Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първите автобуси с евакуирани пристигнаха в събота.
Първите автобуси с евакуирани пристигнаха в събота.

Мисиите ни в Киев и Одеса затвориха временно, дипломатите се прибират у нас с още 300 евакуирани

4,1 млн. лева отделя спешно правителството за подновяване на запасите в България от таблетки калиев йодид и закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

Таблетките се пият при радиация, за да се предотврати натрупване на радиоактивност в щитовидната жлеза.

Това реши кабинетът на извънредното си заседание в отговор на обявеното от Русия привеждане в бойна готовност на ядрените ѝ сили.

“Това изказване на президента Путин само по себе си е безумно

Не мога да повярвам, че през 2022 г. можем да говорим това в Европа. Не можем да останем безучастни, проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че има с изтекъл срок на годност и беше важно да се снабдим с тези таблетки, за да сме готови независимо какъв сценарий има, защото това е национална сигурност”, обяви премиерът Кирил Петков.

Обясни, че част от сигналната ни система няма достатъчна възможност да работи. “Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи. Хората трябва да са спокойни, но ние като правителство трябва да имаме капацитет и да сме готови с нормална сигнална система и таблетки за всички граждани”, обясни премиерът.

България търси алтернатива на руския газ, става ясно от одобрената позиция за участие в извънредното заседание на Съвета на ЕС за енергетиката. Според правителството са “необходими незабавни, решителни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране на устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса”.

Приоритетно се завършва връзката с Гърция, като интерконекторът трябва да е готов до края на годината, както и тази със Сърбия. Това ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставка и ще позволи да получим в пълен обем договорения азерски газ.

Паралелно се водят разговори с Азербайджан за завишаване на предоставяните количества природен газ. Търсят се контакти и с други партньори, включително и за

доставка на втечнен природен газ

чрез използване на терминала в Ревитуса, Гърция. От ключово значение е и разширяването на капацитета на газовото хранилище в Чирен.

Междувременно се организира евакуацията на останалите в Украйна българи. 190 души вече са изведени от Киев. “Този зелен коридор успя да се осъществи. Надяваме се в следващите часове да стигнат до границите успешно. Това, че са извън Киев, е много добра новина”, обясни Петков.

Консулството ни в Одеса и посолството в Киев са временно затворени заради обстановката там, а дипломатите ни и техните семейства се прибират към България. Вчера в конвой с дипломатическите коли от Киев тръгнаха 4 автобуса - общо 200 души, сред които българи, грузинци, македонци и украинци, обясни външният министър Теодора Генчовска. От Одеса тръгнаха 2 автобуса и леки коли с общо 130 души. Те

ще бъдат придружени от полицейски ескорт

до границата. Маршрутът им се пази в тайна, но ще спират на няколко места по пътя, за да събират предварително известени граждани. В покрайнините на Киев и в Харков все още има българи, които очакват евакуация. За тази цел България ще си сътрудничи с Турция или друга от държавите, които още извеждат свои граждани, увери Генчовска.

58 българи пък са поискали да бъдат изведени от Москва. Идеята е това да стане по суша, но може и с полет на турските авиолинии, които продължават да летят.

Има кораб на пристанището на 30 км от Одеса - “Рожен”, който плава под малтийски флаг със 17 български членове екипаж. Само двама души са пожелали евакуация.