Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е колата, от която е стрелял мексиканецът.
Това е колата, от която е стрелял мексиканецът.

Убиецът винаги се преобличал с нови дрехи при следващото си посещение

Преди да умре, Сали описал маската с пушещ череп на стрелеца, открили я в хотелската стая на чужденеца

Бутилка минерална вода с ДНК на мексиканеца Виктор Омар е една от уликите срещу него за убийството на 33-годишния Тургай Сали от Хасково. Омар я оставил на местопрестъплението, където два дни следил жертвата си, а при всяко минаване покрай къщата на мишената се е преобличал, научи “24 часа” от запознати с разследването.

Мексиканецът и Тургай се познавали от Гърция. Там Виктор Омар снабдявал с марихуана банда от австралийски граждани, които я продавали. Тургай станал свидетел по делото срещу групата, която била осъдена на затвор. Омар бил първият излязъл на свобода. Той постоянно комуникирал през различни мобилни приложения с останалите. Всички те имат още едно дело, по което Тургай също е свидетел, но още не бил разпитан.

Омар влязъл у нас с автобус през РС Македония на 10 февруари. Веднага наел кола от фирма в Кърджали. Там го завел негов познат, който оставил своя телефон за контакт. Омар дал фалшивият испански паспорт, с който влязъл в страната ни.

Оттам тръгнал за Хасково, където обикалял около дома на Тургай. Камери на съседи са го заснели поне 5 пъти, всеки път в различно облекло. Веднъж мъжът бил със зимна шапка и дънки. Втория път носел каскет и костюм. Бил заснет и с анцуг и бейзболна шапка. Последните 2 пъти носел различни на цвят суитшърти с поставена на главата качулка. При петото си появяване пред дома на Тургай Омар е заснет от камера как

сваля качулката

си на около

200 метра от

местопрестъп-

лението

Така на записа се видяла огромната му татуировка на биволна главата му.

Мъжът не е имал опит с оръжията. Затова ходил да простреля своя “Люгер”, калибър 9х19. Направил го на поляна край Хасково. Там криминалистите открили гилзи, които съвпадат с тази, намерена в колата на Омар.

Около полунощ на 13 февруари Омар причакал Сали. Дебнел го в колата си, паркирана под балкон. Тургай разговарял със свой приятел пред дома си, когато се чули два изстрела. Единият бил неточен, другият попаднал в задните части на бившия ММА боец. 

Тургай Сали се забъркал в няколко криминални дела
в Гърция, преди да бъде убит пред дома си.
Тургай Сали се забъркал в няколко криминални дела в Гърция, преди да бъде убит пред дома си.

“Люгер” е специфичен пистолет. Спусъкът е мек при празната част на хода, а след това става твърд. Рязко дърпане за справяне с разликата кара пистолета да отиде леко надолу. Именно затова и куршумът е попаднал в задните части на Сали.

Веднага след изстрелите Омар избягал. Камери от близки къщи засекли как колата се отдалечава, снимали и номера. По това време Тургай бил закаран първо в Хасковската, а оттам и в болницата в Пловдив.

Мъжът бил в съзнание, затова бил и разпитан. Той дал точно и подробно описание на стрелеца. Казал, че не го познава, но бил със специфична маска с пушещ череп.

Докато Тургай се борел за живота си, Омар карал към София. Снимали го камери по магистрала “Тракия”. Влязъл в столицата и се настанил в хостел “Шанс 2” до Женския пазар. Платил 2 нощувки за 104 лв., каквато била цената за една от двете единични стаи. Дал сумата в брой.

Хасковските криминалисти вече били влезли в дирите на мъжа и бързо подали регистрационния номер на автомобила в Главна дирекция “Национална полиция”. Те използвали камерите от видеонаблюдението в София, които могат да търсят по регистрационни номера.

Така бързо стигнали до мястото, където Омар се криел. Мъжът бил задържан в 6,30 часа сутринта на 14 февруари, или по-малко от 30 часа след убийството. Мексиканецът спял и бил изненадан, но бързо се съвзел.

Опитал да счупи

мобилния си

телефон,

но не успял. В стаята криминалистите открили дрехите, които носел по време на огледите на къщата, както и маската с пушещ череп, описана от Тургай.

В колата му е намерена гилза за пистолета. Тя напълно съвпадала с куршума, открит в седалищните части на Сали.

ММА боецът и търговец на хранителни добавки издъхнал горе-долу по времето на ареста на убиеца му. Мъжът бил опериран, а куршумът, който от задните части минал в бедрото - изваден. Според медици Тургай е починал от кръвозагуба, а проектилът е пристискал артерията така, че да спре кръвотечението.

Лекарите били потресени и от състоянието на мъжа. “Той е развалина. Черният му дроб, бъбреците, панкреасът, всичко е съсипано от употребата на стероиди. И без да го стрелят, е щял да умре до няколко години”, казват лекари. И обясняват, че организмът му нямал сила да се бори с нищо. 

Освен по делата срещу австралийската банда Тургай е бил свидетел и по още един процес в Гърция. Той е за

убийството на

мафиота Янис

Макрис в

градчето Вула,

което е част от Атинския метрополитен район, на 31 октомври 2018 г.

И в този случай има австралийска връзка. Властите в Канбера и Сидни са разследвали дейността на 46-годишния Янис Макрис. Той бил ключова фигура в трафик на дрога за 13 млн. долара, както и замесен в опит за убийство на престъпен бос в Сидни.

Убийството на гръцко-автралийския бизнесмен Янис Макрис в Атина е заснето и от камери. За смъртта му бяха обвинени българите Серафим и Милен Райчеви. Серафим е осъден на доживотен затвор като физически извършител, а брат му Милен - на 10 като помагач. И двамата са от Хасково и са били приятели с Тургай, който често пътувал с тях до Гърция.

Вдовицата на бизнесмена и бивш модел на “Плейбой” Виктория Карида заяви пред гръцки съд, че обвиняемите българи са същите мъже, които са записани на кадри от мястото на стрелбата. Тя е категорична, че е успяла да идентифицира килъра като Серафим, това се потвърждава и от свидетел, познат на обвиняемите.

“Колата, която българите са взели под наем, също е записана от видеонаблюдението на къщата. Смята се, че автомобилът е бил каран от Тургай, който е бил шофьор на братята. Дори е имал трудов договор.

Братята отричат обвиненията с мотива, че ако наистина са наемни убийци, не биха използвали собствените си паспорти, за да отседнат в хотел в Атина.