Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев дава изявление за медиите след срещата във Варшава. Кадър БНТ
Румен Радев дава изявление за медиите след срещата във Варшава. Кадър БНТ

Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно ще спечели мира. С агресия не се печели, заяви президентът Румен Радев след срещата на високо равнище във формат Б-9 във Варшава.

"Българското правителство ще предприеме мерки, както преди години, в наши военни болници и профилактични рехабилитационни центрове се лекуваха ранени украински войници", допълни Радев.

"Както стана ясно от анализите вчера на спешната консултативна среща, няма пряка военна заплаха за България към момента", увери още българският президент.

Средата за сигурност в Европа може да се промени много бързо. Виждате, че има изтребители на съюзническа Испания, които заедно с нас носят усилено охрана на въздушното пространство. Ще дойдат такива и от Холандия през април и май, добави държавният глава.

Радев подчерта, че там, където има дефицити от способности, те могат да бъдат запълнени от други съюзнически държави, съобщава БНТ.

Санкциите бяха приети с консенсус днес на Съвета на ЕС и те никак не са леки, техният ефект ще се усети с течение на времето и ще има сериозни отражения върху нашия икономически живот, коментира още президентът.

В рамките на международния форум участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Във фокуса са въпросите на сигурността на държавите членки от източния фланг на НАТО. Държавният глава ще участва и в онлайн срещата на НАТО, посветена на събитията в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски призова именно формата Б-9 за помощ.