Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Стив Ханке предлага на управляващите у нас да въведат валутен борд за първи път през 1991 г. През следващата година отново срещите му не дават резултат.
Проф. Стив Ханке предлага на управляващите у нас да въведат валутен борд за първи път през 1991 г. През следващата година отново срещите му не дават резултат.

С тях дори без валутен съвет ще контролирате нивата на постъпленията, разходите, дефицита и дълга

Без борда българските политици ще се държат като пияни моряци - не след дълго ще имате свръхголеми заеми, казва професорът

В предаването на БТВ "120 минути" проф. Стив Ханке предложи експертната и академичната общност да разгледат всички за и против приемането на еврото сега или в близко бъдеще, след което да се проведе референдум със същия въпрос. Професорът е убеден, че в сегашната ситуация отговорът на мнозинството българи ще бъде "не".

"168 часа" го помоли да каже, когато все пак приемем еврото, какви правила трябва да се спазват, за да се гарантира, че няма да последваме лошите примери на рязко увеличение на дълга и инфлацията.

- Проф. Ханке, българското правителство предложи увеличение на държавните разходи, това ли е източникът на инфлацията в България в момента?

- При системата на валутния борд на България основният източник на инфлацията в България е Европейската централна банка, тъй като българският лев де факто е част от еврозоната. Трябва да подчертая, че инфлацията винаги и навсякъде е причинена от едно и единствено нещо: създаването на излишни пари. Що се отнася до увеличаването на разходите на правителството, така наречената "инвестиционна" тема в действителност е фалшива реклама. Повечето от увеличенията в държавния бюджет всъщност попадат в графата на това, което обикновено се нарича

"социални разходи"

Струва си да се отбележи, че за първи път след въвеждането на валутния борд през 1997 г. изглежда има силно облекчаване (разхлабване – бел. ред.) на фискалната дисциплина. Това ще бъде отличителен белег на новото правителство. В действителност то трябва да бъде наречено Big Spenders – (Големите харчещи – бел. ред.). Това може да се види в предложения текущ бюджет, който включва прогнозен фискален дефицит от 4,1% спрямо БВП. Тъй като смятам, че прогнозата за БВП в бюджета е твърде оптимистична, прогнозите за приходите в бюджета също са прекалено оптимистични. Това означава, че фискалният дефицит вероятно

ще надхвърли

4,1% от БВП

Това трябва да е червен флаг. Повече държавни разходи в България винаги водят до създаване на повече корупция, повече "отпадъци", повече измами, повече злоупотреби и повече пари в джобовете на българските олигарси.

- Вие посочихте, че цената на електроенергията и енергията в ЕС ще се повиши. Това означава ли, че идва и по-висока инфлация?

- Не. По-високите цени на енергията не създават инфлация. Това просто означава, че цените на енергията ще се повишат спрямо другите цени. Инфлацията се причинява само от създаването на излишни пари.

- Има ли шанс други европейски държави да последват примера на Франция и да започнат да инвестират в безопасна ядрена енергия?

- Някои ще последват французите, които са лидери в безопасната ядрена енергия. Като председател на Надзорния съвет на Advanced Metallurgical Group (AMG) съм доста близо до иновативните разработки в областта на ядрената енергетика. Например, операциите на AMG в Гренобъл, Франция са в центъра на технологиите, които са способни да рециклират плутоний в безопасно, използваемо смесено оксидно (MOX) гориво, което може да се използва в ядрени реактори. С прилагане на технология за рециклиране на плутоний, ще бъде възможно да се създаде безопасна, екологосъобразна кръгова икономика за производството на ядрена енергия. Ето къде се крие бъдещето.

- Сега сме в нова ситуация. Какво е вашето мнение за евентуалното приемане на еврото от България?

- Не мисля, че приемането на еврото в този момент или в близко бъдеще би било разумно. Защо да изоставим валутния борд и лева? Валутният борд работи добре. Защо да сменяте система, която не е повредена? В крайна сметка валутният борд издържа изпитанието на времето и е една от малкото български институции, в която има доверие, работи до съвършенство и е свободна от корупция.

В миналото приятелят на проф. Стив Ханке - Джон Грийнууд съветва Маргарет Тачър, а Ханке - един от най-успешните американски президенти Роналд Рейгън.
В миналото приятелят на проф. Стив Ханке - Джон Грийнууд съветва Маргарет Тачър, а Ханке - един от най-успешните американски президенти Роналд Рейгън.

Валутният съвет е важно да създаде това, което се нарича "твърдо бюджетно ограничение" и фискална дисциплина. Това държи политиците в

усмирителни ризи

и намалява корупцията в сравнение с това, което би било, ако се приеме еврото. Затова, разбира се, българските политици и олигарси искат да се отърват от валутния борд. Те искат да хвърлят усмирителните си ризи. Те знаят, че валутният борд налага фискална дисциплина. А фискалната дисциплина е точно това, което българските политици и олигарси не харесват.

- Как развихте идеите си за фискалните правила и какви биха били те за България? Как биха се вписали в процеса на приемане на еврото?

- Започнах да се фокусирам върху фискалните правила в началото на 70-те години. По това време бях професор в Калифорнийския университет в Бъркли. И аз, и моят ментор и добър приятел бяхме част от група, работеща с Роналд Рейгън, който беше губернатор на Калифорния по това време – фокусирахме се върху

фискалните

правила за контрол на държавните разходи

Разработихме много алтернативи, но през годините усъвършенствах мисленето си и стигнах до заключението, че три прости фискални правила ще контролират обхвата и мащаба на управлението.

