Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Управляващите няма да преосмислят решението си Националният институт по метрология и хидрология (НИМХ) да бъде прехвърлен от министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Той напомни, че преди три години институтът е бил прехвърлен от БАН към Министерството на образованието и науката (МОН) с много шум.

Сегашното ръководство на образователното министерство обаче смята, че не му е присъщо да ръководи такава институция и е било преценено, че най-близко до профила на НИМХ е екоминистерството.

„Това е решение в рамките на оперативната ефективност, на организация на работа на изпълнителната власт и аз не виждам защо трябва да има някакво преразглеждане на това решение.

Всички детайли по отношение на това как точно ще се структурира техният бюджет са въпрос на обсъждане, те ще бъдат решени в рамките на закона за държавния бюджет и мисля, че ще се намери решение, което преди всичко да е ефективно и надявам се от гледна точка на здравия разум и приемливо за всички“.

В програмата на депутатите днес е обсъждането на промени в закона за водите, които изваждат НИМХ от министерството на образованието и го прехвърлят на пряко подчинение на екоминистъра.

Заради опасения от недостатъчно финансиране на научната дейност след днешните изменения, работещите в института обявиха готовност да спрат прогнозата за времето, ако не бъдат приети за разговор с премиера.

От вчера НИМХ спря да подава информация за времето на сайта си. Вместо прогноза, на интернет страницата е изписано съобщение за протест.