Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прадядо е участник в Отечествената война, дядото умира от рак на 47 г.

Бащата на звездата на олимпийските игри в Пекин Камила Валиева е военен и в момента живее в Крим. Казва се Рамил. Това е единствената информация, която може да се открие за мистериозния родител на фигуристката, с когото майката е разделена отдавна.

Той е с прабългарска кръв. И може би ще трябва да благодарим на допингскандала в олимпийските кънки, който освети и показа на света една голяма звезда – Камила Валиева, за която тепърва ще се говори.

За нас, българите, бе изключително приятна изненада да открием, че сме кръвни роднини с това крехко, красиво и талантливо момиче. Ето защо – тя е родена в град Казан, столицата на някогашната Волжка България! На практика Камила Валериевна Валиева израства в семейство на амазонки, отгледана от майка си и баба си.

Родът й по майчина линия е от село Тявгельдино, Апастовский район. Нейният прадядо е участник в Отечествената война. За съжаление, дядо й Анвар Зинатулин умира от рак, когато е само на 47 години. Камила е изключително привързана към баба си Галия, обича нейните вкусни български гозби и даже вече е усвоила рецептите на най-вкусните от тях.

Но родителите на Камила се развеждат твърде рано. И майка й Алсу се мести да живее в Москва. За бащата на талантливата фигуристка няма почти никаква информация. Защо момичето не носи бащиното си име, а е приела даже и моминската фамилия на майката? Това са семейни потайности, които в момента нямат отговор. Но тези подробности имат отношение към едно твърде мистериозно видео, използвано като доказателство от треньорския щаб пред съда (CAS), който трябваше да реши дали Камила да бъде допусната до индивидуалната надпревара на Олимпиадата в Пекин.

Според руските медии на кадрите

се вижда

възрастен мъж

в купето

на автомобил да показва шепа лекарства, сред които и блистер със забранения като допинг в спорта препарат против стенокардия. Какъв е този "дедушка", който водел на тренировки Камила, докато майка й е на работа, и от чиято чаша вероятно фигуристката е пила вода – и по този начин следи от препарата са попаднали в допингпробата й?

При положение че дядото по майчина линия е покойник, а родителите на Камила са разведени отдавна, вероятността дядо й по бащина линия да я води на тренировки е определено минимална. И логиката сочи, че очевидно въпросното видео е типична "фалшивка", заснета от треньорския щаб в опит

да прикрие своя гаф с допинга

Каква е предисторията с подготовката на момичето?

Майка й Алсу я завежда в спортната зала още когато момиченцето е на три години и половина! В родния си Казан тя тренира паралелно художествена гимнастика и фигурно пързаляне, занимава се и с балет. "Ако не друго, първите ми треньори добре ме разтегнаха", спомня си с усмивка изгряващата звезда. По-късно, когато трябвало да избере една посока, в която да се съсредоточи и да израства, тя си избира пързалянето. Според нейната преценка, защото фигуристите имат нужда от доста по-малък опит, за да се изявят на световно ниво. Докато при балета перспективата и понятието за успешна кариера е доста относително. Всъщност Камила успешно прилага елементи както от балета, така и от художествената гимнастика и при изпълненията си върху леда. Разбира се, с благословията на треньорския си щаб.

Вярно е, че Камила

постави световни рекорди

и доминираше през цялата 2021 година, спечелвайки руското и европейското първенства. Тя все още е само на 15 и понякога се появява на медийни пресконференции, като държи любимата си плюшена играчка заек. На Олимпиадата в Пекин Камила имаше решаващ принос руският отбор да спечели злато в отборното състезание, където стана първата жена във фигурното пързаляне, която направи четворен скок на Олимпийски игри. Но златото така и не й беше дадено, заради факта, че на състезание през миналата година момичето е дало положителна проба за забранено вещество. Случаят повдигна въпроси за коректността на треньорския щаб на невръстната Валиева, както и за старата лоша слава на руснаците, свързана с употребата на допинг в елитни спортни състезания. Все пак Камила получи разрешение за участие в останалите състезания, като стартира като фаворит в индивидуалното фигурно пързаляне при жените. Поради невероятния психологически натиск вследствие на допингскандала,талантливата девойка допусна няколко грешки при изпълнението си и остана на четвърто място.