Общите държавни разходи минус общите постъпления се равняват на фискалния дефицит, който от своя страна е равен на увеличението на общия непогасен държавен дълг. Правила, които ограничават всяка две от тези променливи (общи разходи, общи постъпления или дефицит), ще ограничат третата променлива. Кои две променливи трябва да бъдат ограничени?

Най-лесният начин да отговоря на този въпрос е да предложа поправка в Конституцията на България, която да позволи прилагането на моите фискални правила.

Печатането на пари и растящите държавни разходи тласкат инфлацията нагоре. 
СНИМКА: РОЙТЕРС
Печатането на пари и растящите държавни разходи тласкат инфлацията нагоре. СНИМКА: РОЙТЕРС

Раздел 1. Общият български дълг може да се увеличава само с одобрението на две трети от народните представители.

Раздел 2. Всеки законопроект за налагане на нов данък или увеличаване на ставката или основата на съществуващ данък става със закон само с одобрението на

две трети от членовете на парламента

Раздел 3. Горните два раздела от това изменение се преустановяват през всяка фискална година, когато има влязло в сила обявяване на война.

Приемането на тези три правила би осигурило съставките на българския фискален еликсир. Тези промени във фискалните правила на България биха направили евентуалното приемане на еврото по-малко опасно, тъй като биха предоставили нещо като твърдо бюджетно ограничение чрез гласуването със свръхмнозинство, необходимо за фискални решения. Но твърдото бюджетно ограничение, предвидено от тези фискални правила, все още няма да бъде толкова трудно и надеждно, колкото тези, наложени от валутния борд. Ето защо най-добрият от всички светове би бил този, в който България има както валутния борд, така и фискалните правила, които предлагам.

- Ако тези правила бъдат част от закон, той може да бъде променен. Известно е, че политиците винаги се стремят да вземат повече заеми, защото след мандата те не се интересуват как българите ще ги изплащат с лихвите.

- Както отбелязах по-рано, смятам, че фискалните правила трябва да бъдат част от Конституцията на България.

- Като се има предвид, че сте запознати с политическата система на България и нейните политици, колко време смятате, че ще отнеме да натрупаме свръхвисок дълг, ако сме без валутен борд?

- Няма да е дълго. Без усмирителните си ризи от валутния борд българските политици ще започнат да харчат като пияни моряци. Вижте само какво се опитва да направи новото правителство. Те усукват и обръщат усмирителните ризи на валутния борд, за да могат да харчат повече и да създадат повече дългове Можете ли да си представите какво биха направили Big Spenders без валутния борд?

- Ако България е без валутен борд, смятате ли, че има опасност да повторим гръцката дългова криза?

- Да, няма съмнение, че без валутния борд опасността от прекомерен дълг ще дебне отвсякъде и ще се превърне в огромно бреме за застаряващото българско население. Тези тегоби на дълга и как да ги избегнем са разгледани в новата книга, която редактирах съвместно и бе публикувана през януари - "Public Debt Sustainability: International Perspectives" (Устойчивост на публичния дълг: международни перспективи). Без валутен борд България определено ще бъде изправена пред перспективата за финансова нестабилност.

- Нивата на корупция в България са високи, което се констатира от редица международни анализи. Това увеличава ли риска, ако сме без валутен борд и защо?

- Валутният борд, със своето твърдо бюджетно ограничение, произвежда страхотно лекарство за борба с корупцията. Това го подчертах още когато съветвах президента Стоянов. Без неговата (на борда) дисциплина, политиците ще харчат, харчат, харчат, а олигарсите ще вземат парите….

Колкото и неприятна да е корупцията в България, би било много по-зле, ако е без валутния борд.

Съпругата на проф. Ханке - Лилиан "донесла" от Франция думата приватизация.
Съпругата на проф. Ханке - Лилиан "донесла" от Франция думата приватизация.

- Вярвате ли, че някое правителство в света ще последва икономическата стратегия и примера на Сингапур?

- Когато Сингапур стана независим през 1965 г., Лий Куан Ю, първият премиер на Сингапур, прие това, което наричам "Сингапурска стратегия". Тази стратегия се основаваше на пет принципа: стабилни пари (валутен борд), липса на чуждестранна помощ, конкурентоспособност (ниски данъци, леко регулиране и свободна търговия), защита на частната собственост, обществената безопасност и малко, ефективно правителство, съставено от първокласни бюрократи, на които се плащаха първокласни заплати. С почти перфектното изпълнение на стратегията от г-н Лий Сингапур се освободи от тежката бедност от 1965 г., която беше много по-лоша от сегашното положение на България, за да се превърне в една от най-богатите страни в света.

Стратегията работи. Всички го знаят. Всичко, което е необходимо, е страхотен визионер и лидер като Лий Куан Ю. За съжаление днес повечето бледнеят в сравнение с г-н Лий. Така че не съм оптимист. Надявам се, че един нов български лидер ще се издигне като феникс и ще приеме Сингапурската стратегия или поне елементи от нея. Обичам да гледам напред, а не в огледалото за обратно виждане.

Какво мисли професорът за своя ментор - легендарният икономист и Нобелов лауреат Милтън Фридман, четете тук

Проф. Ханке (вдясно), съпругата му Лилиан, а до тях са Нобеловият лауреат проф. Милтън Фридман и г-жа Фридман (вляво).
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА ПРОФ. ХАНКЕ
Проф. Ханке (вдясно), съпругата му Лилиан, а до тях са Нобеловият лауреат проф. Милтън Фридман и г-жа Фридман (вляво). СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА ПРОФ. ХАНКЕ