 30 минути "с оглед на консултациите, които текат в парламентарните групи".

Драгомир Заков е кариерен дипломат, с 20-годишен стаж на различни длъжности в дипломатическата служба на Република България. От март 2019 г. е посланик на България в НАТО. Целият му дипломатически път е бил свързан с въпросите на международната сигурност, като последователно е преминал през дипломатическите мисии на България в НАТО и към ООН в Женева.

Заков е завършил Френската гимназия в София. Магистър по икономика, със специалност Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпросите на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и в Женевския център по политика за сигурност. Има специализация и по инвестиционно планиране. Владее английски и френски език, ползва свободно руски.