Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Планът за възстановяване може да бъде одобрен до средата на март Асен Василев

Има реален шанс планът за възстановяване да получи „Да” до средата на март. Това заяви вицепремиерът Асен Василев за NOVA. На този фон от опозицията критикуваха правителство за новите проекти, предложени в него.

Правителството вече е отговорило на всички 43 препоръки за корекции към Плана за възстановяване. Заедно с тях са предложени и нови проекти. Единият - завод за батерии, които да се произвеждат у нас.

„Има изградени над 20 в света такива завода, така че не знам доколко е авантюра. По-скоро сме във вълната на ключова следваща технология. България има всички преимущества да стане основен играч и е добре да ги използваме”, каза министърът на финансите Асен Василев.

Според опозицията – подобно предложение е „авантюра”.

„Няма да има метро в София, а двуетажни влакова композиция. За това няма релси дори. Няма да има нищо като компенсации за енергетика. Щяло да има геотермални източници, батерии, 6 000 мегаватчаса и ред авантюри”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

В същото време липсата на приет бюджет продължава да поставя страната в безпрецедентна ситуация, смятат от опозицията.

„При тези финанси, тази разбита икономика и всичко блокирало, в момента нафтата отиде на 3 лева. Затова предложихме докато светът се нормализира да направим 9 % ДДС на горивата и на основните храни”, предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Опозицията да реши какво иска. От една страна искаха да свием разходите с 6 млрд. и да стане нулев бюджетен дефицит, от друга, искат да ги разширим с два милиарда, на база техните предложенията”, отговори вицепремиерът Василев.

Борисов определи като национално неотговорно изказването на премиера Кирил Петков, че евролидерите нямат доверие на България за “Шенген".