Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От организацията призовават страните да внимават с премахване на ограниченията срещу COVID-19

"Откакто Oмикрон беше идентифициран за първи път преди 10 седмици, близо 90 милиона инфекции са докладвани на СЗО. Това е повече, отколкото през цялата 2020 г.", каза генералният й директор Тедрос Гебрейесус на брифинг в Женева.

Той добави, че организацията получава данни за "тревожно увеличение на смъртността в повечето региони на планетата", но реагира скептично на изявленията, че високото ниво на заразност на Oмикрон прави невъзможно предотвратяването на заразата.

"Колкото повече се предава COVID-19, толкова повече ще са и смъртните случаи", каза Гебрейесус.

Експертите на СЗО призовават властите на страните да използват освен ваксини за защита на гражданите от коронавирус и "всички налични инструменти". Генералният директор на СЗО подчерта, че това не е призив за въвеждане на локдаун навсякъде.

Гебрейесус припомни, че коронавирусът продължава да мутира и да създава нови видове, затова е важно да се създадат ваксини, които да работят срещу "широк спектър от коронавируси". Засега СЗО наблюдава четири подвида на вируса. Държавите трябва да продължат изследванията за идентифициране на нови варианти на коронавируса и колко ефективни са ваксините срещу тях.

Въпреки широкото разпространение на Омикрон някои страни постепенно премахват ограниченията. Дания например напълно премахна почти всички рестрикции, като обяви, че е постигнала колективен имунитет от 80%.

СЗО призова подобни решения да се вземат с повишено внимание, като се има предвид нивото на ваксинация и моментната епидемиологична ситуация. "Призоваваме за предпазливост, защото много страни още не са достигнали пика на инфекцията с Омикрон, а други - все още не са достигнали необходимото ниво на ваксинация", каза Мария Ван Керкхов, ръководител на техническия екип в Отдела за спешни заболявания на СЗО.

Oмикрон беше идентифициран в Ботсвана и Южна Африка миналата есен. Експертите смятат, че има риск от повторна инфекция сред ваксинираните и излекуваните. Новият вариант е открит в повече от 100 страни.

Вирусолозите многократно са обръщали внимание на факта, че Омикрон е по-инфекциозен и по-малко смъртоносен от Делта. Поради това той доминира сред заразените.

Според ръководителя на Научния център по вирусология и биотехнология "Вектор" в Екатеринбург Александър Семенов високата степен на разпространение се дължи на факта, че човек става заразен няколко часа след като е "прихванал" този вариант.

"Най-неприятното е, че поради бързото му размножаване човек може да стане разпространител на вируса не 3 - 4 дни след заразяването, а до вечерта", обясни той в ефира на ТВ канал "Россия 1". "В същото време Омикрон бързо "напуска" тялото – за около седмица".

"Вирусът причинява голям брой леки случаи на инфекция за единица време. Това включва както асимптоматично, така и леко протичане ", каза имунологът д-р Николай Крючков в интервю за Lenta.ru.

Той поясни, че поради големия брой заразени, макар и при ниска смъртност, броят на починалите може да остане на същото ниво. Имунологът смята, че смъртността при пациенти с Омикрон ще е по-ниска с 50%.

Въпреки това не бива да се приема, че тази версия на вируса е по-малко опасна. Научният директор на Дружеството на специалистите по превантивна медицина д-р Сергей Токарев каза за Ura.ru, че след преболедуване на Oмикрон при пациентите се наблюдава повишено съсирване на кръвта.

"Независимо от тежестта на заболяването съдовият ендотел се уврежда и кръвта започва да се сгъстява. Тоест на системно ниво вариантът може да причини съдово възпаление", предупреди той.

Д-р Токарев добави, че лекарите все още не могат да потвърдят, че всеки болен ще се сблъска с такава последица. Известно е, че Делта също води до подобни симптоми.

В края на януари в. Daily Express, позовавайки се на данни от приложение за наблюдение на симптоми на коронавирус, съобщи, че Омикрон може да се прояви с кашлица, треска, загуба на вкус и мирис. А след възстановяване пациентите се оплакват от болки в гърба и виене на свят.

Според терапевта д-р Марина Астафиева инфекцията с Омикрон най-често се проявява с обща слабост и главоболие. Попаднал в клетките, вирусът започва да отделя токсини, които отравят тялото. Симптоми като гадене, мускулна болка, диария и кожни обриви при него са по-рядко срещани. Болката може да бъде навсякъде и да е най-разнообразна. Някои от симптомите остават и след възстановяването, докато тялото "дойде на себе си".

Защо и ваксинираните хора се заразяват с Омикрон

Сега много от ваксинираните хора се заразяват с Омикрон, макар и с леко прекарване на болестта. Според молекулярния биолог Ирина Якутенко няма нужда да се съмняваме в ефективността на ваксината, което е доказано от статистиката. Биологът отбеляза, че Омикрон е "опция за бягство", която се е развила при човек с имунодефицит и може да избяга от имунната система. Следователно антителата, изработени след ваксинация или след предишни заболявания, особено ако това е било отдавна, често не го забелязват. Затова хората на практика остават без защита 3-5 месеца след ваксинацията, но са защитени срещу тежко протичане, добави тя.

Рискът от заразяване

с Омикрон се увеличава

6 седмици след

предишна коронавирусна инфекция

Хората, които са имали коронавирусна инфекция, могат да се заразят с Омикрон само 45 дни след първото заболяване. Това съобщи д-р Мелани Суифт, експерт по ваксинации срещу COVID-19 в клиниката "Майо", в интервю за общественото радио на Минесота.

"Според нашите наблюдения през първите шест седмици след заразяването с COVID-19 повторното заразяване е изключително рядко. Следователно хората могат да приемат, че са защитени от инфекция за около месец и половина ", уточни тя.

Според Суифт е общоприето, че тези, които са се възстановили от COVID-19, развиват защита срещу повторно заразяване за три месеца. С навлизането на Омикрон обаче случаите на повторно заразяване са зачестили след по-малко от 90 дни.

По думите на руския лекар д-р Евгений Тимаков, специалист по инфекциозни болести, вариантът Омикрон, особено новият му подвариант, BA.2, станал известен като Стелт, ще зарази почти 90% от руското население.

От Руската академия на науките заявиха, че по-малката смъртност от Омикрон вдъхва надежда, въпреки увеличаването на броя на случаите. "Оптимизмът идва от факта, че коронавирусът става подобен на някои сезонни заболявания, включително ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) ", посочи Александър Сергеев, президент на Руската академия на науките.

Академикът подчерта, че все още не е ясно дали Омикрон наистина преминава, без да оставя следи в тялото. Освен това не е известно дали преболедувалите Oмикрон ще развият имунитет към други потенциални щамове на коронавируса.