Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин е решил да нахлуе в Украйна Джо Байдън. СНИМКА: Ройтерс

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна, предадоха агенциите.

"Към този момент, аз съм убеден, че той е взел решение да нахлуе", каза Байдън пред репортери във Вашингтон. "Имаме основание да смятаме така", добави той и се позова на американски разузнавателни оценки, предава БТА.

Байдън повтори, че нападението може да се случи в "следващите дни".

"Смятаме, че те ще нападнат столицата на Украйна Киев, град с 2,8 милиона невинни хора", заяви президентът на САЩ в Белия дом.

Вашингтон няма да изпраща войски в Украйна, но ще продължи да я подкрепя, каза той.

Дипломацията остава възможна, докато няма инвазия, добави Байдън.

На фона на взаимните обвинения между Русия и Украйна за спираловидно нарастващото напрежение той каза, че всеки опит Украйна да бъде представена като агресор, който провокира Русия, "противоречат на елементарната логика".

Американският президент заяви, че Москва не е успяла да разедини Запада в украинската криза.

Байдън каза това след телефонен разговор с лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Великобритания, ЕС и НАТО, съобщи Белият дом.

Лидерите обещаха да продължат с дипломацията, като същевременно се подготвят да направят бързо и съгласувано така, че Русия да плати икономическа цена, ако избере изостряне на конфликта, се казва в разпространеното от американското президентство съобщение за разговора.

Те са обсъдили и усилия за гарантиране на отбраната и сигурността на източния фланг на НАТО, заяви Белият дом.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отговори на думите на Байдън за ситуацията около Украйна и го обвини, че е пренебрегнал положението на жителите на Донбас, предаде ТАСС.

"Най-чудовищното е, че нямаше нито дума за истинското положение на гражданското население в Донбас. Няма хора, няма проблем ли?", написа тя в своя канал в чат приложението Телеграм.