Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пушекът след взрива в склада на “Емко” до село Ловнидол през 2011 г.
Пушекът след взрива в склада на “Емко” до село Ловнидол през 2011 г.

Засекретено разследване е засякло присъствието в България на 6 военни разузнавачи от Москва при пожари в складове с оръжие, предназначено за Украйна и Грузия, както и при отравянето на собственика на “Емко”

Задочно обвинение към агенти на ГРУ - военното разузнаване на Русия, замесени в 4 взрива в оръжейни складове в България, може да повдигне до дни българската спецпрокуратура, научи “24 часа”.

Новината, за която няма официално потвърждение, идва след първата седмица от войната в Украйна.

Според достоверни източници пазеното в дълбока тайна разследване на инцидентите, станали в периода 2011 - 2020 г., е към своя финал. Участници в него са убедени, че първите взривове от новата война са отекнали точно в онзи период в България. Прави се връзка и с 5-и инцидент от 2014 г., когато в Чехия е унищожен склад за боеприпаси, в който е съхранявана продукция на българското дружество “Емко”.

На територия на

нашата държава

периодично бяха

взривени цехове

за производство

и складове на

оръжия,

взривни вещества и боеприпаси.

Официалните версии бяха, че става дума за човешка грешка, немарливост и неспазване на производствената дисциплина.

Общи детайли в 4-те взрива обаче провокирали разследване на антитерористи, агенти на ДАНС и Специализираната прокуратура. Почти нищо от тази проверка досега не е огласявано.

През ноември 2011 г. взрив унищожава склад с боеприпаси и взривни вещества край село Ловнидол на търговското дружество “Емко”, собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. На 21 март 2015 г. се взриви склад за готова продукция на ВМЗ - Сопот до село Иганово, в който част от продукцията също е на “Емко”.

Собственикът на “Емко” Емилиян Гебрев
Собственикът на “Емко” Емилиян Гебрев

Пак през 2015 г. взрив унищожава друг цех за боеприпаси на ВМЗ- Сопот, в Иганово. Скоро след този инцидент, който е на 14 април, на 31 май 2015 г. в бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, в който се съхраняват иззетите веществени доказателства по разследването на взривовете в Иганово.

Доказателствата изгарят, а назначената пожаротехническа експертиза установява, че пожарът в института е предизвикан умишлено.

Четвъртият случай е през 2020 г., близо до Мъглиж, където е взривен склад за взриватели на завод “Арсенал” - Казанлък.

Общото е, че при

нито един от

четирите случая

няма загинали

и ранени

Вероятно неслучайно - три от взривовете са предшествани от пожари в съседни помещения и работниците са евакуирани. В нито един от инцидентите причината за предшестващите взривовете пожари не е установена - било то техническа неизправност или друга.

Във всяка от взривените сгради са се произвеждали или съхранявали боеприпаси, оръжия или взривни вещества за легален износ в Украйна и Грузия - част от които на фирма “Емко”.

При разчистване на района около взривения през 2011 г. склад край село Ловнидол е открито професионално взривно устройство. Според експерти бомбата не е произведена в България, а е възможно тя да е част от верига пластични взривове, предназначена за унищожаването на склада и задействана дистанционно в минутите от запалването на пожар до пристигането на пожарните коли.

Разследващите допускат с подобен сценарий да са взривени и другите три сгради със специална продукция.

По време на проверките на серията взривове през 2015 г. е извършен опит за убийство на собственика на “Емко” и други двама българи чрез сходно на “Новичок” отровно вещество.

Според чужди експерти със същото или близко вещество бяха отровени Сергей Скрипал и Алексей Навални.

Бившият офицер от руското военно разузнаване Сергей Скрипал, който е бил двоен агент, и дъщеря му Юлия, са отровени на 4 март 2018 г. в английския град Солсбъри. Те са намерени в безпомощно състояние на пейка и приети в болница. Разследването установи, че са

отровени с

нервнопарали-

тичния газ

“Новичок”

Двамата оцеляха, но тяхното отравяне взе странична жертва. Жена почина, след като се напръскала с течност от флаконче, която решила, че съдържа парфюм, а се оказало, че е “Новичок”.

Заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал са Александър Мишкин, Анатолий Чепига, които са влезли във Великобритания на 2 март 2018 г., и Денис Сергеев. За тримата се предполага, че са били част от руското военно разузнаване - ГРУ.

Най-известният критик на Владимир Путин - Алексей Навални, пък е отровен през август 2020 г. на руска територия. Той първоначално е лекуван в болницата в Омск. По-късно бе излекуван в болница в Германия, където две независими експертизи стигнаха до заключението, че е жертва на вещество от групата на “Новичок”.

В момента Навални е в московски затвор. Той е зад решетките повече от година. Първо беше пратен в трудов лагер по старо дело, а после му повдигнаха и други обвинения.

Засекретеното разследване, което се води у нас, е установило, че в дните около четирите взрива и периода на отравяне на Гебрев, сина му и техен служител в България са

пребивавали

едни и същи

шестима

руски граждани

Допуска се, че те са вероятно агенти на руското военно разузнаване ГРУ.

Едва след повдигане на официалното обвинение ще се знае дали дейността им у нас не е целяла да се пресекат доставките на специална продукция от България за Украйна и Грузия.

От Специализираната прокуратура в понеделник отказаха коментар.

Според достоверни източници неизяснените въпроси намират индиректни отговори в навечерието на старта на военната операция на руската армия в Украйна.

ТАСС съобщи, че украинската армия ползва български боеприпаси за гранатомети. Властите в София отрекоха това, но в неделя посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко заяви, че освен с хуманитарна помощ българската държава е изразила готовност да изпрати боеприпаси в помощ на украинската армия.

Да изгоним шпионите на Москва,

искат от “Демократична България”

Първо да се започне с посолството на Русия у нас

Ген. Атанас Атанасов
Ген. Атанас Атанасов

Да изгоним всички руски агенти от страната ни - за това призовават от “Демократична България”. Позицията изрази съпредседателят на обединението ген. Атанас Атанасов.

Пред “24 часа” той обясни, че службите ни първо трябва да погледнат към руското посолство у нас за агенти и да се поиска екстрадирането им. Второто е службите да направят профилактика на българските граждани, за които има достатъчно данни, че работят за руските интереси. За целта трябва да се проверят всички сфери на обществено-политическия живот у нас. Настояване за това ще направи и пред вътрешната комисия на НС, на която е председател.

Контраразузнаването ни трябва да разполага с информация за чужди агенти у нас, каза още Атанасов. “Война е! “Демократична България” настоява за координирано единодействие на политическите сили от управляващото мнозинство в подкрепа на действията на правителството за защита на националната сигурност на Република България”, написа той във фейсбук, като така обяви идеята на ДБ.

В тези условия на война институциите са длъжни да изпълняват тази “политическа воля”, смята той.