Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Йордан Симеонов
СНИМКИ: Йордан Симеонов

От Лиляна Клисурова

Над 4000 наши сънародници в Украйна искат евакуация

Към момента няма пряка военна заплаха за България от ситуацията в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев след извънредна среща на "Дондуков" 2, на която присъстваха представители на държавните институции във връзка с военните действия в Украйна. На нея са изслушани шефовете на служби и изводът, че към момента няма пряка заплаха за сигурността на България е оценка по техни данни.

Абсолютно недопустимо е в 21-и век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава, заяви президентът след срещата.

Но има редица рискове, каза Радев. И обясни, че като цяло ситуацията за сигурност в Европа вече е тотално променена.

Оценяваме в момента и правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морските ни пътища, енергийните трасета и цялата система на доставки. Целта е да няма прекъсване в енергийните доставки на газ и петрол, доставките на храни и всички стоки от първа необходимост, които ни касаят. Затова се търсят и се работи по всички алтернативни трасета и доставки.

В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността.

България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо системата на колективна и национална сигурност. В ход вече са консултации в съюзен  формат в рамките на НАТО, обясни президентът.

Изключително важна е и съдбата на сънародниците ни в Украйна, каза Радев. И обяви, че до този момент над 4000 са поискали евакуация и българската държава ще направи всичко възможно да им помогне.

Радев се обърна към всички българи граждани в Украйна и към всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище в България с думите, че държавата ще направи всичко възможно да им помогне и те да бъдат транспортирани по безопасен начин. 

България продължава да участва във всички формати на ЕС и НАТО, да търси заедно колективна отговорност на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продължим да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, заяви президентът.

Остро осъждаме руската военна агресия срещу Украйна. Това е недопустимо и България ще бъде партньор, който ще говори в един глас с ЕС и НАТО, каза премиерът Кирил Петков. 

Българските институции работят рамо до рамо, координирано, изготвяме планови по очертанията приоритети, обясни той. И бе категоричен, че номер 1 е извеждането на българите от Украйна. 

С Министерството на транспорта се организирал сухопътен превоз, а с това на туризма - бази и хотели, в които да бъдат настанени тези хора. МВР и ДАНС пък щели да съдействат за по-бързо обработване на документите на тези хора, така че те да бъдат приети.

По отношение на енергийната сигурност премиерът обясни, че от седмица и половина се готвят с най-различни планове с оглед всичките рискове от ситуацията. 

В срещата участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

Очаквайте подробности.