Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 7 г. мълчание единственият терорист, оцелял от атентатите в Париж, проговори

“Когато попаднах в затвора и бях изолиран, си казах: Трябваше да задействаш онова нещо”, заяви той пред съда

Пред магистратите твърди, че сам отказал да взривипояса с експлозивите, а не че устройството се е повредило

Психолози: Изправени сме пред интелигентен папагал, който повтаря заповедите на ИДИЛ

Седем години след кървавия 13 ноември, когато по време на атентатите в Париж загинаха 130 души, единственият оцелял терорист проговори. От подсъдимата скамейка 32-годишният французин от марокански произход Салах Абдеслам гръмко обяви, че изпитва състрадание към сирийците, на които Западът налагал свои ценности и правила. Той категорично се разграничи от останалите 19 ислямисти, които загинаха, след като се самовзривиха или бяха разстреляни от властите.

„Искам да кажа днес, че никого не

съм убивал

и никого не съм ранявал – защити се Абдеслам пред магистратите. - Дори и белег не съм оставил на някого. За мен е важно да го спомена, защото от началото на този процес хората не спряха да говорят клевети по мой адрес. На 13 ноември 2015 г. аз сам отказах да задействам пояса си с експлозиви. Преживях ситуация, която не много хора преживяват. Ситуация, в която човек прави стъпка назад, променя мнението си. Чух и други хора да се отказват от намеренията си и да казват, че не са способни на това. Аз също ходех в заведенията, които са посещавали хората, взети на прицел по време на атентатите. И аз като тях си слагах риза и парфюм, за да отида дотам. Не съм самоубиец, защото имам достойнство, но когато попаднах в затвора и в изолация, си казвах: Трябваше да задействаш онова нещо. Просто такива мисли ти минават през главата, когато си сам между четири стени.“

До момента разследващи са на мнение, че по време на атаките жилетката с експлозиви на Салах не се е взривила поради технически проблем. Когато не успял да се самоубие, той мигновено

избягал

от мястото,

а часове по-късно успял да напусне и френската столица.

По време на делото, което се провеждаше в Париж, стана известна връзката на мъжа с ИДИЛ и кога е бил радикализиран.

„Аз съм войник на терористичната организация "Ислямска държава", описа себе си самият той, допълвайки, че никога не е пътувал до Сирия. Причината – не се разделял с близките си, които били в Белгия.

„Но винаги съм знаел, че в Сирия са моите братя“, допълни Абдеслам.

“Изправени сме пред папагал, който повтаря заповедите на „Ислямска държава“ - обясниха лекарите психолози Бернар Баливе и Даниел Загури. – Предупреждаваме обаче, че това е интелигентен папагал. При него всичко започва през 2010 г., когато попада в затвор за грабеж. След това губи работата си и започва да се интересува от Сирия. Можем да определим тази ситуация като повратния момент. Той е доста обикновен човек, който се е ангажирал с тоталитарна дехуманизация. Има цял тоталитарен арсенал, който го пази от човешкото, но той не е окончателен, така че може постепенно да рухне. Сега, когато е изправен пред съд, Абдеслам живее в контекста

сам срещу всички

Психологически няма интерес да разпознава другия като жертва. Като дете Салах иска да бъде пилот на самолет като много други деца. Профилът му е подобен на хората, които прегърнаха джихадизма от европейските си домове. Той също е бил отдаден на партита в нощни клубове, както и казина. Доста банален и скучен живот. Имал е нужда от силни емоции.“

Според Давид Вавасори, който работи като професор по психология и психопатология в университета в Тулуза, това, което Абдеслам може да направи сега, е да запази дискурса на ислямистите.

„Единственото нещо, което го поддържа психологически жив, е да остане на позицията си и да не я променя въпреки обстоятелствата – казва Вавасори. - Не мисля, че ще се срине, защото в замяна не му предлагат нищо. Предлагат му доживотен затвор.”

Въпреки че Абдеслам твърди, че не е искал да убива когото и да било, службите са категорични за връзката му с другите загинали атентатори. Установено е, че е наел на свое име колата, с която е откарал джихадистите до местата, които по-късно били окървавени лично от тях – „Батаклан“ и „Стад дьо Франс“. В редиците дори имало и друг от семейството му - брат му Брахим, който бил пет години по-голям. Той успял да задейства колана с експлозиви в бар близо до Националния площад.

„Абдеслам

може да е почувствал

страх,

но това е само хипотеза – казва Вавасори. – Може да е имало момент на разясняване и премисляне. Това показва, че идеологията не е неразрушима броня. По-възможният вариант е да чуем от неговите уста думите, които съдът и обществото очакват да чуят, но те да не са истина. Няма как да знаем какво точно е преживял и може никога да не разберем. Ясно е, че иска да създаде семейство. Сам го сподели. В момента той няма перспектива пред себе си, така че, ако не си постави някаква цел, дори и да е много далечна или илюзорна, като създаване на семейство, ще полудее. Бори се с това точно сега.

Пресъздава илюзията, за да остане на повърхността и да не потъне.“

Самият Салах напълно оправдава останалите терористи, които се взривиха на ключови места с голям поток от хора. Той дори защитава Абделхамид Абауд, който е предполагаемият организатор на атаките, избухнали в апартамент в Сен Дени в северната част на Париж.

„Това е най-добрият ми приятел, защото се познаваме от детството и много ми липсва в момента – признава Абдеслам. - За брат, който се жертва, кой не би направил това, което казва и иска?”

Според него от цялата група лично той носел най-малко отговорност за станалото, но сега прекарвал години в затвор, тъй като бил единственият оцелял, което го превърнало в ключова мишена. В момента е обвинен в убийства, опит за убийство и вземане на заложници. През 2018 г. беше осъден и в Белгия. Там отнесе 20 години затвор за тероризъм. Сега се очаква да получи доживотна присъда.

През ноември миналата година Франция отбеляза шест години от кървавите атентати. Възпоменанието бе проведено мълчаливо в памет на жертвите на най-страшното терористично нападение, което Франция е преживявала някога. Премиерът Жан Кастекс, кметът на Париж Ан Идалго, както и близки на загиналите се поклониха на всички места, които ислямистите окървавиха - стадиона в Сен Дени, терасите на парижките заведения и концертната зала "Батаклан". В

минута

мълчание

вечерта потъна и стадионът „Парк де Пренс“ преди началото на мача Париж - Казахстан. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, която бе на визита в столицата, също положи цветя пред един от ресторантите, станали мишена на атентаторите.

Историческото дело срещу 20-те нападатели започна четири години след бруталните убийства. Сочените за екзекутори бяха

разследвани

за подпомагане

на ИДИЛ,

както и че са осигурявали коли и оръжия. По време на делото, което продължава и в момента, се очаква да бъдат изслушани близо 1800 граждански ищци, както и 330 адвокати, включително бившият президент на Франция Франсоа Оланд. Материалите, изложени в процеса, са поместени в приблизително един милион страници, разделени в общо 542 тома. Предварителните очаквания са присъдите да бъдат произнесени през май 2022 г.

Официално се знае, че заседанията ще бъдат провеждани в съдебната палата, намираща се в центъра на Париж. По време на тях целият район ще бъде със засилено полицейско присъствие, а пътищата около сградата ще бъдат блокирани за движение. Всеки от присъстващите, независимо от длъжността, на която се намира, ще преминава през скенер и щателна проверка.