Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не се очаква двуцифрена инфлация Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев СНИМКА: "24 часа"

Не очакваме двуцифрена инфлация, особено по хармонизирания индекс, който се ползва за бюджетни цели. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в кулоарите на парламента. Той присъства на дебата по приемането на проектобюджета за 2022 г., предава БТА.

Василев коментира, че средногодишната инфлация се движи между 5 и 6 процента, като в момента тя е 5,6 на сто. Виждаме, че инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока и тя се движи основно от плодове и зеленчуци, посочи той. Вицепремиерът каза, че миналата година е прогнозирал, че пикът ще бъде март и април, след което ще има успокояване. По думите му обаче има фактори, които са повлияли на високата инфлация. Той даде пример с напрежението в Украйна и високите цени на газа. Видяхте, че цените на петрола и газовите борси скочиха значително. Не знаем дали ще има ответна реакция от страната на САЩ за размразяване на петролен резерв и съответно успокояване на пазарите, каза още Василев. „С пролетта и с отпадането на оранжерийните плодове и зеленчуци очакваме и там да се успокоят нещата“, каза министърът.

Василев не приема критиките на опозицията за бюджета. Той оценява заложените приходи като добри.

По повод протестите на представители на различни сектори, министърът каза: „Има заложени средства в бюджета за системи, които да минат през реформа. Преди да минат през реформа, средства няма да има“.